Kiszorították a rendőrök a katatörvény ellen tüntetőket a Margit hídról

2022. július 12. – 19:28

frissítve

Kiszorították a rendőrök a katatörvény ellen tüntetőket a Margit hídról
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • A kormány hétfőn benyújtotta az új katatörvényt, amellyel gyakorlatilag megszüntetnék ezt az adózási formát. Kedden délután kivételes eljárásban meg is szavazták a javaslatot az Országgyűlésben.
  • A törvényjavaslat ellen tiltakozók kedd délelőtt 10 órára tüntetést szerveztek a Parlament elé, a Kossuth térre. A téren legalább ezren gyűltek össze, a tömeg innen később a Margit híd irányába vonult.
  • Nem sokkal 11 óra után lezárták a Margit hidat. Mindeközben a tüntetők egy másik csoportja az Erzsébet hídon is elfoglalta a középső két sávot pár órára.
  • Este hét óra után megjelentek a rendőrök és elkezdték kiszorítani a tüntetőket, 2-300 embert a Margit hídról.
  • Negyed kilenctől ismét teljes vonalon jár a 4-6-os villamos, és nem sokkal később megindult az autós forgalom is mindkét irányba.

Mintegy nyolc órával a Margit híd lezárása után felsorakozott a rendőrség a Margit híd közepén, és elkezdte kiszorítani a tüntetőket a Jászai Mari tér felé.

Helyszíni tudósítónk 2-300 tüntetőt számolt össze ekkor a helyszínen. Többször is felszólították őket a rendőrök, hogy menjenek fel a járdára, majd legalább 100-150 egyenruhás rendőr vonult fel a hídra este fél nyolckor.

Fotó: Tenczer Gábor / Telex Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

„Értetek is tüntetünk” – skandálta a tömeg egy része az intézkedő rendőröknek, míg mások inkább a „mocskos Fidesz” rigmust üvöltözték. Többen tiltakozásul leültek a sínekre, és a rendőri felszólításra sem mozdultak. Az intézkedésnek azonban nem álltak ellen, így többeket egyszerűen csak felemeltek a rendőrök, és kivittek a sínekről.

A rendőrség honlapja szerint mentőt kellett hívni egy állapotos nőhöz, aki leült a villamossínre, és nem volt hajlandó együttműködni a rendőrökkel, majd fájdalmakra panaszkodott.

Háromnegyed nyolc után már senki nem volt a villamossíneken, és pár perccel később be tudod gurulni az a hatos villamos a Jászai Mari térre, amely már órák óta a Margit híd közepén rostokolt. A híd közepén dulakodás tört ki egy tüntető és a rendőrök között, és közben kiesett a tár az egyik rendőr pisztolyából.

A dulakodó férfi felkapta és arrébb dobta, mire több rendőr a földre teperte, majd rendőrautóban elszállították.

Később elkezdték a rendőrök az úttesten is 1-1 sávot megtisztítani. Nyolc után pár perccel később Budáról Pestre egy sávon már el is tudott indulni az autós forgalom, és a villamosok is már oda-vissza járnak. Mindeközben helyszíni tudósítónk szerint a Jászai Mari térnél kordont állítottak fel, és senkit nem engedtek fel a hídra.

Kilenc óra előtt nem sokkal Pestről Buda irányába is megindultak az autók, a rendőrök pedig kisebb csoportokban elkezdték leterelni az embereket a külső sávról, hogy azt is meg tudják nyitni az autósoknak. Ez nem sokkal később sikerült is nekik, fél tízkor kollégánk beszámolója szerint már csak pár tucatnyi ember volt Jászai Mari térnél a járdákon, és helyreállt a forgalom a hídon.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Délelőtt a Kossuth téren kezdődött a tüntetés a katatörvény módosítása ellen. Innen vonultak át a Margit hídhoz, amit lezártak, és 11 óra óta nem tudtak átmenni a villamosok és az autók.

Magáról a javaslatról itt írtunk bővebben, a keddi tüntetéseket pedig itt követtük élőben. A törvénymódosítással 18 millió forintra emelték a katás bevételi értékhatárt, és a jövőben csak magánszemélyektől származhat bevétele katásoknak, cégektől nem.

Ezzel gyakorlatilag egyik napról a másikra kivégezte a katát a kormány. A most elfogadott módosítás legalább 300 ezer ember pénzkeresési modelljét teszi tönkre. És bár egy részük valószínűleg a szoros határidővel együtt is meg fogja tudni oldani az átállást valami más adónemre, több tízezren biztosan lehúzhatják a rolót szeptembertől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!