Nem repesnek az ellenzéki pártok az új katás törvényjavaslattól

2022. július 11. – 17:14

Másolás

Vágólapra másolva

Egyetlen nap alatt átveri a kormány az új, szigorúbb katatörvényt: a parlament kedden tárgyal és szavaz is majd róla. Eszerint 18 millió forintra emelik a katás bevételi értékhatárt, az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint lesz. Az új katásoknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők, akiknél a kizárólag lakossági értékesítés a szolgáltatás jellegéből fakadóan a gyakorlatban megvalósíthatatlan lenne.

A javaslatra az ellenzéki pártok is sorban reagáltak, amikből kiolvasható, hogy egyikük sem ért vele egyet.

A Mi Hazánk szerint „a kormány nehéztüzérséggel lövi a katás adózókat”. A párt szerint szeptember elsejével „véget ér egy igazi sikertörténet”, és több százezer család megélhetése kerül veszélybe. Szerintük az lenne megoldás, ha ebből csak azok a tevékenységi körök kerültek volna ki, amelyeknél nem feltétlenül indokolt ez az adózási forma; erre példaként a lakás bérbeadást hozzák. „A korábbiakhoz képest jóval kevesebb bevétel fog származni ebből az adónemből, így a költségvetés helyzete nem javulni fog, hanem romlani”, írják közleményükben.

Az LMP szerint „a kata adózás új szabályozása megszorítás és jelentős adóemelés”, ami „tragikus”. A párt szerint ehelyett inkább a nagyobb vállalatok társasági adóját kéne emelni, mert azzal „kevesebb profitot vinnének haza a külföldi nagyvállalatok és a Fidesz hátországa”.

A DK szerint „a katát is elvitte a kormányzati megszorítás”, és „ma este több tízezer egyéni és kisvállalkozó fogja feltenni a magának a kérdést: szeptember 1-jétől dolgozzanak feketén, vagy húzzák le a rolót örökre?” A párt szerint a Fidesz a multik oldalán áll, írják közleményükben.

A Momentum szintén arról ír a közleményében, hogy „több százezren kerülnek létbizonytalanságba, hiszen nem tudják, hogy pár hét múlva folytatni tudják-e jelenlegi munkájukat”. A párt szerint „a kormánynak bizonytalanság helyett kiszámíthatóságot kellene biztosítania a vállalkozóknak”.

A Jobbik szerint az egész „egészen elképesztő”, mert ezzel „kiszórják” az embereket a katázás lehetőségéből, pedig ők „viszik a hátukon az országot”. A párt azt követeli, hogy „hagyják abba a katások vegzálását”, és inkább kezdődjön valamilyen társadalmi párbeszéd ennek a fenntartásáról.

A Párbeszéd szerint a módosítás akár alkotmányellenes is lehet, ezért közös fellépést akarnak ellene. Közleményükben azt írják, a párt „kezdeményezi a többi ellenzéki frakciónál egy közös alkotmánybírósági beadvány elkészítését, mert meggyőződésünk, hogy egy önmagát jogállamnak mondó európai uniós tagállamban ilyen durva jogsértés nem valósulhat meg”.

Az MSZP szerint „a kata szigorítása és egy nap alatti elfogadása a Fidesz gyalázatos merénylete a magyar kivállalkozások ellen”, és „az pedig egyenesen gusztustalan, hogy a Fidesz-kormány a mellékállású katázás felszámolásával nem csak a kisvállalkozásokat, hanem a rokkantakat és a nevelőszülőket is egy másik, nagyobb adóteher megfizetésére kényszeríti”, írják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!