Vidéken is tünetnek a katatörvény ellen, Debrecenben lezártak egy kereszteződést a tüntetők

2022. július 12. – 17:25

Másolás

Vágólapra másolva

A budapesti megmozdulások mellett vidéki nagyvárosokban is tüntettek a kedd délután elfogadott katatörvény ellen, Debrecenben a belváros egyik forgalmas kereszteződését blokkolták, Szegeden 80-100-an gyűltek össze.

Békés, félórás tüntetés Szegeden

A kata szabályainak módosítása ellen tiltakoztak Szegeden, a Momentum Mozgalom és a Veritas Virtus Libertas Közösség Facebook-csoportja tartott közös tüntetést kedden délután négytől a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Rákóczi téri központja előtt, egy háborús emlékmű mellett. A nyolcvan-száz megjelent előtt három szónok mondott beszédet. Elhangzott, nemcsak szellemi foglalkozásúak, hanem asztalostól vízvezeték-szerelőig sokféle szakember megélhetési lehetőségeit is rontja a kata átalakítása.

A békés szegedi tüntetés – fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
A békés szegedi tüntetés – fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Szegeden különösen sokan érintettek, mondta az egyik szónok, hiszen az egyetemisták nagy része dolgozik azért, hogy a tanulmányai költségét fedezni tudja, és közülük sokan katások. A mintegy félórás tüntetés békés, nyugodt hangulatú volt, nem követte más akció, de az egyik szervező azt mondta, ha a kormány, illetve az Országgyűlés nem vonja vissza a kata módosítását, folytatják majd a tiltakozást.

Debrecenben lezártak egy kereszteződést

Olvasónk beszámolója és fotói szerint Debrecenben, a belváros egyik forgalmas kereszteződésénél, a Csapó utca–Rákóczi utca sarkánál blokkolta a forgalmat nagyjából 100-200 tüntető. A helyszínre rendőrök érkeztek, ők irányították a forgalmat. A Hajdú-Bihar megyei rendőrkapitányság kérdésünkre a következőket írta:

„Be nem jelentett gyűlés résztvevői akadályozzák a közlekedést Debrecenben a Csapó–Rákóczi utcák kereszteződésénél. A Debreceni Rendőrkapitányság a Péterfia, illetve a Burgundia utcák irányából is eltereli a forgalmat.”

Debrecenben egy kereszteződést blokkoltak a tüntetők – fotó: olvasónk
Debrecenben egy kereszteződést blokkoltak a tüntetők – fotó: olvasónk
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!