Rogán Antal szerint 2019 óta nőtt a szállodák száma Magyarországon

2022. május 18. – 14:45

Rogán Antal szerint 2019 óta nőtt a szállodák száma Magyarországon
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az ötödik Orbán-kormány megalakulása előtt zajlanak a miniszterjelöltek szakbizottsági meghallgatásai. A leendő kormánytagok közül Navracsics Tibor, Varga Judit, Rogán Antal, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Szijjártó Péter, Nagy Márton, Csák János, Pintér Sándor több bizottságot is megjárt szerdán.

Rogán Antal szerda délután a gazdasági bizottságnál volt nemzetbiztonsági bizottságon zajlott meghallgatása után. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője tekinthető az újabb alakuló kormány nyertesének is, mivel a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyeli a jövőben. Ez a terület korábban Pintér Sándor belügyminiszter alá tartozott, aki helyette a belügyi tárca bővítésével megkapta a közoktatást. Pintér szerint nincsen szó arról, hogy ő ettől meggyengült volna a kormányon belül.

Rogán Dömötör Csaba és Rédey Krisztina államtitkárok, Güller Zoltán – a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője – kíséretében jelent meg a bizottság előtt, amelyik kissé szellős volt: 18 tagjából 12 volt jelen: 11 kormánypárti és egy ellenzéki, a DK-tól Dávid Ferenc, a bizottság alelnöke.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda struktúrája szerepe megváltozik – mondta Rogán, akihez a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, a turisztika, a nemzeti kommunikációs iroda, Nemzeti Filmintézet kérdése tartozik „teljeskörűen”, emellett a tárca körébe tartozik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a szerencsejáték szabályozása és a digitális fejlesztések is.

Beszámolóját a leendő tárca tartalmának ismertetése után a turisztikai területtel kezdte, amelyet 2020 februárjában „gyakorlatilag derékba törte a pandémia”. Rogán szerint „ha nem lenne most a háború, akkor azt mondanám, hogy 2022-ben lett volna esély arra, hogy a magyar turisztikai” ágazat meghaladja a 2019-es rekordév forgalmát.

„Sajnos megjött a háború, amelynek ugyanolyan következményei vannak, ha kisebbek is, mint a világjárványnak” – mondta Rogán.

Adatai szerint Magyarországon 992 aktív szálloda működik a 2022. márciusi felmérések alapján. 2019-ben a KSH 945 szállodát tartott számon, eszerint tehát nőtt a számuk, némiképp ellentmondva annak az adatnak, amely szerint a pandémia miatt a szállodák negyede bezárt Magyarországon – jegyezte meg a leendő miniszter.

A gazdaságilag is fontos ágazat Rogán szerint jó eséllyel növekedhet idén is – ha 2019-tól el is maradhat –, annak köszönhetően, hogy az emberek április 3-án arról döntöttek, hogy Magyarország kimarad a háborúból. Ezzel felelevenítette a kormánypárt kampánya végének vezérmotívumát, amely szerint a Fidesz a békét képviseli, az ellenzék az ukrajnai háborút. (Rogán a többi kormánytaghoz hasonlóan úgy beszélt a háborúról, hogy nem említette meg Oroszországot. A háború mint valami ukrajnai természeti csapás jelenik meg a kormány tagjainak megnyilatkozásaiban.)

Rogán két tevékenységi körre tért még ki. Az első a koncessziós eljárás, az egyik a hulladákszolgáltatást érintő koncesszió, amely végső ajánlattétel kiküldésének szakaszába kerül a héten. A másik koncessziós eljárás a mobilfizetésre vonatkozik.

A másik tevékenységi kör a szerencsejáték-eljárás szabályozása, amely szintén Rogán feladatkörébe kerül.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda elsődleges feladata, „hogy azt kell képviselni, hogy mindig, minden körülmények között a magyar érdek az első”.

„A másik, hogy Magyarország maradjon ki a háborúból, és ne a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát” – közölte a leendő miniszter, visszatérve a választás előtti kormánypárti kampányüzenethez.

A bizottságból csak a Fidesz képviselőinek volt kérdésük.

  • Kiss János arra volt kíváncsi, hogy a turisztikai szektor kisebb szereplőinek lesz-e lehetőségük később is kedvezményes árat fizetni az áramért.

Rogán szerint azonban a turisztikai ágazat jövőjét „nem a rezsicsökkentésen, hanem a fejlesztésen keresztül” érdemes megközelíteni.

  • Riz Gábor viszont az ukrajnai háború nyomán megjelent menekültturizmusra hívta fel a figyelmet, amelyben a vidéki látnivalók fejlesztésével lehetőséget lát.
  • Erős Gábor „örömmel hallva az elhangzottakat” azt kérdezte, hogy lehet-e bővíteni diákprogramokkal a belföldi turizmust. „Sok fiatal nincs tisztában azzal, hogy milyen kincsen is vagyunk, milyen országban is élünk, mindenki mondja, hogy mikor megyünk külföldre, de azt gondolom, hogy a fiataloknak elsősorban Magyarországot kell megmutatnunk.” „De még egyszer gratulálok, tényleg le a kalappal az előtt, amit a Magyar Turisztikai Ügynökség tett az elmúlt években” – mondta a bizottság kormánypárti tagja.

Utóbbi kérdéshez Güller Zoltán fűzte hozzá válaszként, hogy ez részben a Kajla-programmal már létezik.

„Nem volt eddig sem kis feladat a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetése, de azt gondolom, hogy az a szervezettség és az a profi irányítás, ami eddig jellemezte a kabinetirodát, ezután is eredményes működést fog magával hozni” – vezette fel a szavazás borítékolható eredményét Bánki Erik, a bizottság fideszes elnöke.

A bizottság 11:1 arányban támogatta Rogán miniszteri kinevezését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!