Karácsony: Márki-Zay beszédmódja szükségszerű, de azért kívül esik a komfortzónámon

2022. február 11. – 18:25

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút készített Karácsony Gergellyel a Magyar Hang. A főpolgármester beszélt az ellenzék esélyeiről, az Orbán-kormány teljesítményéről, magáról a miniszterelnökről és kihívójáról, Márki-Zay Péterről, de szóba került a Városháza-ügy, a Völner-ügy és a Schadl-ügy is. A teljes interjút a lap mai számában olvashatják, vagy Magyar Hang Plusz előfizetéssel online is.

Az Orbán-kormányról

Karácsony szerint a társadalomban nagyon sok fájó pont van, amit az Orbán-kormány nem gyógyított be, sőt sót szór a sebekbe, hogy maga mellé állítsa azokat, akik félnek, akik bizonytalanságban élnek. „Nem megoldást, legfeljebb bűnbakot, gyűlölni valót kínál” – jellemezte a kormányzatot a főpolgármester, aki szerint a koronavírus-járványt világszinten annyira rosszul kezelték, hogy meg is próbálják titkolni az ezzel kapcsolatos tanulmányokat.

„Van-e világosabb jelzése annak, hogy ez a hatalom képtelen a kormányzásra, mint az, hogy 1945 óta Magyarországon nem halt meg ennyi ember, mint tavaly?”

- tette fel a kérdést Karácsony.

Márki-Zay Péterről

Az Orbán-kormány hatalma mögött vannak jogos választói igények, ismerte el a főpolgármester, ám Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltségével fel lehet állítani egy ellenajánlatot. Márki-Zay sokat bírált kommunikációjáról az a véleménye, az nem az elit, hanem a mindennapok beszédmódjához hasonlít, ami ugyan az ő komfortzónáján azért kívül esik, de

„lehet, hogy ma ezek a mondatok szükségesek ahhoz, hogy azokat a buborékokat, amelyekben a választók élnek, kipukkasszuk”.

Karácsony szerint az ellenzék jelöltje nem „politikusul” beszél, hanem őszintén, és amit mond, az nem a gyűlöletkeltés szándékával történik.

Orbán Viktorról

Karácsony szerint Orbán Viktor teljes mértékben elveszítette európai befolyását, ezért kényszerül „magyarellenes uszítókkal, konkrét fasisztákkal, más bajkeverő minipártokkal kokettálni”.

„Sokan osztják azt a vélekedést, hogy Orbán profi, de gonosz politikus. Szerintem nem profi, de gonosz.”

- vélekedik Karácsony, hozzátéve, ha Orbán hatalmon marad, Magyarországra nem nagyon fognak megérkezni az uniós pénzek.

Városháza-ügy vs. Völner-ügy

Az ellenzéki oldal kommunikációja nem úgy működik, mint a Fidesznél, ahol Rogán Antal reggel kiadja az újságíróknak, hogy mit kell megírni, vallja a főpolgármester. A Városháza esetében szerinte nem arról van szó, hogy történt valami, amit a Fidesznél jól kommunikáltak, hanem kitaláltak valamit, amit aztán parancsszóra kommunikáltattak a propagandamédiájukkal. „Ez maga a zsarnokság” – fogalmazott Karácsony, aki szerint a Fidesznél még a saját embereiket is bedarálják, ha kell. Már a fideszesek sincsenek biztonságban, bárkit, bármire fel lehet használni, „erről a fővárosi fideszes képviselők sokat tudnának mesélni”.

A Schadl-üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy mindent meg fog tenni, hogy ne engedjék el azt. Azért állították fel a fővárosi vizsgálóbizottságot is, mert Schadl „nyilvánvalóan a strómanja volt a fél Fidesznek, és felvásárolt a fideszes önkormányzatoktól nevetséges áron egy csomó ingatlant”.

Az üzenetekről

Azokban a billegő körzetekben, ahol el fog dőlni a választás, nagyon aktívan ott lesz az ellenzék, vázolta fel a taktitát Karácsony. Mivel ezeken a helyeken a papíralapú újság működik, az ellenzéknek az a dolga, hogy az üzenetei ott legyenek a postaládákban.

„Biztos vagyok benne, hogy Gattyán György összes szórólapját ki fogja vinni a Mediaworks, ahogy abban is, hogy az ellenzékét nem.”

Az előválasztáson az ellenzék összegyűjtötte 850 ezer ember adatát, így most velük közvetlen módon is tudnak kommunikálni, mondta Karácsony, majd elárulta, hogy van egy olyan mozgósítási terv, amit ha végig tudnak vinni, akkor „meglepetéseket okoznak ott is, ahol a papírforma szerint az ellenzék nem rúg labdába”.

Kampány

„Úgy állunk, ahogy egy félig autoriter rendszerben az ellenzék állni tud” – mondta Karácsony, aki szerint a kampány utolsó időszakában az ellenzéknek a megélhetési kérdésekre kell fókuszálnia, világossá téve, hogy a mostani pénzosztás valójában abból a kétségbeesett felismerésből származik, hogy ezt a választást simán elveszítheti a Fidesz. Úgy véli, hogy az infláció is azért szabadult el Magyarországon, mert nem tartós, a jövedelmeket felfelé tornázó és az egyenlőtlenségeket csökkentő kormányzást folytatott a Fidesz, hanem „csak öntik bele a pénzt elsősorban az építőiparba, mivel ott tudnak a legtöbbet lopni”.

Végül az árulókról és hülyékről

Karácsony nem igazán látja a Márki-Zay Péter által említett árulókat az ellenzék soraiban. Azt azonban elismeri, hogy a Fidesz igyekszik megtörni az ellenzéki egységet.

„Ehhez pedig vannak hasznos idióták az ellenzékben.”

Nem sok ilyen embert ismer, ezért nem is fog neveket mondani, de szerinte nem úgy kell elképzelni, hogy ezek az emberek árulók lennének, csak „nem biztos, hogy látják, amit csinálnak, az nem a közös ügyet szolgálja”.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!