A belvárosi fideszesek Schadl-ügyben inkább napirendre sem vették az ellenzéki javaslatokat

2022. február 10. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

A Völner–Schadl-botrány V. kerületi szálai kapcsán három javaslattal is készültek az ellenzéki képviselők a csütörtöki képviselő-testületi ülésre, közölte Kovács Alex Gábor belvárosi ellenzéki képviselő. Azonban a fideszes képviselők Szentgyörgyvölgyi Péter polgármesterrel együtt úgy döntöttek, inkább napirendre sem tűzik a javaslatokat.

A három, hamvába holt javaslat a következő témákban fogalmazódott meg:

  • Az előzetes letartóztatásban ülő Schadl György különböző módon jutott belvárosi, korábban önkormányzati tulajdonú ingatlanokhoz, így az ellenzéki képviselők szerint igencsak indokolt lenne az ingatlanértékesítésekre vonatkozó kerületi jogszabályok felülvizsgálata.
  • Ha jogerős elmarasztaló ítélet születik Schadl György ügyében, akkor a nevén szereplő V. kerületi ingatlanok is végrehajtás alá kerülhetnek. Ezért azt javasolták az ellenzékiek: a kerület hozzon létre egy alapot, amelyből ezen ingatlanok visszavásárolhatók lennének.
  • Csütörtökön kezdi meg munkáját az V. és VII. kerületi ingatlaneladásokat vizsgáló fővárosi bizottság: ezzel kapcsolatban javasolták, hogy a belvárosi önkormányzat minden szükséges dokumentum, adat átadásával segítse a vizsgálatot.

„Javaslatainkat még napirendre sem vette a fideszes többség – ami ékes bizonyítéka annak, hogy az V. kerület vezetése továbbra is homályban tartaná a Völner–Schadl-botrány belvárosi szálait. Vajon miért?” – tette fel a kérdést Kovács Alex Gábor.

Januárban az önkormányzat fideszes többsége leszavazta, hogy vizsgálóbizottság alakuljon az V. kerületben Schadl György ingatlanügyeinek kivizsgálására. Az LMP-s Csárdi Antal, a Belváros országgyűlési képviselője akkor azt mondta, fontos lenne, hogy kiderüljön, az elmúlt években hány önkormányzati tulajdonú ingatlan került Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott vezetőjének tulajdonába, és ezekért mennyit fizettet

Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere válaszában azt mondta, az ellenzék ezzel az üggyel csak el akarja terelni a figyelmet arról, hogy „Karácsony Gergely el akarta adni a Városházát”. Schadl említett ingatlanszerzéseiről azt mondta, ezek normális menetrendben, a jogszabályoknak megfelelő módon történtek.

„Az V. kerület fideszes polgármestere még 2020 decemberében, a veszélyhelyzet alatt egyedül döntött arról, hogy Városház utcai ingatlanhoz juthat Schadl György. És nem ez az egyetlen önkormányzati ingatlan ugyanabban az épületben, amely az előzetes letartóztatásban ülő bírósági végrehajtói kamarai elnökhöz került. Volna tehát bőven mit vizsgálni!” – írta az akkori szavazás után Kovács Alex Gábor, a Tiéd a Belváros frakció vezetője.

A Völner–Schadl-ügy

A Völner-ügy december 7-én robbant ki, amikor a Legfőbb Ügyészség közölte, hogy a fideszes parlamenti képviselő, igazságügyi államtitkár a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől. Az ügynek tizenkét gyanúsítottja van, köztük nyolc végrehajtó. Völner lemondott államtitkári posztjáról, egy héttel később felfüggesztették a mentelmi jogát, és önként jelentkezett a Központi Nyomozó Főügyészségen.

Korábban beszámoltunk arról, hogy Schadl 2016 és 2020 között legalább húsz ingatlant vásárolt, ezek közül kilenc önkormányzati tulajdonból került hozzá. Schadl legalább két V. kerületi üzlethelyiséget is megszerzett az önkormányzattól. Először csak egy Városház utcai ingatlanról lehetett tudni, de az Rtl.hu információi szerint egy szomszédos, 49 négyzetméteres üzlethelyiséget is eladtak neki 19 millió forintért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!