A Fidesz leszavazta, hogy vizsgálóbizottság alakuljon az V. kerületben Schadl György ingatlanügyeinek kivizsgálására

2022. január 20. – 13:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az V. kerületi önkormányzat fideszes többsége leszavazta az ellenzéki képviselők sürgősségi előterjesztést, amely vizsgálóbizottságot állított volna fel a Völner–Schadl-ügy kerületi szálainak kivizsgálására.

A csütörtöki önkormányzati ülésen az LMP-s Csárdi Antal, a Belváros országgyűlési képviselője azt mondta, teljes mértékben támogatja a vizsgálóbizottság felállítását. Szerinte fontos lenne, hogy kiderüljön, az elmúlt években hány önkormányzati tulajdonú ingatlan került Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott vezetőjének tulajdonába, és ezekért mennyit fizettet.

Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere válaszában azt mondta, az ellenzék ezzel az üggyel csak el akarja terelni a figyelmet arról, hogy „Karácsony Gergely el akarta adni a Városházát”. Schadl említett ingatlanszerzéseiről azt mondta, ezek normális menetrendben, a jogszabályoknak megfelelő módon történtek.

Ezután szavazásra bocsátották azt a kérdését, hogy felvegyék-e napirendi pontra a vizsgálóbizottság felállítását. A testület 9:4 arányban ezt leszavazta.

„Az V. kerület fideszes polgármestere még 2020 decemberében, a veszélyhelyzet alatt egyedül döntött arról, hogy a Városház utcai ingatlanhoz juthat Schadl György. És nem ez az egyetlen önkormányzati ingatlan ugyanabban az épületben, amely az előzetes letartóztatásban ülő bírósági végrehajtói kamarai elnökhöz került. Volna tehát bőven mit vizsgálni!” – írta a szavazás után Kovács Alex Gábor, a Tiéd a Belváros frakció vezetője a Facebook-oldalán.

Ugyanakkor Karácsony Gergely főpolgármester is kezdeményezi az ügyben egy fővárosi vizsgálóbizottság felállítását, ami várhatóan létre is fog jönni. A főpolgármester hétfőn azt javasolta: alakuljon át a Városháza-ügyben létrehozott vizsgálóbizottság „egy valódi kérdéseket” ellenőrző testületté, és nézzék meg, szabályosan adták-e el a fővárosi ingatlanokat az V. és a VII. kerületben.

A Völner–Schadl-ügy

A Völner-ügy december 7-én robbant ki, amikor a Legfőbb Ügyészség közölte, hogy a fideszes parlamenti képviselő, igazságügyi államtitkár a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől. Az ügynek tizenkét gyanúsítottja van, köztük nyolc végrehajtó. Völner lemondott államtitkári posztjáról, egy héttel később felfüggesztették a mentelmi jogát, és önként jelentkezett a Központi Nyomozó Főügyészségen.

Korábban beszámoltunk arról, hogy Schadl 2016 és 2020 között legalább húsz ingatlant vásárolt, ezek közül kilenc önkormányzati tulajdonból került hozzá. Schadl legalább két V. kerületi üzlethelyiséget is megszerzett az önkormányzattól. Először csak egy Városház utcai ingatlanról lehetett tudni, de az Rtl.hu információi szerint egy szomszédos, 49 négyzetméteres üzlethelyiséget is eladtak neki 19 millió forintért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!