Rogán Antalt is meghallgatná a Schadl György ingatlanszerzéseit vizsgáló bizottság

2022. február 10. – 20:56

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön tartotta alakuló ülését a Völner–Schadl-ügy miatt létrejött fővárosi vizsgálóbizottság, ami azt akarja feltárni, hogy Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott elnöke hogyan szerzett értékes ingatlanokat Budapest V. és VII. kerületében – írja a 444.

A Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezésére létrejött bizottságnak Baranyi Krisztina ferencvárosi, Niedermüller Péter erzsébetvárosi és Pikó András józsefvárosi polgármester, valamint két V. kerületi önkormányzati képviselő, Szigeti Flóra és Kovács Alex Gábor a tagja. A bizottságba a Fidesz képviselőit is meghívták, de ők nem kívántak élni ezzel a lehetőséggel.

Az első ülésen arról döntöttek, hogy meghallgatásra meghívják:

  • Rogán Antal miniszert, az V. kerület volt polgármesterét,
  • Szentgyörgyvölgyi Pétert, az V. kerület jelenlegi polgármesterét,
  • Vattamány Zsoltot, a VII. kerület volt polgármesterét,
  • Sára Botondot, a Fővárosi Kormányhivatal vezetőjét, a VIII. kerület volt polgármesterét,
  • Bagdy Gábor volt KDNP-s főpolgármester-helyettest,
  • Juhász Pétert, aki ellenzéki politikusként sok V. kerületi ingatlanügyet tárt fel,
  • Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettest,
  • valamint a két kerület volt és jelenlegi vagyongazdálkodási vezetőit.

„A bizottságban azokat szeretnénk meghallgatni, akiknek döntési hatáskörük volt ezekben az ügyekben” – írta Facebook-oldalán Niedermüller. Meglepő lenne, ha a fideszes politikusok igent mondanának a meghívásra, ugyanis arra a két helyre sem tartottak igényt, amit a bizottságban kaptak volna. Januárban az V. kerület fideszes többségű testülete leszavazta, hogy helyi vizsgálóbizottság alakuljon Schadl kerületi ingatlanügyeinek kivizsgálására.

Pikó az ülésén azt mondta, fel akarják tárni, „hogyan működik a korrupciós hálózat, ami nem egyedi, helyi deformálódás, hanem maga a rendszer, és akár más kerületekben is létezhet” – írta a Facebook-oldalán. Szigeti és Kovács szerint a fideszes vezetésű V. kerülettől valószínűleg nehéz lesz beszerezni a kért adatokat. A két képviselő elmondása szerint a kerület vezetése minden ingatlaneladásról zárt ülésen dönt, és a jegyzőkönyveket se hozzák nyilvánosságra, csak a határozatot, amiből kevés információ derül ki.

A Völner–Schadl-ügy

A Völner-Schadl-ügy december 7-én robbant ki, amikor a Legfőbb Ügyészség közölte, hogy a fideszes parlamenti képviselő, igazságügyi államtitkár a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől. Az ügynek tizenkét gyanúsítottja van, köztük nyolc végrehajtó. Völner lemondott államtitkári posztjáról, egy héttel később felfüggesztették a mentelmi jogát, és önként jelentkezett a Központi Nyomozó Főügyészségen.

Korábban beszámoltunk arról, hogy Schadl 2016 és 2020 között legalább húsz ingatlant vásárolt, ezek közül kilenc önkormányzati tulajdonból került hozzá. Schadl legalább két V. kerületi üzlethelyiséget is megszerzett az önkormányzattól. Először csak egy Városház utcai ingatlanról lehetett tudni, de az Rtl.hu információi szerint egy szomszédos, 49 négyzetméteres üzlethelyiséget is eladtak neki 19 millió forintért. Az ingatlaneladások módjáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!