Csütörtökön ülésezik először a Schadl György fővárosi ingatlanszerzéseit is vizsgáló bizottság

2022. február 7. – 17:29

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön tartja alakuló ülését a Karácsony Gergely kezdeményezésére alakult vizsgálóbizottság, amelynek a feladata kivizsgálni,

hogyan kerülhettek áron alul Schadl Györgyhöz értékes V. és VII. kerületi ingatlanok.

Az ügyet először a főpolgármester hozta szóba a Városháza-ügyben tartott meghallgatásán, írja a 444. A bizottság a jelentést a március 30-i közgyűlésre adja majd le.

A bizottság tagjai

  • Niedermüller Péter erzsébetvárosi,
  • Pikó András józsefvárosi,
  • Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármestere és
  • két ellenzéki önkormányzati képviselő, Szigeti Flóra és Kovács Alex Gábor.

A Fidesz képviselőit is meghívták a bizottságba, de ők nem kívántak élni a lehetőséggel.

Az elmúlt egy-két évben a Szentgyörgyvölgyi Péter által vezetett V. kerület több milliárd forintnyi ingatlanvagyontól szabadult meg úgy, hogy Karácsonyék szerint ezeknél az elidegenítési eljárásoknál egyszer sem biztosította a főváros elővásárlási jogait.

Az eladások módszere minden esetben ugyanaz: nemzetközinek nevezett, de valójában kevesek által megismerhető és elérhető pályázatok keretében hirdetik meg a több milliárdot érő ingatlanvagyont, amelyet végül kedvezményekkel vagy éppen pont a korábban önkormányzati felkérésre készült vagyonbecslési áron értékesítenek, miután az egyetlen jelentkező éppen ennyire tesz ajánlatot.

Ezzel a megkérdőjelezhető eljárásmóddal értékesített önkormányzati eladások révén jutott hozzá több ingatlanhoz Schadl György is. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott vezetője mindössze 389 ezer forintos négyzetméteráron jutott például többek közt egy 49 négyzetméteres Városház utcai üzlethelyiséghez, de nem ez az egyetlen ingatlan, amelynek eladását Karácsonyék most vizsgálnák.

2020-ban nyíltnak nevezett, nemzetközi, egyfordulós pályázati eljárás útján 32,5 millióért szerzett meg egy 43 négyzetméteres irodahelyiséget is, szintén Szentgyörgyvölgyiéktől. Schadl ráadásul az V. kerületi ingatlanok mellett komplett ingatlanbirodalmat épített ki több más belvárosi kerületben: így például alig öt év leforgása alatt legalább húsz ingatlant vásárolt meg, amelyek jelentős része Erzsébetváros legdrágább területein helyezkedik el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!