Vizsgálóbizottságot állít fel a főváros a belvárosi és erzsébetvárosi ingatlanügyek miatt

2022. január 26. – 13:42

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely főpolgármester vizsgálóbizottságot kezdeményezett az V. kerületi ingatlaneladásokkal kapcsolatban, az idevágó városházi előterjesztést pedig – Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes Erzsébetvárosra kiterjesztő módosításával – hosszas vita után megszavazta a Fővárosi Közgyűlés. A Fidesz képviselőinek többsége tartózkodott az elsősorban Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi fideszes polgármester eljárásmódját érintő előterjesztés szavazásánál.

Az elmúlt egy-két évben ugyanis a Szentgyörgyvölgyi Péter által vezetett V. kerület több milliárd forintnyi ingatlanvagyontól szabadult meg úgy, hogy Karácsonyék szerint ezeknél az elidegenítési eljárásoknál egyszer sem biztosította a főváros elővásárlási jogait.

Az V. kerület fideszes polgármestere 2020 végén, vészhelyzet idején egy személyben döntött 2,2 milliárd forintnyi ingatlanvagyon eladásáról, tavaly december 16-án pedig egy váratlan, a polgármester által összehívott rendkívüli testületi ülésen újabb 1,3 milliárdnyi vagyon eladásáról született döntés a fideszes többség akarata nyomán. Érdekesség, hogy a mostani fővárosi előterjesztésből kiderült: a belváros egy héttel korábbi, rendes ülésén ezek az eladások nemhogy nem voltak napirenden, de fel sem merültek témaként, holott az elvileg nyílt pályázatot lebonyolító ügyvédi iroda már novemberben kérte, hogy a főváros mondjon le elővásárlási jogáról.

Az eladások módszere minden esetben ugyanaz: nemzetközinek nevezett, de valójában kevesek által megismerhető és elérhető pályázatok keretében hirdetik meg a több milliárdot érő ingatlanvagyont, amelyet végül kedvezményekkel vagy éppen pont a korábban önkormányzati felkérésre készült vagyonbecslési áron értékesítenek, miután az egyetlen jelentkező éppen ennyire tesz ajánlatot.

A belvárosi önkormányzat indoklása szerint az érintett ingatlanok évek óta üresen állnak, és ezzel kiadást jelentenek a helyi állampolgároknak, ezért érdemes ezektől megszabadulni.

Ezen eljárásmódot azonban nemcsak a helyi ellenzék, de a fővárosi kormányhivatal vezetője, Sára Botond is ellenezte, főként a pályázati eljáráshoz fűződő nyilvánosság, azaz az ingatlanpályázatok valóban nyílttá tétele érdekében. A főváros most az ehhez hasonló eladási ügyekben szeretné érvényesíteni elővásárlási jogát, amelyet tehát 2019 óta – szerintük – a Belváros, illetve Szentgyörgyvölgyi Péter nem biztosított.

A bizottság vezetője Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester lesz, ami nem véletlen, hiszen az általa vezetett kerületben is rengeteg ingatlan kelt el még az előző vezetés alatt, az állítólagos bérlőknek járó 30 százalékos elővásárlási jogot biztosítva. Így a Niedermüller által vezetett bizottság a kétes ingatlanügyletek mellett azt is vizsgálja majd, hogy miképpen történhetett, hogy a helyiségek értékesítésekor a főváros nem tudta érvényesíteni elővásárlási jogát.

Az érintett polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésen elmondta: szerinte a városházának nem a Belvárossal van problémája, hanem a hatályos joggal, ezért azt kérte, hogy forduljanak inkább az Országgyűléshez. Láng Zsolt, illetve az általa vezetett Fidesz-frakció képviselői azzal érveltek, hogy a főváros elmulasztotta az elővásárláshoz való jogának érvényesítését, így szerintük most már erre nem lenne lehetősége. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes jelezte, az elővásárlási jog gyakorlását érintő jogszabályok nem szabnak ilyen jogvesztő határidőt.

Egyébként éppen a megkérdőjelezhető eljárásmóddal értékesített önkormányzati eladások révén jutott hozzá több ingatlanhoz Schadl György is. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott vezetője mindössze 389 ezer forintos négyzetméteráron jutott például többek közt egy 49 négyzetméteres Városház utcai üzlethelyiséghez, de nem ez az egyetlen ingatlan, amelynek eladását Karácsonyék most vizsgálnák.

2020-ban nyíltnak nevezett, nemzetközi, egyfordulós pályázati eljárás útján 32,5 millióért szerzett meg egy 43 négyzetméteres irodahelyiséget is, szintén Szentgyörgyvölgyiéktől. Schadl ráadásul az V. kerületi ingatlanok mellett komplett ingatlanbirodalmat épített ki több más belvárosi kerületben: így például alig öt év leforgása alatt legalább húsz ingatlant vásárolt meg, amelyek jelentős része Erzsébetváros legdrágább területein helyezkedik el.

Schadl, mint ahogy más „nyertes pályázók” gyarapodását tehát most a Fővárosi Önkormányzat kerületeken átívelően vizsgálná, Karácsony Gergely főpolgármester szerint ugyanis Budapest vezetésének kötelessége megvizsgálni a látatlanban is megkérdőjelezhető, komoly politikai súllyal rendelkező ügyeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!