A TASZ kiperelte az Európai Bizottságtól a teljes Elios-jelentést

2022. február 4. – 14:06

Másolás

Vágólapra másolva

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az Eleven Gyál civil szervezetet képviselve kiperelte és honlapján közzétette a korábban Tiborcz István tulajdonában lévő, mára megszüntetett Elios közvilágítási beruházásaival kapcsolatos visszaéléseket feltáró európai uniós vizsgálati jelentést.

A teljes, 133 oldalas dokumentum feldolgozása folyamatban van, a kinyert információkkal cikkünk folyamatosan frissül.

Az Eleven Gyál a TASZ segítségével az Európai Unió Törvényszékén perelte be az Európai Bizottságot az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) által készített Elios-vizsgálati jelentés kiadásáért.

A 2014-ig Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. 2010 után több település közvilágításának korszerűsítését végezte, de a sok minőségi kifogás mellett felmerült az is, hogy a közbeszerzési eljárások irányítottak voltak, a kiírók és a pályázók között személyi összefonódásokat tapasztaltak. A korszerűsítéshez uniós pénzeket is igénybe vettek, ezért az EU Csalásellenes Hivatala (OLAF) nyomozást indított. Az OLAF a 35 vizsgált pályázatból 17-nél állapította meg, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki a pályázatok kiírásánál. Az OLAF elküldte a magyar hatóságoknak a jelentést, Magyarországon azonban semmilyen büntetőjogi felelősségre vonás nem történt, a 13 milliárd forintos EU-s hozzájárulásról pedig lemondott a kormány. Az OLAF jelentését a magyar hatóságok tétlensége ellenére a Hivatal nem hozta nyilvánosságra, mivel szerintük a jelentés nyilvánosságra hozatala sértené a vizsgálat céljait.

A jelentés teljes szövege pdf formátumban itt érhető el.

Az Eleven Gyál civil csoport ezt az indokot nem fogadta el, és sérelmezte, hogy semmi nem derült ki a korrupciógyanús ügy részleteiről. Ezért a civil csoport, élükön Homoki Andreával, a Civil Kollégium Alapítvány közösségszervezőjével megkereste a TASZ-t, hogy jogi úton kényszerítsék ki az OLAF jelentésének nyilvánosságát. A civil csoport a TASZ segítségével először az OLAF-ot felügyelő Európai Bizottságtól kérte a jelentés kiadását. Ez nem járt eredménnyel, így az Eleven Gyál beperelte az Európai Bizottságot az Európai Unió Törvényszékén, és elérte, hogy a Törvényszék megsemmisítse azt a határozatot, ami megtagadta a hozzáférést a vizsgálati jelentéshez.

Az OLAF február 3-án eleget tett a Törvényszék döntésének, és elküldte a vizsgálati jelentést. Bár a jelentés nem teljes – ahogy az a szövegből kitűnik, bizonyos személyes adatokat és más információkat kitakartak –, a nyilvánosságra került szöveg a TASZ közleménye szerint

így is közelebb vihet az elmúlt évek egyik legjelentősebb korrupciógyanús ügyének feltárásához.

Pásztor Emese, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének vezetője reményét fejezte ki, hogy a több mint 130 oldalas dokumentum alapján „az oknyomozó újságírók végre megkezdhetik azt a munkát, ami fényt derít a visszaélések részleteire. A nyilvánosságnak joga van ahhoz, hogy tisztán lásson.” A TASZ azt sem zárta ki, hogy a tágan értelmezett kitakarási lehetőség – az OLAF a tavaly végelszámolással megszüntetett Elios nevét is eltüntette a dokumentumból üzleti érdekek védelmére hivatkozva – miatt akár további jogi lépésekre is sor kerül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!