Előre, nem hátra: Minden megyei lap az alákérdezős Orbán-interjút hozta a Mediaworksnél

2021. december 24. – 12:20

Előre, nem hátra: Minden megyei lap az alákérdezős Orbán-interjút hozta a Mediaworksnél
Orbán Viktor a kormányinfón 2021. december 21-én – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ez a péntek Orbán Viktor Kossuth rádióban megszokott interjúja nélkül telt el, de így sem maradt interjúalakú kormányfői kinyilatkoztatás nélkül az ország december 24-én. Csermely Péter, a Magyar Nemzet főmunkatársa ült le a kormányfővel szemben, hogy rajta keresztül a kormányfő szavai aztán a Mediaworks-központ segítségével az összes megyei laphoz eljussanak.

Az interjú címe is már mutatja, hogy kritikus, korrekt és kíváncsi megközelítést várhatnak az olvasók a cikktől:

„Előre, nem hátra – ünnepi beszélgetés Orbán Viktor miniszterelnökkel”.

Mivel a kormányfő nagyjából ugyanazt mondta el, amit a Kossuth rádióban szokott, vegyük sorra a kérdéseket:

  • Miniszterelnök úr, tavaly karácsonykor volt koronavírus, de nem volt oltás. Idén van koronavírus, és van vakcina is. Ez alapján az idei ünnep talán derűsebb lehet, mint a legutóbbi.
  • Az új életünkben is itt vannak a régi kihívások, de jöttek melléjük újak. Eközben egy olyan közösségnek vagyunk a tagjai, az Európai Uniónak, amelyik a sorsdöntő gondjaival, migrációval, energiaválsággal, demográfiával, csökkenő világgazdasági súlyával nem törődik, ellenben van két kis plüssbabája, Lengyelország és Magyarország, amiket dühében időnként a falhoz csapkod. Talán nem túlzás azt mondanom, hogy a jobboldali magyar közösségnek ebből már nagyon elege van.
  • Itt, Kelet-Közép-Európában ismerjük ezt, ez a bolsevizmus.
  • Ellenszegülünk, ez tény. De Brüsszel másról beszél: jogállamiságról, LMBTQ-jogokról, korrupcióról. És az uniós pénzek csapjánál ők ülnek. Meddig tarthatják zárva ezt a csapot?
  • Érdekes mellékszál, hogy a bevándorlásról és a gyermekvédelemről eddig Európában csak a demokráciahiányosnak nevezett Magyarország kérdezte, illetve kérdezi meg közvetlenül a polgárait.
  • A magyar kormány néhány hete olyan mértékű és számosságú pluszjövedelmet indított meg az állampolgárok felé, hogy pontról pontra felsorolni sem egyszerű ezeket. Adja magát egy egyszerű kérdés: miből?

Orbán válaszaiból kiderült, hogy „tavaly karácsonykor égett a ház”, azaz nehéz volt a helyzet a koronavírussal, de „hoztuk a fecskendőt, akit tudtunk kihoztunk” a tűzből, és az idei, ha nem is volt könnyű a veszteségek miatt, de jobb volt, mint a tavalyi. (Ehhez képest Magyaroszág a halálozási adatok szerint a világon legnagyobb veszteségeket elszenvedők között volt.)

Fáradtak már a lengyelek és a magyarok, de nem szabad feladni. „…az unióban egyre több pozíciót hódítanak meg azok a politikusok, brüsszeli bürokraták, akiknek a fejében él egy elképzelés az eszményi világról, társadalomról és embertípusról, amelyeket állandóan javítanának, fejlesztenének” – ez volt az, amire Csermely lecsapott, felismerve ebben a bolsevizmus jellemzését, amivel Orbán egyetértett, mondván, bizony, ez a homo sovieticus új formája.

A pénzcsapoknál a befizetők ülnek, nem Brüsszel. „Brüsszel – bár hangoztatja – egy pillanatig sem gondolja komolyan, hogy Magyarország korrupt lenne.” „Senki nem gondolja komolyan Brüsszelben, hogy nálunk nincs sajtószabadság, hiszen elég, ha megnyitják a magyar online média honlapjait.”

A családsegítő „miből”-re Orbán válasza, hogy „Munkából.” A kormányfő nem tért ki az ünnepi interjúban a 755 milliárd forintos megszorításra, amely elvitte az Egészséges Budapest Program teljes jövő évi keretét is.

Volt azonban egy durván kritikus kérdés is Csermelytől:

„Van egy pötty a magyar gazdaság arcán, ami azonban nem szépségflastrom. Az infláció, illetve az áremelkedések. Ez ellen fel kívánnak lépni?”

Ez nehéz küzdelem, keresik a családok megvédésének lehetőségeit, de az inflációból „nehéz kimaradni”, amikor az Egyesült Államok és az EU is küzd vele. Az eszköz ellene a benzinárstop, kamatstop, minimálbér-emelés – derült ki Orbán válaszából.

Kétségtelen, hogy a infláció nem csupán magyar jelenség.

Az ellenzék sem maradhatott ki az interjúból:

„Tavasszal választások lesznek, a baloldal egy eddig még ki nem próbált formációban, összefogva, közös listán indul csatába. Kormányfőjelöltjük, Márki-Zay Péter különös stratégiát választott, sorra támadja azokat az intézkedéseket, amelyeket a magyarok nagy többsége helyesel: a rezsicsökkentést, a migráció elleni fellépést, a 13. havi nyugdíjat, a megemelt minimálbért. Ön mint a magyar politikai élet veteránja, látott már ilyen kampányt?”

Orbánt nem ijesztette meg az őt sarokba szorító kérdés:

„Én ezt elhűlve nézem, és nem is értem. Olyat még nem láttam, hogy valaki az emberek élete szempontjából legfontosabb bástyákat megtámadja azzal a csatakiáltással, hogy ezeket el fogjuk tőletek venni, és leromboljuk.”

Az interjú végén az újságíró szorított a fogáson, és Orbán karácsonyi üzene felől érdeklődött:

A kormányfő közölte, hogy a járvány árnyékában is legyen szép a akrácsony, gondoljunk szeretteinkre. „Boldog karácsonyt mindenkinek” – közölte, ahogyan ezt 2017-ben is elmondta már a parlamentben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!