Megvan, hol spórol 755 milliárdot a kormány – az Egészséges Budapest Programra például jövőre nem jut pénz

2021. december 23. – 08:57

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent a Magyar Közlönyben az a határozat, amely részletezi, hogy hol húzza meg a nadrágszíjat a kormány, vagyis honnan vonnak el összesen nagyon jelentős összeget, 755 milliárd forintot. Olyan nagyon azonban nem részletes a szöveg, sok még a kérdőjel.

Elég sok részt érint a költségvetésben a mostani döntés, például az Egészséges Budapest Program teljes jövő évi keretét elvette a kormány. A Portfolio cikke szerint 150 milliárd forintnyi döntés még hiányzik, egyelőre csak ígéret formájában van jelen a jövő évi, amúgy is teljesen átszabott büdzsében. Erre a 150 milliárdos csökkentésre január 31-ig kell javaslatot tennie Varga Mihály pénzügyminiszternek.

A 605 milliárdos kiadásbefagyasztás egyebek mellett a következő területeket érinti:

  • a legnagyobb tételt, 400 milliárd forintot a kormány a Beruházási Alapban fogna meg, de ezt már az eredeti költségvetésben sem fejtették ki részletesen, így most sem tudni, pontosan mi tartozik ide;
  • 40 milliárd forinttal kisebb lesz a Paks II. Zrt. eredetileg 270 milliárdosra tervezett tőkeemelése;
  • a 2019–2027 közötti idegen nyelvi stratégia megvalósítására szánt 30 milliárd forintos kiadást teljesen elveszik;
  • a Turisztikai fejlesztési célelőirányzat 20 milliárd forinttal csökken a döntés miatt;
  • 13,2 milliárd forinttal vágják vissza az Egészséges Budapest Program kiadásait, ami a lap szerint azt jelenti, hogy a teljes jövő évi keretösszeget elvette a kormány;
  • van egy másik, fővárost érintő tétel is, „Fővárosi fejlesztésekre” 4,7 milliárd forinttal jut kevesebb jövőre.

A Portfolio összegzése szerint a sok, részletesen ki nem fejtett tétel miatt a 755 milliárdos beruházásátütemezés háromnegyedét pontosan nem ismerhetjük. A gazdasági szaklap korábban azt írta, „egységes, máig érvényes büdzsé nem létezik, a gazdasági paraméterek változása és az év közbeni változások miatt ezerszer átíródott gazdálkodási terv a PM-en kívül teljesen ismeretlen”. Mindez azért különösen pikáns, mert a költségvetési törvényt – többek között épp a kiszámíthatóság és a pénzügyi-gazdasági stabilitás indokával – eredetileg már idén júniusban elfogadta a parlament.

A költségvetés egyenlegét javító csomagot szerdán késő este jelentette be a Pénzügyminisztérium. „A kormány egyes állami beruházások átütemezésével 755 milliárd forint megtakarítást ér el a jövő évi költségvetésben, így a GDP-arányos hiánycélt 5,9%-ról 4,9%-ra javítja. Mindez az államadósság-ráta gyorsabb csökkentését is lehetővé teszi” – közölték.

A tárca vélhetően a piacokat szeretné megnyugtatni a döntéssel, azt üzeni ezzel, hogy a költségvetést kontroll alatt tartja. A jelentős kiadáscsökkentés mellett nagymértékű pénzosztást is végez jövőre a kormány: szja-visszatérítés, 13. havi nyugdíj, 25 év alattiak adómentessége stb.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!