Budai Gyula: Bige László 2012-ben felajánlotta támogatását a Fidesznek; Bige: Budai Gyula szedjen Cavintont

2021. december 2. – 21:03

Másolás

Vágólapra másolva

El akart kerülni egy feljelentést, ezért a Fidesz támogatását is felajánlotta egy találkozójukon – állítja a fideszes Budai Gyula Bige Lászlóról. Bige László szerint nem történt ilyen, Budainak Cavintont kellene szednie.

Bige pár napja úgy fogalmazott az agrárminiszternek írt nyílt levelében, hogy „egyetlen hatalomnál sem álltam sorba, hogy nyelvemmel tisztogassam a hátsó felét”. A nyílt levelét megosztották egy Facebook-oldalon, ahol aztán a poszthoz hozzászólt Budai Gyula is, a kommentet a Magyar Hang vette észre. A kormánypárti képviselő arról írt, Bige azért találkozott vele 2012-ben, hogy ne tegyen feljelentést a péti Nitrogénműveknek adott állami garancia ügyében, cserébe a műtrágyakirály azt ígérte, támogatná a Fideszt.

Budai Gyula 2010 után lett az Orbán-kormány elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztosa, és 2011 nyarán tett feljelentést a Nitrogénműveknek nyújtott 2008-as állami hitelgarancia és kezességvállalás miatt. 2008-ban, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején ugyanis a magyar állam készfizető garanciát vállalt a Bige érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek 50 millió eurónyi, továbbá 10 milliárd forintnyi hitelének felvételéhez.

Azt, hogy az állam milyen garanciákkal rendelkezik arra az esetre, ha a cég csődbe menne, egy 2008-as kormányhatározat rögzítette, amelyet azonban egy hónappal később úgy módosítottak, hogy a korábbi biztosítékok – így például a Nitrogénművek ingatlanvagyona és részvényeinek jelentős része – közül egy sem szerepelt benne – idézte fel a Magyar Hang. A feljelentés célpontja egyébként nem Bige, hanem a kormányhatározat előterjesztői, Gráf József akkori agrárminiszter, Veres János volt pénzügyminiszter és Gyurcsány Ferenc kormányfő voltak.

Megkerestük Budai Gyulát, hogy az általa említett találkozóról érdeklődjünk. Mint mondta, az érintett térség országgyűlési képviselője kereste meg azzal, hogy Bige László szeretne vele ebédelni. Budai mondta, hogy inkább kávé legyen belőle. „A Gresham-palotában találkoztunk. Azt kérte, hogy a feljelentést vonjuk vissza, cserébe ő támogatná a Fideszt, és csinálnának egy olyan beruházást is, amit Orbán Viktor majd ünnepélyesen átadhat. Mondtam, hogy ezt nem velem kéne megbeszélnie, nekem ehhez semmi közöm, a feljelentést nem tudom visszavonni. Megittam a kávémat, és eljöttem. Sem azelőtt, sem azután nem találkoztam Bige Lászlóval” – mondta Budai.

A Magyar Hang elérte Bige Lászlót, aki azt javasolta Budai Gyulának, hogy „szedjen Cavintont, vagy valami agyfényesítőt, mert rossz a memóriája, ami az idő múltával persze érthető”. A műtrágyakirály szerint soha nem történt ilyen. „Én egyszer találkoztam vele, a parlamenti vizsgálóbizottságban, amely az én állítólagos 10 milliárdos állami támogatásomat vizsgálta. Jellemző a felkészültségükre, hogy hatalmas lett a csend a bizottságban, amikor kiderült, hogy soha nem kaptam állami támogatást egyetlen kormánytól sem. Állításával szemben én banki hitelgaranciát kaptam, amelynek birtokában banki hitelt vettem fel, amelyet még a futamidő vége előtt – már nem emlékszem pontosan – két vagy három évvel vissza is fizettem. Tehát amikor a bizottsági meghallgatás zajlott, már régen visszafizettem a banki hitelt” – vezette le Bige a lapnak.

A Telex megkérdezte Budai Gyulát, hogy a vizsgálóbizottságban találkoztak-e. „Volt egy parlamenti vizsgálóbizottság, ami ezt az ügyet is vizsgálta, a bizottság meghallgatta külön Bigét, meg engem is külön, mint elszámoltatási kormánybiztost. Ott biztosan nem találkoztunk” – fogalmazott a fideszes képviselő.

A hitelfelvétel miatt egyébként annak idején az EU is vizsgálatot rendelt el Magyarországgal szemben, amely aztán Magyarország elmarasztalásával zárult – emlékeztetett a Magyar Hang. A Bige-féle Nitrogénművek 2011-ben teljes egészében előtörlesztette az állami kezességgel felvett hiteleit, összesen több mint 23 milliárd forintot.

Bige szerint az eljárás a megfélemlítését szolgálja

Az egyik leggazdagabb magyar vállalkozót a hatóságok tavaly ősszel őrizetbe vették. A nyomozók szerint leértékelt műtrágyával ügyeskedett. A versenyhivatal vizsgálata arra jutott, gigakartell volt a műtrágyapiacon, és több milliárd forintos bírságot szabott ki a cégére. Bige a GVH-büntetésről azt mondta, hogy az egy Andersen-mese.

A vizsgálatokat azzal magyarázza, hogy ő nem része a NER-nek, illetve sokszor emlegette régi konfliktusát Csányi Sándor OTP-vezérrel. Őrizetbe vételekor azt kommunikálta a Nitrogénművek, hogy az eljárás a megfélemlítést szolgálja. Bige házi őrizetben is volt, nyomkövetőt kellett viselnie. Az elmúlt hónapokban azzal kapott szélesebb publicitást, hogy megrendelt egy szokatlanul nagy mintás kutatást a jelenlegi magyar társadalmi-gazdasági helyzetről, és azt átnyújtotta az ellenzéknek. Az ellenzéki miniszterelnökjelölt Márki-Zay Péter kampányát néhány millió forinttal támogatta.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!