Őrizetbe vették Bige Lászlót, az egyik leggazdagabb magyart

2020. december 15. – 20:51

frissítve

Őrizetbe vették Bige Lászlót, az egyik leggazdagabb magyart
Bige László, a Bige Holding Csoport elnök vezérigazgatója a Bige Holding által adományozott laboratóriumi eszközök ünnepélyes átadásán, a nyíregyházi városházán 2020. április 24-én – Fotó: MTI/Balázs Attila

Másolás

Vágólapra másolva

Gazdasági bűncselekmények gyanújával őrizetbe vették Bige Lászlót, az ország egyik leggazdagabb emberét – értesült a Telex. A nagyváradi születésű Bige elsősorban műtrágyagyártásból szerezte vagyonát.

Az ügyről egy ideig nem volt hivatalos nyilvános információnk, de szerda reggel a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség megerősítette az őrizetbe vétel tényét. Értesüléseink szerint gazdasági ügyekről van szó. Úgy tudjuk, a kedd reggeli rajtaütés során házkutatás is történt, és a rendőrök bizonyítékokat is lefoglaltak.


Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Az értesüléseinket ugyan több forrásból is ellenőriztük, de magát Bige Lászlót nem értük el, a mobiltelefonja ki volt kapcsolva. Kerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságot, előbbinél utóbbihoz irányítottak, de a cikkünk megjelenéséig az ottani sajtóügyelettől sem kaptunk válaszokat a kérdéseinkre. Levelünket elküldtük a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségnek is, először ez a hivatal erősítette meg az értesülést.

A vállalkozó az egyik leggazdagabb magyar, ugyanakkor cégeinek, így legjelentősebb vállalatának, a péti Nitrogénművek Zrt.-nek jelentős adósságai is vannak (kis adalék, hogy a cégről az Index.hu éppen kedd délután, már bőven a rendőrségi akció után szemlézett egy Vidék Magazin-interjút „A Nitrogénművek köszöni jól van” címmel). Bige László cégei (a Bige Holding) az elmúlt időszakban többször álltak rendőrségi és versenyhivatali vizsgálat alatt. Korábban megtörtént, hogy a rendőrség mintegy 300 rendőrrel vizsgálódott a csoport szolnoki üzemében. Az az ügy egy környezetvédelmi eset volt, ez a mostani azonban egy másik eljárásnak tűnik.

Bige László mindig előszeretettel magyarázta a vizsgálatokat azzal, hogy ő nem része a NER-nek, illetve sokszor emlegette régi konfliktusát Csányi Sándor OTP-vezérrel. Az biztos, hogy a műtrágya-vállalkozó sok üzleti ellenfelet gyűjtött az évek során, állítólag a mostani ügy is egy volt üzleti partnerének a feljelentése alapján indult.

A Csányi Sándorral vívott konfliktusának legnyilvánosabb eleme az volt, amikor a két üzletember a nádudvari KITE agrárintegrátor vállalkozás megszerzéséért folytatott versenyfutást.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom