Bige László az agrárminiszternek: Egyetlen hatalomnál sem álltam sorba, hogy nyelvemmel tisztogassam a hátsó felét

2021. november 30. – 20:14

Másolás

Vágólapra másolva

Bige László kedden nyílt levélben válaszolt Nagy István agrárminiszternek, aki azzal vádolta meg a műtrágyakirályként elhíresült vállalkozót, hogy kartellezéssel „felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és fogyasztóknak”. Bige szerint ez nem igaz, sőt. Azt állítja, hogy több milliárd forinttal segítették a magyar gazdákat, mert olcsóbban adták itthon a műtrágyát, mint amennyibe az Németországban került.

„Nyugat-Európához viszonyítva majdhogynem mindig olcsóbb volt a műtrágya Magyarországon, mint Németországban. Ez azt jelenti, hogy mintegy 29 880 107  885 forinttal segítettünk a magyar gazdáknak az olcsóbb műtrágya eladásával a németországi kollégáikhoz viszonyítva. Ezek megkérdőjelezhetetlen tények!” – írja Bige László.

„Mi azért gyártunk műtrágyát, hogy eladjuk, elsősorban a magyar termelőknek. Azzal is tisztában kéne, hogy legyen, hogy a politika megtévesztő kommunikációja a gazdákat hátráltatja a döntésben, ami azért jelentős probléma, mert logisztikai keresztmetszetek miatt nem lehet a szezonban annyi árut megmozgatni, amennyire szükség lesz. A mi felméréseink szerint Magyarországnak szükség van még 800-900 ezer tonna nitrogén típusú műtrágyára. A Nitrogénművek Zrt. termelési kapacitása maximum 120 ezer tonna/hó. Tehát jelentős importra van szükség. Ennek lehetőségét ma nem látom biztosítva” – áll a nyílt levélben.

Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa és elnöke – Fotó: Balázs Attila / MTI
Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa és elnöke – Fotó: Balázs Attila / MTI

Bige azt állítja, hogy szeptember 29-én levelet írtak a miniszternek, amiben egy olyan javaslatot tettek, amivel biztosítani lehetett volna, hogy a magyar termelők olcsóbb műtrágyához jussanak. „Ön ezt több mint egy hónap után, 2021. november 11-én elutasította” – írta Bige, aki azt is kiemeli, hogy a nitrogén műtrágya ára az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent.

„Csak úgy mellékesen, az elmúlt tíz év alatt eljutottunk oda, hogy míg 10 éve 1 euró az 273 forint volt, addig a napokban elérte a 370 fölötti értéket. Magyarul, 27 százalékot veszített a forint az értékéből az Önök 10 éves vezetése alatt” – írja Bige.

„Ön bátorkodott engem megbélyegezni kommunista vörösbárónak. Mielőtt ezt tette, utána kellett volna, hogy nézzen, hogy én nem voltam úttörő, nem voltam KISZ-tag, és nem voltam soha egyetlen pártnak tagja, Önnel szemben. És soha, egyetlen hatalomnál sem álltam sorba, hogy nyelvemmel tisztogassam a hátsó felét. Ezt ma sem teszem. Ön megbélyegzett engem azzal, hogy hitelt kaptam a szocialista kormánytól. Kellene, hogy tudja, hogy a hitelnek van egyetlen rossz tulajdonsága. Vissza kell fizetni kamataival együtt, amit én természetesen megtettem. Tehát adományként semmit nem kaptam” – írja.

Bige szerint a miniszter azért indított ellene hadjáratot, mert nyíltan elmondta, hogy nem ért egyet a kormány politikájával. „Ön beleállt abba a sorba, ahol megpróbálnak minket tönkretenni. Pedig kellene, hogy tudja, hogy mi vagyunk az egyetlen olyan magyar vállalat, amely 2010-ig 130 millió euró és 2010 után 450 millió euró értékű beruházásokat hajtottunk végre a saját finanszírozásunkból (kötvény kibocsátás révén), és nem a magyar vagy európai uniós adófizetők pénzéből” – írja Bige László.

Az egyik leggazdagabb magyar vállalkozót a hatóságok tavaly ősszel őrizetbe vették. A nyomozók szerint leértékelt műtrágyákkal ügyeskedett. A versenyhivatal gigakartellt tárt fel a műtrágyapiacon, és több milliárd forintos bírságot szabott ki a cégére. Bige a GVH-büntetésről azt mondta, hogy az egy Andersen-mese.

Bige László a vizsgálatokat azzal magyarázza, hogy ő nem része a NER-nek, illetve sokszor emlegette régi konfliktusát Csányi Sándor OTP-vezérrel. Őrizetbe vételekor azt kommunikálta a Nitrogénművek, hogy az eljárás a megfélemlítést szolgálja. Bige házi őrizetben is volt, nyomkövetőt kellett viselnie. Az elmúlt hónapokban azzal kapott szélesebb publicitást, hogy megrendelt egy szokatlanul nagy mintás kutatást a jelenlegi magyar társadalmi-gazdasági helyzetről, és azt átnyújtotta az ellenzéknek. Az ellenzéki miniszterelnökjelölt Márki-Zay Péter kampányát néhány millió forinttal is támogatta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!