Az agrárminiszter beleszállt Bige Lászlóba, szerinte felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak

2021. november 28. – 16:06

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy István agrárminiszter vasárnap egy Facebook-poszttal szállt bele Bige László műtrágyakirályba, a Nitrogénművek cégcsoport vezetőjébe, akire a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) rekordösszegű bírságot szabott ki. A miniszter azt írta:

  • „Bige műtrágyakartellezése felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és fogyasztóknak!”
  • „A nagyvállalkozó hét éven keresztül nemcsak a magyar gazdákat, hanem minden magyar kenyér, gyümölcsöt és zöldség vásárlót megkárosított, hogy extra profithoz juthasson.”

Nagy István baloldali milliárdosnak is nevezi Bigét, aki szerinte ellehetetleníti a magyar mezőgazdaságot, a Nitrogénművek Zrt. piaci helyzetét kihasználva mesterségesen tartotta drágán a műtrágya árát, most pedig korlátozná a gazdákat a hozzáférésben.

„Az Agrárminisztérium határozott álláspontja, hogy a gazdálkodók és a magyar családok érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni a biztonságos hazai műtrágyaellátás kapcsán. Bige László zsarolásának nem engedünk, meg fogjuk védeni a magyar gazdákat és a magyar fogyasztókat!”

– írta a miniszter.

Az egyik leggazdagabb magyar vállalkozó, Bige László kálváriája a hatóságokkal már évek óta tart. A kacifántos ügyekben számos fejlemény történt, a leglátványosabb fordulat az volt, amikor tavaly ősszel őrizetbe vették a milliárdost a miatt az ügy miatt, amiben nemrég a vádemelés is történt. A nyomozók szerint leértékelt műtrágyákkal ügyeskedett. A versenyhivatal gigakartellt tárt fel a műtrágyapiacon, és több mint 14 milliárd forintos bírságot szabott ki. Bige a GVH-büntetésről azt mondta, hogy az egy Andersen-mese.

Bige László 2016. szeptember 22-én, Pétfürdőn – Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
Bige László 2016. szeptember 22-én, Pétfürdőn – Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

A szolnoki cégét, a Bige Holdingot három éve megszállták a hatóságok, és környezetvédelmi okokra hivatkozva be is záratták az üzemet. Bige erről úgy nyilatkozott, hogy: „előtte húsz éven keresztül soha az életben nem fizettünk környezetvédelmi bírságot, és hulladékgazdálkodással kapcsolatos megrovást vagy bírságot sem kaptunk soha”.

Bige László mindig azzal magyarázta a vizsgálatokat, hogy ő nem része a NER-nek, illetve sokszor emlegette régi konfliktusát Csányi Sándor OTP-vezérrel. Őrizetbe vételekor azt kommunikálta a Nitrogénművek, hogy az eljárás a megfélemlítést szolgálja. Bige házi őrizetben volt, nyomkövetőt kellett viselnie. Az elmúlt hónapokban azzal kapott szélesebb publicitást, hogy megrendelt egy szokatlanul nagy mintás kutatást a jelenlegi magyar társadalmi-gazdasági helyzetről, és azt átnyújtotta az ellenzéknek.

Bige korábban arról is beszélt, hogy Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere és az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje az előválasztás során kért tőle „némi aprót” a kampányra. „Felajánlottam neki, hogy amennyiben igényt tart rá, megtámogatom a kampányát” – mondta Bige, akinél a némi apró több millió forintot jelent. „A folyamatos politikai háborúzás már átterjedt a mikroszintre, a családokra is. Márki-Zaytól remélném, hogy vissza tudja állítani a demokráciát” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!