Orbán bácsi és fideszes nehéz kérdések is előkerültek a párt kongresszusán

2021. november 14. – 10:09

frissítve

Orbán bácsi és fideszes nehéz kérdések is előkerültek a párt kongresszusán
Orbán Viktor és a Fidesz három alelnöke – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb két évre Orbán Viktort választották a Fidesz elnökének a párt 29. tisztújító kongresszusán vasárnap. Novák Katalin alelnöki helyét Gál Kinga EP-képviselő veszi át. Orbán hosszabb távú víziókról beszélt, újabb tíz év kormányzás alatt a legfejlettebb országok közé vezetné Magyarországot. A kongresszust és a beszédeket percről percre közvetítettük.

Deutsch Tamás EP-képviselő felidézte, amikor egy 11 éves ír kislány beszaladt a focipályára, hogy autogramot kérjen Cristiano Ronaldóhoz, aki végül a kislányt körbekerítő biztonságiak közé ment, és még a mezét is odaadta a lánynak.

Az ír hatóságok 1,1 millió forintos büntetést szabtak ki a lányra a rendbontásért, ami Deutschot azért háborította fel, mert „az Európába szaladgáló illegális migránsokkal” nem kezd semmit, nem bünteti őket.

Az EU szerinte támadást indított a magyarok (és a lengyelek) ellen, az EU „parancsolva magyarázza, miképp kellene élnünk”, és a cél, hogy Brüsszel „szétverje” a nemzeti szuverenitásunkat. Az EU elmúlt harminc éves történetét úgy magyarázta, hogy „a Brezsnyev-doktrínától a gender-doktrínáig” jutottunk el. „El akarják tőlünk venni a szabadságunkat”, és persze az EU-s forrásokat, de Deutsch szerint, „ami jár, az jár”. De a Fidesz meg fogja védeni a magyar szabadságot, „nekünk Brüsszelben is Magyarország az első”.

Jó látni, hogy többen vagyunk, mint az ellenzék október 23-án – kezdte kongresszusi beszédét Kocsis Máté.

A Fidesz parlamenti frakciójának vezetője azt mondta, a parlamenti képviselőcsoport az előző kongresszus óta maradéktalanul elvégezte valamennyi feladatát, mind a törvényalkotásban, a nemzetközi kapcsolatokban vagy a politikai kommunikációban. 405 javaslatot fogadtak el, 227 interpelláció, kérdés napirend előtti vagy utáni felszólalás hangzott el, de mint fogalmazott, nem szeretne termelési beszámolót tartani. Helyette inkább az ellenzékről beszélt.

A járvány alatt az ellenzék Kocsis szerint nem segítette a védekezést, hanem „kamuvideókat gyártottak, sértegették az egészségügyben dolgozókat, álhíreket terjesztettek, hamis képet festettek a magyar állapotokról a nemzetközi sajtóban, elbizonytalanították az embereket és hazug cikkeket jelentettek meg külföldön”.

„Minket ilyen ellenzékkel, ilyen baloldallal vert meg a sors” – tette hozzá Kocsis, majd külön-külön is szólt pár szót az ellenzék meghatározó szereplőiről. Itt leginkább már egy stand up comedy show-ra hasonlított a fellépése, a közönség pedig láthatóan értékelte a műsort.

„Jakab Péter az elmúlt években annyi élelmiszert hurcolt a Parlamentbe, hogy egy vegyesboltot is nyithatna, és állítólag még a füstgránátot is tart a pult alatt.”

Kocsis szerint azt beszélik, a Jobbik elnöke viszi a legjobb nyalókákat Gyurcsánynak, és úgy akarja elszámoltatni a DK elnökét, hogy szövetséget köt vele. „Nem ajánlom senkinek a kritikát, Jakab az egyetlen bohóc a világban, aki nem szereti, ha nevetnek rajta” – tette hozzá. Fekete-Győr Andrást intellektuális nagyhatalomnak nevezte a Fidesz politikusa, a Momentum elnöke szerinte olyan politikai bravúrt követett el, hogy több ajánlást gyűjtött össze az előválasztáson, mint ahány voksot.

Érdemes szót ejteni szerinte emellett „a részmunkaidős főpolgármeserről, aki inkább eladja a Városházát, csak ne kelljen bemenni dolgozni.”

Vidám pillanatnak nevezte Kocsis, hogy miután Karácsony elfüstölt félmilliárd forintot az előválasztási kampányban, közölte, hogy unja, és „egy jóllakott lajhár mosolyával lelépett”. Legalább magas volt és vékony, nézzük a jó oldalát – tette hozzá.

Kocsis Máté – Fotó: Huszti István / Telex
Kocsis Máté – Fotó: Huszti István / Telex

A baloldalnak van egy különös rituáléja, hogy „azték áldozásszerűen”, még a választások előtt megbuktatnak valakit – fogalmazott a fideszes politikus. 2014-ben Bajnai Gordont, 2018-ban Botka Lászlót, most pedig a főpolgármesterre esett a sor. A magyarázkodás koronázatlan királya szerinte Karácsony, aki soha, semmiről nem tehet, és akit Gyurcsány Ferenc megfenyegetett.

„Gergely megbukott, kellett hozni egy új Messiást” – folytatta a Fidesz politikusa, ezért megrendelték a tengerentúlról Márki-Zay Pétert. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje megnyerő porszívó ügynökként állítja magáról Kocsis szerint, hogy jobboldali. Mindeközben úgy beszél, mint egy baloldali, baloldali kormánytöbbséget szervez, baloldali programot kíván végrehajtani, úgy törölné el a rezsicsökkentést, mint egy baloldali, úgy mentegeti az illegális migránsokat, mint egy baloldali, és a szövetségesei is baloldaliak.

Nézzük a végén a nagyfőnököt – tért át Gyurcsányra Kocsis. Olyan jól sikerült a 360 fokos fordulat az ellenzékben, hogy a baloldal 15 év alatt eljutott Gyurcsány Ferenctől Gyurcsány Ferencig. A DK elnökének van a legtöbb eszköze és hatalma Kocsis Máté szerint, és az ő pártja, a Demokratikus Koalíció a legerősebb az ellenzéki oldalon.

Mindezen nevetni lehetne a Fidesz frakcióvezetője szerint, ha az ellenzék nem akarná megnyerni a 2022-es választást. Így viszont inkább siralmasnak tartja a helyzetet. „Egybevetve mindent, ismerve Gyurcsány Ferenc kormányzását, ismerve a politikájukat, ismerve a mindenre való alkalmatlanságukat, összességében mindent mérlegre téve, az lesz a legjobb, ha mi nyerjük meg a jövő tavaszi választásokat” – zárta beszédét.

Kubatov Gábor alelnök az abszurd szó jelentésének ismertetésével kezdte, majd „egy mai abszurdot” említett Budapestről: „szia, uram, eladó a Városháza”. Ez szerinte annyira ellenkezik az észszerűen elvárhatóval, hogy már nevetséges. Az elmúlt évtized abszurdja szerinte, hogy az ellenzék vezetője Gyurcsány Ferenc.

„Ugyanazok az emberek, ugyanazok a tettek, ugyanaz az elvtelenség” – mondta Kubatov, aki szerint ugyanaz várható az ellenzéktől, mint régen: eladnák a Városházát, külföldi kézre játszanák át a repterek, a földeket. „A Városháza mintájára a Parlamentet is eladnák” – vélte Kubatov.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Szerinte ez ellen lehet tenni: meg kell nyernie a Fidesznek a jövő évi választásokat. Kubatov ezután felidézte a 2002-es fideszes választási vereséget, amikor „szavazókörönként csak öttel több szavazat kellett volna a győzelemhez”. A csatát most a korábbiakkal ellentétben a közösségi médiában kell megvívni szerinte. De a Fidesz szerinte soha nem volt ennyire szervezett és összetartó, és meglesz az a szavzókörönkénti öt ember is.

Kövér László napok óta bajban volt, hogy milyen újdonságot tud mondani a Fidesz kongresszusán. Az Országos Választmány beszámolója csak ürügyet ad szerinte, hogy elmondhassa a gondolatait. Úgy fogalmazott, kacérkodott a gondolattal, hogy a négy évvel ezelőtti beszédét mondja el újra, mert szerinte ma is aktuális minden mondata.

Ezután pár mondatban felidézte a korábbi eseményeket. 2011-ben arról beszéltek a kongresszuson, hogy visszarántották az országot a szakadék széléről, és már túl voltak az első külső támadásokon is, amelyekkel „megpróbáltak bennünket a magunk választotta útról letéríteni”. 2013-ban úgy fogalmaztak, hogy sorsdöntő választás előtt állnak, az volt a kérdés, hogy sikerül-e az áttörés. 2015-ben lezárták a posztkommunizmus korszakát. 2017-ben azt mondták, az előttük álló választás ismét sorsdöntő lesz, csak másként.

Kövér László – Fotó: Huszti István / Telex
Kövér László – Fotó: Huszti István / Telex

A 2022-es választás tétje ismét az Kövér szerint, hogy „mi magyarok megvédjük, ami a miénk, amiért megküzdöttünk, amiért megszenvedtünk, amiért megdolgoztunk”.

2022-ben, újra Európa védőbástyáján állva, negyedszer is győzni fogunk

– jelentette ki. Kövér szerint meg kell védeni többek közt a gyarapodást, a felemelkedést, munkaalapú gazdaságot, a családtámogatásokat, a közteherviselés új rendszerét. Meg kell védeni ezen felül nemzet határokon átívelő újraegyesítésének lehetőségét, „kultúránkat, hitünket, nyelvünket, önazonosságunkat”, Magyarország szuverenitását, önrendelkezését, nemzeti jellegét, azt, hogy Magyarország magyar országként maradhasson fenn. Meg kell védeni Európát, Európa határait, jövőjét, civilizációját a közös kulturális örökséget, Európa szabadságát, önrendelkezési lehetőségét és demokratikus rendjét.

Magyarország Kövér szerint a normalitás kevés megmaradt bástyáinak egyike az unióban.

A Fidesz egy soha véget nem érő küzdelmet vív szerint, de minden küzdelmet meg kell nyerni, hogy folytathassák a harcot. A történelem Kövér szavai szerint a Fideszt megtanította, hogy az eszükkel és a szívükkel harcoljanak. A kilencvenes években a liberálisok janicsárokká akarták nevelni a Fideszt, 2002 után pedig a posztkommunisták pedig politikailag akarták felőrölni őket, és még a brutális erőszaktól sem riadtak vissza. 2010 után erősebbek lettünk, mint valaha – tette hozzá.

A nemzetközi politikai helyzetről, a lengyel-belarusz határhelyzetről is szólt pár szót a házelnök. Úgy látja, Kelet és Nyugat urai már megint „a mi közép-európai bőrünkre” folytatják „piszkos játszmájukat”, amelyben nekünk megint „az egyelőre csak virtuális ágyútöltelék” szerepét szánják. Ha nem tudjuk Közép-Európát növekvő gazdasági erejének és lélekszámának megfelelő politikai tényezővé szervezni – tette hozzá –, akkor meg is érdemeljük, hogy a történelem megismétlődjön velünk.

Miután elfogadták a napirendet, megválasztották a kongresszus levezető elnökének Koncz Zsófiát és Zsigó Róbertet. Kontrát Károly, Rónaszékiné Keresztes Monika, Kontur Pál és Vitányi István lesznek a szavazatszámláló bizottságnak a tagjai.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke elárulta, hogy Kövér László hívta fel, hogy mondjon beszédet „öt percnél többet, egy óra tizenöt percnél kevesebbet”. Kelemen arról beszélt, hogy a jó döntéseket a hosszú idő igazolja, célozva Orbán Viktor „bátor” nemzetpolitikai döntésére (állampolgárság a határon túliaknak), amelynek köszönhetően a magyarok a Kárpát-medencében egymásra találtak: „a Kárpát-medencében egy új reneszánszról beszélhetünk”. Szerinte Orbán Viktornak a mostani ideológiai vitákban is igaza lesz. Azt is elmondta a Fidesz kongresszusának, hogy a győzelem az erdélyi magyarokon nem fog múlni.

Semjén Zsolt, a Fidesszel szövetséges KDNP elnöke köszöntötte a kongresszus résztvevőit.

Felidézte, hogy a felújított Hungexpón adott otthont szeptemberben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak és a vadászati világkiállításnak. Szerinte az ellenzék végig támadta ezt a két programot, és megpróbálta letagadni a valóságot, hogy tömegek voltak kíváncsiak a kiállításra és hatalmas siker volt.

„Ha én lennék Budapest főpolgármestere, köszönetet mondanék a kormánynak, hogy ezt a csodát megépítette Budapestnek” – mondta Semjén a Hungexpóra. Szerinte ehhez képest Karácsony Gergely ugyanúgy tagadta a valóságot, mint a többi ellenzéki. „A legfőbb szövetségesünk a valóság és a nép” – jelentette ki a KDNP elnöke a saját táborának.

Semjén Zsolt – Fotó: Huszti István / Telex
Semjén Zsolt – Fotó: Huszti István / Telex

Az Európai Unió legsikeresebb szövetségének nevezte Semjén a Fideszt és a KDNP-t, hiszen 2008 óta minden választást abszolút többséggel nyertek meg. „Most se lesz másként” – tette hozzá.

A 2022-es választás Semjén szerint a keresztény civilizáció és a nemzeti szuverenitás védelméről fog szólni.

Jó pár szót szólt beszédében az ellenzékről és miniszterelnök-jelöltjéről. Márki-Zay határontúliakhoz tett látogatását egy éjjeli bogárhoz hasonlította, aki zümmögött egy kicsit, majd nekiment a falnak. Semjén a hódmezővásárhelyi polgármestert Gyurcsány és Gyurcsányné marionett bábujának és Brüsszel kiszolgálójának tartja.

Az ellenzéknek a centrális erőteret duális erőtérré kellett alakítania – fogalmazott Semjén. A DK-Jobbik szövetséges szerinte egy reformkommunista-reformfasiszta zagyvaság, és az ellenzéki pártokat egyedül Orbán Viktor patologikus gyűlölete tartja össze. Feltette a költői kérdést a KDNP politikusa, hogy mi lett volna az országban, ha 2018-ban nem a Fidesz-KDNP nyer a választásokon, és a járvány alatt reformkommunista-reformfasiszta kormány van hatalmon.

A KDNP elnöke szerint Szél Bernadett lenne ma a miniszterelnök, Vona Gábor a belügyminiszter és Gyurcsány Ferenc a pénzügyminiszter.

Semjén arra számít, hogy 2022-ben hasonló támadás éri majd a Fidesz-KDNP-t Brüsszelből és az ellenzéktől, mint az előző két választáson, de azt ígérte, megvédik a családokat, a keresztény civilizációt és a nemzeti szuverenitást. Ehhez nagyon számít a határontúli szavazókra is, akiknek a segítségével lett meg a kétharmad 2014-ben és 2018-ban.

A pártelnöki pozícióra egyetlen jelölt van: Orbán Viktor, őt legutóbb két éve, egyhangúlag választották vezetőnek a küldöttek. Orbán 1993 és 2000 között volt a Fidesz elnöke, majd 1-1 évre Kövér László, Pokorni Zoltán és Áder János vezette a pártot. 2003 óta ismét a jelenlegi miniszterelnök tölti be ezt a posztot.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Két éve Novák Katalint, Kósa Lajost, Kubatov Gábort és Németh Szilárdot választották meg alelnöknek. Mivel miniszteri rangú politikus nem töltheti be hosszú ideig az alelnöki posztot, ezért Novák Katalin helyett most új alelnököt választanak.

Erre a pozícióra Koncz Zsófia, a tavalyi szerencsi időközi választáson megválasztott országgyűlési képviselő, Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának uniós fejlesztésekért felelős államtitkára, Gál Kinga európai parlamenti képviselő, illetve Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is pályázik.

Az MTI sajtóhírekre hivatkozva azt írja, Gál Kinga a legesélyesebb jelölt. Gál 2004 óta EP-képviselő.

Vasárnap 10 órától 1470 küldött részvételével tartja XXIX. tisztújító kongresszusát a Fidesz, ahol a pártelnökről, valamint négy alelnökéről szavaznak. Hollik István, a párt kommunikációs vezetője a Magyar Nemzetnek szombaton azt nyilatkozta, a küldötteken kívül hatszáz meghívott vendég lesz jelen a kongresszuson, többek között diplomaták, tudósok, művészek és sportolók. Az esemény házigazdái Koncz Zsófia országgyűlési képviselő és Zsigó Róbert államtitkár lesznek.

Fotó: Huszti István / Telex

A kongresszuson beszédet mond Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, Varga Judit igazságügyi miniszter, Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, Deutsch Tamás, a párt EP-képviselője, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Gyopáros Alpár, a Magyar falu program kormánybiztosa, Kocsis Máté a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője is.

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint Orbán Viktor várhatóan fél három körül fogja megtartani a beszédét.

Az eseményen nem írták elő kötelezően a maszkhasználatot, de csak oltási igazolvánnyal lehet belépni. Hollik szerint a kongresszuson résztvevő küldöttek, valamint a meghívott vendégek közül mindenki be van oltva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!