Békemenet: Gulyás senkinek sem javasolja, hogy tömegeket hozzon Romániából

2021. október 21. – 10:03

frissítve

Békemenet: Gulyás senkinek sem javasolja, hogy tömegeket hozzon Romániából
Gulyás Gergely a kormányinfón október 21-én

Másolás

Vágólapra másolva

Percről percre követtük a csütörtöki kormányinfót.

Szép napot mindenkinek!

„Nem vagyok tagja az Orbán családnak” – válaszolta Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy hogyan érintette a miniszterelnököt lánya és veje, Tiborcz István külföldre költözésének híre. Gulyás azt mondta: „Annyit tudok, hogy a költözés átmeneti, nem végleges szándékkal távoztak.” Szerinte Orbán Viktor lánya és családja a választások előtt fél évvel úgy gondolhatta, könnyebb, ha nincsenek itt.

Gulyás Gergely a HVG kérdésére azt mondta: nem tud arról, hogy az orosz titkosszolgálat a magyar társzervekkel olyan információkat osztott meg, amelyek Paks 2 bizonyos beszerzéseit érintik. Gulyás azt mondta: nem tud arról, hogy az orosz fél részéről bármilyen jelzést érkezett volna beszállítókkal kapcsolatos problémák miatt. Ha tudna ilyen titkosszolgálati jelzésekről, azt sem mondhatná meg, de akkor azt válaszolná, hogy nem mondhatja meg. Hozzátette még: azon kell dolgozni, hogy a magyar részvétel 40 százalékos legyen a beruházásban, de kérdés, van-e annyi magyar kapacitás, hogy így legyen.

Gulyás Gergely szerint semmi tendencia nincs abban, hogy Karas Monika, a Médiahatóság elnöke fél évvel a választások előtt mondott le, így a helyére hosszabb időre jelölhetnek új, a mostani kormányzati cikluson bőven túlnyúló mandátumot betöltő új elnököt. Gulyás szerint semmi különös nincs abban, hogy bizonyos közjogi mandátumok a parlamenti ciklusokon túlnyúlnak. Ha most 3-4-5 hasonló visszalépés lenne, szerinte azt lehetne visszaélésszerűnek nevezni.

Aleksandar Vučić szerb kormányfő egy interjúban arról beszélt néhány napja, hogy Szerbia szeretne beszállni a Paks 2 atomerőmű megépítésébe. „Javasolni fogom Viktornak, hogy 5-10 százalékkal beszállnánk, ami 500 vagy 1000 millió eurót jelentene, hogy használhassuk az ott előállított áram egy részét” – idézte szavait a Privátbankár.

Gulyás Gergely az Azonnali erre vonatkozó kérdésére most elmondta, nincs ebben kormánydöntés, de pozitívnak értékelte, ha a szerbek érdeklődnek. Az együttműködés pedig sok mindent jelenthet, a plusz kapacitásból adódó energiaeladásban például szívesen számolnak Szerbiával, mint vevővel eleve. „Szívesen meghallgatjuk a szerb álláspontot” – fogalmazott a miniszter.

Közben elindult egy nagy gödörásás Paks 2 területén, miközben tovább zajlik a hiánypótlási eljárás az új blokkok létesítésével kapcsolatban. Gulyás elmondta, utánakérdezett, és ez csak egy talajmegerősítési munka, ami kötelező, és a létesítési engedélynek ehhez nincs köze.

Azért vonták vissza a külföldi földvásárlásra szánt tőkealapot, mert nem gondolták, hogy ez ilyen irritációt vált ki más országokban. „Mindig mindent mi sem látunk előre” – mondta Gulyás az Azonnali kérdésére, hogy ezek szerint a kormány akkor miért találta ki ezt a konstrukciót, és miért nem számolt a következményekkel.

A Szputnyik V vakcinával beoltott magyarok nem tudnak normálisan utazni, és a harmadik oltás sem kínál erre megoldást. Ez közel 1 millió magyart érint, egydózisú Janssen-oltást viszont nem kaphatnak – szólt a kérdés. Gulyás szerint ez nem igaz:

Kaphatnak, mert én Janssent kaptam.

Állítása szerint erről két orvost is megkérdezett. A miniszter szerint az államok nagy többsége az első Pfizert vagy Modernát is elfogadja a két orosz oltás után, és ezzel lehet utazni.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér esetében a magyar állam nem is tudna értékbecslés nélkül vásárolni, ezt egy nagy nemzetközi cég végzi, mondta a miniszter a Telex kérdésére. Az egyik becslés szerint a repülőtér áránál a magyar kormány jó megállapodást köthet. Azt nézik, hogy az eddigi egyéves nyereség alapján a repülőtér hány év után hozná vissza az árát, ezt veszik alapul. Ebben az esetben a 2019-es bázist mint teljes (a koronavírus által nem befolyásolt) évet veszik alapul. Az eddigi tulajdonos nem fejlesztette megfelelően a repteret – ismételte meg Gulyás. Egyedül azt lehet elismerni, hogy a fapados terminált kiépítették. A reptér 8,5 milliós éves utasforgalma évi 17 millióra emelkedett, ez később tovább emelkedhet akár 24-25 millióra. A megtérülésnél így most sem évtizedekben számolnak, erről nincs szó – mondta Gulyás.

Egy csak magyar légitársaság létrehozására nagyon csekély az esély – mondta Gulyás Gergely. Valószínűbbnek tartja, hogy regionálisan, akár a visegrádiakkal, az osztrákokkal össze lehet állni, és abban lehetne magyar állami tulajdonrész, de ma nincs ilyen előkészület.

Ahogy megírtuk korábban, lemondott Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke, aki egyben a Médiatanács elnöke is, és így a Fidesz-kormány újabb 9 évre nevezhet ki új vezetőt. Szintén megírtuk, hogy a kormány új javaslata szerint Polt Péter legfőbb ügyészt is csak kétharmaddal lehetne leváltani, nem pedig sima parlamenti többséggel. Erről kérdezte Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa legutóbb a parlamentben Gulyást, aki úgy reagált, ha kétharmaddal nyer az ellenzék, majd olyan jogosítványai lesznek, mint most a Fidesznek, és nem lesz semmi probléma, ha marad a polgári kormány.

A Telex kérdésére, hogy demokratikus eljárásnak-e tartja ezeket a bebetonozott kinevezéseket, Gulyás elmondta, hogy alkotmányos demokráciában természetesek a kurzusokon átívelő pozíciók. Polt Péter ügye kapcsán elmondta, hogy a javaslat csak azt teszi egyértelművé, ha egy megbízatás kétharmados döntéssel születik, akkor az csak így szüntethető meg. Karas Monika lemondása kapcsán pedig megjegyezte, hogy egy ilyen lemondás volt, nem egy tömeges jelenség. Például az ÁSZ elnökének megbízatása jövőre jár le. Karas lemondásának okairól őt érdemes kérdezni, mondta Gulyás, és megismételte, nem tömeges, nem lát benne semmi rendkívülit.

A kormány nem tervez olyan módosításokat, amelyek a frakcióalakítással kapcsolatos szabályokat vagy a mandátumokat befolyásolná az országgyűlésben, mondta a Telex kérdésére Gulyás.

Igaz-e, hogy Székesfehérváron az Emmi vagy a Klik vagy bármely tankerület a Gyurcsány-film megtekintését kötelezővé tette? – kérdezte a Telex. Gulyásnak nincs tudomása erről. Gulyás szerint abban semmi különös nincs, ha a diákok ingyenesen nézhetik meg, ha a filmet a korhatári besorolása alapján nézhetik meg. A Klik vagy az Emmi ilyen előírást nem adhat, ez idegen a működésétől.

Frissítés 2021.10.21. 12:47-kor:

Korábbi értesüléseink, amely szerint Székesfehérváron a Gyurcsány-filmre vihettek diákokat, tévesek voltak. A Cinema Citytől úgy értesültünk, hogy a hozzájuk érkező tanulók csütörtökön délelőtt nem a Gyurcsány-filmet, hanem A tanú c. filmet nézték meg vágatlanul. Október 23-a miatt most egyébként is rendszeresek a mozilátogatások osztályok részéről '56-os tematikájú filmekre – tették hozzá.

Kinyitják-e újra a bezárt oltópontokat? – hangzott a kérdés. Gulyás szerint ezt örömmel tennék, de olyan kevesen kérnek most oltást, hogy erre egyelőre nincs szükség.

Paks 2-nél a létesítési okirat engedélyezésére álló határidőt hosszabbította meg az Országos Atomenergia Hivatal. A biztonság a legfontosabb. Erre kell még néhány hónap. A kormány nem akarja felmondani a szerződést.

Egyelőre tájékozódik a kormány a makói Continentalnál történt elbocsátások kapcsán, de értelmes és jó javaslatnak nevezte Gulyás Gergely azt, amit Lázár javasolt egy keddi Facebook-videóban.

„Egy külföldi vállalat ismét felháborító dolgot művelt Magyarországon, ráadásul a magyar adófizetők pénzéből” – mondta Lázár János a Facebookon kedden közzétett videóban. Lázár amiatt szólalt fel, hogy a választókerületéhez tartozó Makón a német Continental idén 200 embert küld el, jövőre pedig 300-at.

Lázár a helyzet megoldása érdekében három dolgot kér a kormánytól:

  • A Continental-csoport magyarországi cégei, fejlesztései és beruházásai „egy büdös fillért ne kapjanak a kormánytól”, amíg nem tisztázódik, hogy elküldik-e az embereket, vagy megtartják őket.
  • A korábban nyújtott összes támogatást vizsgáltassa ki a kormány a Continentalnál és a hasonló cégeknél. Tisztázni kell, hogy vajon becsapták-e az államot.
  • A Continentaltól elbocsátott munkavállalók mindegyike kapjon támogatást és segítséget a kormányzattól, hogy új munkahelye lehessen. „Senkit nem hagyhatunk az út szélén, akit a Continental becsapott”.

A kormányszóvivő ugyanis a kormányinfó kellős közepén posztol migrációs számokat a Facebookjára.

Persze az is lehet, hogy valamelyik admin posztolt, mert van belőlük nyolc.

Ha a baloldal kerül kormányra, akkor annak a kára milliárdokban lesz mérhető, nem milliókban, reagált Gulyás arra a Telex-cikkre, miszerint a kormány – aki nem is indult az előválasztáson – költötte a legtöbbet közösségi médiás hirdetésre az előválasztási kampányban.

Mivel Romániában alacsonyabb az átoltottság, és sokkal rosszabbak a számok, az RTL Klub arra volt kíváncsi, Gulyás nem lát-e járványügyi kockázatot abban, hogy ehhez képest a Békemenetre buszokkal hoznak szimpatizánsokat Romániából.

„Én óvatosságot javasolnék abban, hogy Erdélyből, Románia területéről ilyen tömegrendezvényekre bárki sokakat hozzon”

– mondta a miniszter. „Látjuk, mi a baj Romániában, az átoltottság is az egyik legalacsonyabb Európában. Ilyen alacsony átoltottságú országnál jobb az óvatosság” – tette hozzá a miniszter.

Gulyás úgy emlékszik, körülbelül 1,3 millióan írták alá a „Stop, Gyurcsány!” elnevezésű petíciót, de ezt csak az emlékezetéből húzta elő, nem tud pontos számokat.

Gulyás úgy emlékszik, körülbelül 1,3 millióan írták alá a „Stop, Gyurcsány!” elnevezésű petíciót, de ezt csak az emlékezetéből húzta elő, nem tud pontos számokat.

  • A most oltással kórházban lévők többsége kínai oltást kapott?
  • Nem.
  • Miért nem?
  • Mert ha megkérdezi az orvosokat, ezt fogják mondani. A legidősebbek amúgy is Pfizert kaptak, és ők vannak főképp kórházban.
  • Akkor a kórházban lévők többsége Pfizert kapott?
  • Én ilyet nem tudok állítani.

Ilyen kérdezz-felelek zajlott le az oltással kórházban lévőkről.

Gulyás szerint azt tudjuk mondani, „és orvosokkal érdemes beszélni” arról, hogy a kórházban lévők több mint fele, körülbelül 55 százaléka nincs beoltva. Ezt milyen adatokra alapozza a miniszter, kérdezték tőle, mire kiderült, hogy ez nem egy országos adat, hanem Gulyás csupán egyetlen kórház adatai alapján állítja ezt.

„Mi egyelőre azt várjuk, hogy a főváros a saját beruházást fejezze be, hiszen a magyar kormány már kétszer adott erre pénzt” – mondta Gulyás a Biodómmal kapcsolatban, és azt hangsúlyozta, hogy „ez nem egy közös projekt, ez egy fővárosi projekt”.

Ahogy azt megírtuk, március óta nem reagál a kormány Budapest javaslatára, miszerint az építési munkákat fejezze be az állam, a növény- és állatbetelepítést pedig az állatkert végezné el. Ezért a főváros újabb javaslatot vezet elő: átadnák a Biodóm ingatlanát is, csak legyen már befejezve az épület. A kész létesítmény üzemeltetését azért megtartanák – derült ki azon a sajtótájékoztatón, amin Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes és Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója vázolta a helyzetet.

Gulyás szerint a kormány semmilyen beruházást nem támogat Zamárdiban. Zamárdiba ugyanis 19 darab, nyolcszintes toronyház felhúzását tervezik. Erről bővebben itt írtunk.

A magyar kormány idén nyáron tett először ajánlatot a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airportra, de azt elutasították a tulajdonosok, majd most október 18-án Orbán Viktor a szerbiai Ludason arról beszélt, hogy a magyar kormány bármelyik pillanatban visszavásárolhatja azt. Gulyás ezzel kapcsolatban elmondta, nagyon a szerződés lezárása hosszabb folyamat, de az eladói és vevői szándék találkozik, mindkét fél célja, hogy a lehető leghamarabb létrejöjjön az üzlet, ez lehet idén is már, vagy a jövő év elején.

Gulyás Gergely is megkapta már a harmadik oltását, Szentkirályi Alexandra még nem tudja, kér-e harmadikat. Egyébként Orbán Viktor is megkapta már a harmadikat a hétvégén.

Ennyi volt, csütörtökön vége a kormány aláírásgyűjtésének, mondta Gulyás.

Semmilyen daganatos megbetegedésnél nem kellett többet várni az orvosi ellátásra, reagált Gulyás a Népszava szerdai cikkére, miszerint a járvány kitörése óta 15-20 százalékkal kevesebb daganatos beteget diagnosztizáltak Magyarországon.

Gulyás szerint az általános szűrővizsgálatok egy időben valóban szüneteltek a covid alatt, mert szerinte azoknak koronavírus-időkben nagyobb volt a kockázata, „mint amekkora haszonnal jártak volna”.

Az ATV azt kérdezte – miután Szél Bernadett ma reggel is arról beszélt, hogy a kórházban ápolt covidos betegekről továbbra sincs olyan adat, hogy köztük hányan vannak 1, 2 vagy 3 oltással beoltva –, hogy nem vizsgálják-e felül korábbi döntésüket, és nem szeretnék-e nyilvánossá tenni ezeket az adatokat a közvélemény számára. Gulyás megismételte, hogy nem vezetnek ilyen nyilvántartást, neki nincs tudomása arról, hogy bárhol bárki ilyen nyilvántartást vezetne.

Gulyás Gergely megnézi az Elk*rtuk című Gyurcsány-filmet, és ajánlja is mindenkinek, hogy nézze meg. Azt ő maga sem tartotta volna helyesnek viszont, hogy az állam pénzelje a film készítését, de „fontosnak tartom, hogy egy ilyen film elkészült”.

„Magyarország polgárai felnőttek, ha bárki akarja, akkor maszkot hord” – mondta Gulyás arra, hogy a kormány tervezi-e a romló járványhelyzetben, hogy elrendelik a maszkviselést a zárt terekben. Gulyás ehhez hozzátette, hogy az oltás az eszköz a vírus ellen.

Azért nem hoztak járványügyi korlátozásokat október 23-ára, mert nem akartak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!