Átadná a Biodóm ingatlanát a főváros a kormánynak, csak fejezzék be végre

2021. október 20. – 15:07

frissítve

Átadná a Biodóm ingatlanát a főváros a kormánynak, csak fejezzék be végre
A Biodóm belülről – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Március óta nem reagál a kormány Budapest javaslatára, miszerint az építési munkákat fejezze be az állam, a növény- és állatbetelepítést pedig az állatkert végezné el. Ezért a főváros újabb javaslatot vezet elő: átadnák a Biodóm ingatlanát is, csak legyen már befejezve az épület. A kész létesítmény üzemeltetését azért megtartanák – derült ki azon a sajtótájékoztatón, amin Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes és Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója vázolta a helyzetet.

Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerülhet a befejezés, Gy. Németh Erzsébet nem tudott pontos számot mondani. Mint közölte, a legutóbbi, 2020-as felmérés 16,4 milliárd forintra becsülte a hátralevő építkezés költségeit, de azóta elszálltak az árak. Azt viszont elmondta, hogy a fővárosi önkormányzatnak biztosan nincs forrása a befejezéshez.

Ezért a főváros azt kezdeményezi, hogy telekalakítás után vegye át a Biodómot az állam. Ehhez szükséges, hogy a Biodóm és a Pannon Park tervezett telke önálló, a Fővárosi Állat- és Növénykert történelmi területétől jogilag is elhatárolt terület legyen. A Biodóm és Pannon Park önálló ingatlanként történő kiszabályozása után a Biodóm telke a felépítménnyel együtt átadhatóvá válna az államnak.

A javaslat elfogadása esetén az önálló ingatlanná alakítás és ehhez kapcsolódóan az átadásra vonatkozó megállapodás előkészítése nagyjából tíz hónapot vesz igénybe. A kész létesítmény növény- és állattelepítését, üzemeltetését – úgymond a szakmai munkát – a főváros a saját vállalatán, az állatkerten keresztül megtartaná magának. Azt a főváros vezetése egyelőre nem tudja, mi lesz, ha az állam erre a javaslatra sem reagál, vagy úgy reagál, hogy vinné az üzemeltetést is.

A víz alatti folyosó, ahonnan a cápákat lehet majd nézni – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
A víz alatti folyosó, ahonnan a cápákat lehet majd nézni – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Szabó Roland operatív igazgató kérdésünkre nem tudta megmondani, hogy mennyibe kerülne az állatok és a növények betelepítése. Az állatok egy része fajcsereprogram szerint érkezne, a másik részét megvásárolnák, de például a cápák már itt vannak. (Egy kifejlett cápa szállítása nagyon nehézkes, egyszerűbb kiskorában megvenni és itthon felnevelni.) Az igazgató az éves várható üzemeltetési költséget se tudta megbecsülni. Mint ahogyan azt sem tudta megmondani, hogy mennyi volt eddig a félkész létesítmény fenntartásának éves költsége.

Az épületben ugyanis 2020 októbere óta állnak a kivitelezési munkák. A Biodóm belsejében azért volt tartalmi és dekormunka az állatkert részéről, ezeket meg is mutatták a sajtónak. A Mézga család Góliát-fóliájára emlékeztető, hatalmas, kétpúpú fóliabuborék alatt már most nagy a hőség (az üvegházhatás miatt), később fúvókák tucatjaival és a mennyezeten szétszórt nagy szellőzőkkel szabályozzák állandó 28 fokra a hőmérsékletet. Az egyelőre betonsivatagnak tűnő belső tér egyik sarkában már pálmák várakoznak.

Cápaleső ablak – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Cápaleső ablak – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Feltöltötték a sós tengeri medencét is, amiben majd a cápák fognak úszkálni. Igaz, egyelőre csak édesvíz hullámzik a nagy betontartályban, hogy megnézzék, hogyan bírja a 3 millió liter folyadék nyomását a szerkezet. Meg lehetett nézni a 23 centi vastag biztonsági üveggel ellátott, víz alatti ablakokat és folyosót is.

A Biodóm igazi négy évszakos látnivalónak ígérkezik: olyan lesz, mintha egy állatkifutókból, parkrészekből, sétányokból álló állatkert fölé egy nagy búrát borítottak volna, amely alatt mindig állatkerti látogatásra alkalmas az időjárás. Ha elkészül valaha. A jelenlegi becslés szerint ha a kormány elfogadja a főváros javaslatát, és minden jól megy, akkor legkorábban három év múlva nyithat meg a Biodóm, amire eddig összesen 44 milliárd forintot költöttek.

Mint arról beszámoltunk, Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár tavaly októberben felajánlotta, hogy a kormány befejezi a Biodómot. Karácsony Gergely főpolgármester akkor azt válaszolta, hogy a főváros számára tett kormányzati ígéretek közül eddig szinte semmi nem teljesült maradéktalanul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!