Fürjes felajánlotta, hogy a kormány befejezi a Biodómot

2020. október 28. – 11:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szerdai kormányülés után Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár levélben küldött ajánlatot a főpolgármesternek. Az ajánlat lényege: a kormány nem adja hozzájárulását ahhoz, hogy Budapest saját forráshoz jusson adóemeléssel vagy hitelfelvétellel, viszont kifizet 60 milliárd forintot fővárosi fejlesztésekre. Az ég szerelmére, mi lenne ha egyszerűen nem vennék el a főváros pénzét? – reagált Karácsony.

Mint Fürjes közleményben tudatta, a szóba jöhető fejlesztések a következők: a pesti rakpartok kerékpáros- és gyalogosbarát, zöldfelületeket, utcabútorokat, pihenőpadokat is tartalmazó átalakítása; a kétszer egysávos autóközlekedést fenntartó megújítása; a Biodóm-beruházás kifizetése és befejezése, a gellérthegyi sikló megvalósítása; a budai fonódó villamos meghosszabbítása és az Etele téri buszpályaudvar bővítése.

Fürjes Balázs Fotó: Bődey János / Telex
Fürjes Balázs Fotó: Bődey János / Telex

Az államtitkár kitér arra is, hogy azért nem támogatja a kormány Budapest kérését hitelfelvételre vagy az iparűzési adó emelésére, mert sem a budapesti adóemelést, sem a főváros eladósodást nem tartja alkalmas eszköznek a járvány miatti gazdasági visszaesés kezelésére. (Kormányzati hozzájárulás hiányában a főváros nem is lépheti meg az adóemelést, és nem is vehet fel kölcsönt.)

Fürjes hozzáteszi, hogy a kormánydöntés fontos pontja, hogy a kormány garanciát ad Karácsony Gergelynek: az átvállalt városfejlesztések terveit a kormány a fővárossal közösen dolgozza ki, és csak a városvezetés által jóváhagyott tervek alapján lehetne építkezni.

Az ajánlat hivatalos határozattervezetként ment el Karácsony Gergelyhez, amit a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő, várhatóan decemberi ülésén tárgyalnak meg. Az ajánlatról szóló kormánydöntés nem szerepel a Magyar Közlöny friss kormányhatározatai között.

Frissítés:

Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán reagált az ajánlatra, felidézve Varga Mihály pénzügyminisztert, aki azt mondta kedden, hogy a válságot továbbra sem adóemeléssel, hanem adócsökkentéssel kívánják orvosolni. Mondta ezt Karácsony szerint az a Varga Mihály, akinek javaslatára a kormány több mint a háromszorosára emelte a Fővárosi Önkormányzatra kivetett önkormányzati adót, ezzel ebben az önkormányzati ciklusban közel 100 milliárdot kivéve a főváros és a fővárosiak zsebéből.

Majd ma jön Fürjes Balázs államtitkár, aki nagy kegyesen beígéri ennek a pénznek valamivel több, mint a felét a kormány által lebonyolított beruházások formájában, folytatja Karácsony, hozzátéve:

Most azt hagyjuk is, hogy a főváros számára tett kormányzati ígéretek közül eddig szinte semmi nem teljesült maradéktalanul. Velünk mindenről lehet beszélni, ami a város érdeke, akár erről is. De az ég szerelmére, mi lenne ha egyszerűen nem vennék el a főváros pénzét? És akkor az döntene a fővárosi fejlesztésekről, akit ezzel megbíztak a fővárosi választópolgárok. És nem azok, akiket pedig leszavaztak.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!