2024 márciusára megnyithat a Biodóm

2020. október 8. – 11:34

frissítve

2024 márciusára megnyithat a Biodóm

Másolás

Vágólapra másolva

A beruházást átvilágító jelentés szerint 16,4 milliárd forint kell a Biodóm befejezéshez, amiből 11 megvan, csak 5 milliárd hiányzik. A főváros szerint komoly kérdések merültek fel a beruházással kapcsolatban, ezért feljelentést tesznek a napokban ismeretlen tettes ellen.

Ígéretet tudok tenni arra, hogy 2024 márciusára megnyit a Biodóm

– jelentette ki sajtótájékoztatón Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes. A politikus a kijelentését az Enviroduna által most elkészített vizsgálati jelentésére alapozta, aminek lényege, hogy különböző megtakarítások bevezetése után a Biodómot kevesebb pénzből is be lehet fejezni.

A jelentés arra a megállapításra jutott, hogy mindössze 16,4 milliárd forint szükséges a létesítmény befejezéséhez. Gy. Németh Erzsébet szerint ebből 11 milliárd forint tulajdonképpen megvan, csak 5 milliárd hiányzik. Ezt az 5 milliárdot a kormánytól várja a főváros, tette hozzá Gy. Németh. A 10 milliárdos megtakarítás a beruházás különböző elemeinek elhalasztásával állt össze, a politikus példának a Hullámvasút rekonstrukcióját emelte ki, ami 2,5 milliárd forintba kerülne, de ráér később is elvégezni.

Gy. Németh Erzsébet kijelentette: az Enviroduna-jelentés szerint a főváros kényszerpályán van, a Biodómot be kell fejezni, és be is fogják fejezni. A létesítmény egyedülálló lesz Európában, többek között tengeri tehenet és bonobo majmot is lehet majd látni benne, mondta a főpolgármester-helyettes. (A teljes, 72 oldalas jelentés ide kattintva letölthető.)

Karácsony Gergely főpolgármester hozzátette, hogy a főváros a Közfejlesztések Tanácsa következő ülésén szeretné megtárgyalni a kormánnyal a befejezés részleteit.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes a tájékoztatón elmondta: komoly kérdések merültek fel a beruházással kapcsolatban, ezért a főváros feljelentést tesz az ügyben ismeretlen tettes ellen. A beruházást átvizsgáló fővárosi vizsgálóbizottság is tovább végzi a munkáját.

A Vidámpark helyére tervezett Pannon Park fő attrakciója lesz a Biodóm: egy hatalmas, több mint 17 ezer négyzetméteres közösségi tér, ahol a Kárpát-medence ősi életvilágát mutatják majd be. A beruházásra eredetileg 15,7 milliárd forintot szántak, de ennyiért nem találtak kivitelezőt. Aztán Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. és az annak a tulajdonában lévő Vilati Szerelő Zrt. vállalta a munkát 32,7 milliárdért 2017-ben. Az építkezés ára azóta viszont még tovább nőtt, a legújabb hírek szerint 34,4 milliárd forintnál tart a beruházás költségvetése.

És ez még csak a Biodóm, a Fővárosi Növény- és Állatkert februárban lemondott vezetője, Persányi Miklós decemberben azt mondta, hogy a kormány által biztosított 43,7 milliárd forinton felül még további 20 milliárdra lesz szükség a Pannon Park befejezéséhez. Ezen az összegen megy azóta a vita a kormány és a főváros között, a kormány részéről többen is kijelentették, hogy nem adnak több pénzt a Biodómra. Valójában azonban senki nem tudta, mennyibe kerülhet az épületmonstrum befejezése, mint ahogy azt sem, valaha átadják-e azt.

Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár nemrég a Telex.hu-nak adott interjúban azt mondta a Biodóm költségeiről, hogy a kormány annak a nagy részét (31 milliárd forintot) már kifizette. Minden beleszólás nélkül, mindent az állatkert intézett és intéz, szabadon. Ha halad a beruházás, az aláírt szerződésnek megfelelően mind a 43 milliárdot odaadják. Arra is javaslatot tettek, hogy a korábban a Ligetbe tervezett Hermina garázs nem biztos, hogy szükséges, és akkor az arra szánt pénzt ismét pluszban odaadhatják a Biodóm befejezésére. „Ezért mondom, hogy a kormány kontójára nagy sikert arathat az önkormányzat” – tette hozzá az államtitkár.

(Borítókép: Munkás a Biodóm tetején 2020 szeptemberében. Fotó: Bődey János / Telex)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!