A Miniszterelnökség sem akar Zamárdiban gigalakótelepet

2021. október 19. – 12:12

frissítve

A Miniszterelnökség sem akar Zamárdiban gigalakótelepet
Fotó: Zamárdi Város Önkormányzata / SKICC‐ART Építésziroda Kft

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányzat sem támogatja a Zamárdiba tervezett 19 darab, nyolcszintes toronyház ötletét – derült ki a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség közleményéből, miután megkereste őt a térség fideszes képviselője, Witzmann Mihály.

„A miniszter egyetértett a képviselővel abban, hogy a kisvárosba tervezett tizenkilenc társasház és szálloda aránytalanul nagy beruházás, nem illeszkedik a település képébe, az építkezéssel elveszne Zamárdi Balaton-parti hangulata és a tihanyi védett tájkép is sérülne. Witzmann Mihály tájékoztatása szerint az építkezés miatt több aggódó zamárdi lakos is megkereste. Az építésügyért felelős Miniszterelnökségen, illetve a Kormányhivatalban a beruházással kapcsolatosan semmilyen engedélyezési eljárás nincs folyamatban. A sajtóban megjelent látványtervek alapján a Miniszterelnökség nem támogatja a beruházást, kizárt, hogy ezek a tervek építési engedélyt kapjanak” – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Hogy a Miniszterelnökség támogatása vagy annak elutasítása miért kulcskérdés egy ügyben, amelynek engedélyeztetése nem ott, hanem az illetékes kormányhivatalban dől el, az nem derült ki a közleményből.

Az egész település elférne az új lakótelepen

A lakópark ellen petíciót indított a Zamárdi Civil Összefogás, amit már több mint 2800-an aláírtak. A helyiek amiatt aggódnak, hogy Zamárdi végleg elveszítené kisvárosi báját.

„Ez egy merénylet a jóízlés ellen, merénylet a tó ellen, merénylet a jövő nemzedékeivel szemben”

írják a felhívásban. A lakosság szerint nemhogy Zamárdiban, de még a szomszédos Szántódon sem igen vannak 3 emeletesnél magasabb épületek.

Fotó: Zamárdi Város Önkormányzata / SKICC‐ART Építésziroda Kft
Fotó: Zamárdi Város Önkormányzata / SKICC‐ART Építésziroda Kft

A 12 hektáros területen, amit most nyilváníttatna nagyvárosias lakóterületté, jelenleg kempingek és kisebb nyaralók találhatók, és határos a Brettyó nevű, Natura 2000-es védelem alatt álló területtel.

Az önkormányzat október 29-ig várja a lakosság véleményét az ügyben, egyelőre még semmilyen engedélyt nem adtak ki, bár a határozott hangú miniszteri állásfoglalás után az engedélyezés egyébként is valószínűtlennek tűnik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!