Márki-Zay Péter a DK zsarolásáról, Dobrev Klára Márki-Zay alkalmatlanságáról beszélt

2021. október 13. – 18:26

frissítve

Márki-Zay Péter a DK zsarolásáról, Dobrev Klára Márki-Zay alkalmatlanságáról beszélt
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Beszólásokkal és személyeskedéssel indult a harmadik miniszterelnök-jelölti vita szerda este. Később aztán talált közös pontot is Dobrev Klára és Márki-Zay Péter: az Alaptörvényt egyikük sem fogadja el és az elszámoltatásban is nagyrészt egyetértettek. A hódmezővásárhelyi polgármester elsorolta, hogy kiket tud elképzelni a kormányában, a DK jelöltje szerint idő előtti pozíciókat osztogatni, de még az idén árnyékkormányt hirdetne. Percről percre közvetítettük Dobrev és Márki-Zay összecsapását.

„Popovics Judit jelöltünk felhatalmazott, hogy elmondjam, őt először államtitkári posztot ajánlottak, majd megzsarolták, végül ellehetetlenítették, hogy képviselőjelöltként elinduljon a tatabányai körzetben” – kezdte műsorvezetői, az elmúlt napokat érintő kérdésre az MMM jelöltje. Márki-Zay szerint igenis igaz, hogy a DK nyomást gyakorol az ellenzéki politikusokra, hogy ne őt támogassák. Márki-Zay zsarolást érintő vádjait Karácsony Gergely, és tehát Popovics Judit erősítette meg, a többi forrását azonban nem adja ki.

„Péter, nem mondasz igazat” – reagált Dobrev Klára arra, hogy ellenfele szerint több ellenzéki politikust is zsarolt a DK.

Rögtön azzal kezdi a DK jelöltje, hogy egészen egyszerűen nem tartja alkalmasnak Márki-Zay Pétert. Sem szakmailag, sem morálisan nem tartja alkalmasnak Dobrev ellenfelét a közös lista vezetésére. Nagy a politikai nyomás, és úgy látom, nem bírod a nyomást – tette hozzá.

Mit fogsz csinálni egy 22 órás tanácsülésen Brüsszelben, ha most azt mondod, fáradt vagy? – kérdezte Dobrev, utalva Márki-Zay hétfői hazaárulós nyilatkozatára.

Csaknem 90 ezer szavazat volt a különbség az ellenzéki előválasztás első fordulójában Dobrev Klára és Márki-Zay Péter között, ám Karácsony Gergely visszalépése után kiélezett küzdelem alakult ki kettejük között.

Már csak ennek is betudható, na meg a folyamatosan szivárgó részvételi, és bizony részeredményekről beszámoló információkból, hogy miközben a Demokratikus Koalíció hirdetésekben támadta Márki-Zayt, a hódmezővásárhelyi polgármester folytatta a más az első fordulóban is folytatott kommunikációt arról, hogy Dobrevvel nincs esély legyőzni Orbán Viktort 2022-ben.

Amikor Karácsony Gergely bejelentette visszalépését múlt pénteken, arra kérte az őt támogató pártokat, szervezeteket és közösségeket, hogy az előválasztás második fordulójában Márki-Zay Péterre szavazzanak.Ez azonban nem történt meg, sőt, az elmúlt napok legnagyobb vitáit éppen a Párbeszéd egyes politikusai idézték elő.

Márki-Zay Péter az ATV Híradójának úgy nyilatkozott, szomorú, hogy a korábban Karácsonyt támogató politikusok a második fordulóban Dobrev Klárát támogatják.

„Nem csak Karácsony Gergelyt árulják el ezzel, hanem a hazánkat.”

– fogalmazott igen élesen a miniszterelnök-jelölt, aki később ugyan bocsánatot kért megfogalmazásáért, ám a DK addigra már nemcsak harcos nyilatkozatokat adott ki, de újabb hirdetési és mozgósítási kampányba kezdett, azt állítva, Márki-Zay a DK szavazóit hazaárulózta le.

A viták, szerdára úgy tűnhet, óráról órára hevesebbé válnak a két jelölt versenyében, az elmúlt napokról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Először Dobrev Klára egy mikroporttal a kosztümjén futott be az RTL stúdiójához.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Majd Márki-Zay Péter is pár perccel később megérkezett.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Az RTL Klub keddi közleménye szerint a két jelöltnek megszabott időkerete (várhatóan 32-32 perce) lesz a szerdai vitán, amelyet szabadon beosztva beszélhetnek majd a műsorban. A végén pedig fejenként másfél percet kapnak arra, hogy meggyőzzék a nézőket.

A moderátor az előző vitához hasonlóan most is Rábai Balázs, az RTL Klub híradósa lesz, de nemcsak ő kérdez majd a jelöltektől, hanem civil- és érdekvédelmi szervezetek is küldtek egy-egy kérdést, amelyeket felvételről fognak lejátszani a műsorban. A két miniszterelnök-jelölt a Greenpeace, a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, a Társaság a Szabadságjogokért és a Habitat for Humanity kérdéseire válaszol majd.

Az első forduló miniszterelnök-jelölti versenyét Dobrev Klára nyerte 34,84 százalékkal, a második Karácsony lett 27,30 százalékkal, a harmadik pedig Márki-Zay, aki a szavazatok 20,40 százalékát gyűjtötte össze. Jakab Péter (14,08%) és Fekete-Győr András (3,39%) nem jutott a második fordulóba.

Több mint egy hét huza-vona után Karácsony Gergely múlt pénteken bejelentette, hogy visszalép az előválasztástól, és Márki-Zay Pétert támogatja.

A két jelölt támogatottságáról és a pártok második fordulós mozgásáról ebben a cikkben írtunk, itt pedig azt szedtük össze, hogy milyen tényezők segítik az egyik, illetve a másik jelöltet.

Az első miniszterelnök-jelölti vita az ATV-n szeptember 12-én mgé jóval visszafogottabb volt, mint a második alkalom két héttel később az RTL Klubon, ahol már rendesen egymásnak estek a miniszterelnök-jelöltek.

Itt mondta azt először Karácsony Gergely, hogy ő Zuglóban biztosan nem Tóth Csabára szavazna, rá két napra pedig vissza is lépett az előválasztástól a szocialista jelölt. Fekete-Győr András pedig a 2006-os őszödi beszéd miatt kérte számon Dobrev Klárát.

Összefoglaló videónkat itt tudja visszanézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!