Márki-Zay Péter a DK zsarolásáról, Dobrev Klára Márki-Zay alkalmatlanságáról beszélt

2021. október 13. – 18:26

frissítve

Márki-Zay Péter a DK zsarolásáról, Dobrev Klára Márki-Zay alkalmatlanságáról beszélt
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Beszólásokkal és személyeskedéssel indult a harmadik miniszterelnök-jelölti vita szerda este. Később aztán talált közös pontot is Dobrev Klára és Márki-Zay Péter: az Alaptörvényt egyikük sem fogadja el és az elszámoltatásban is nagyrészt egyetértettek. A hódmezővásárhelyi polgármester elsorolta, hogy kiket tud elképzelni a kormányában, a DK jelöltje szerint idő előtti pozíciókat osztogatni, de még az idén árnyékkormányt hirdetne. Percről percre közvetítettük Dobrev és Márki-Zay összecsapását.

Erre Márki-Zay Péter szerint rendkívül alkalmas a vádalku jogintézménye, és a közös ellenzéki program alapján is az Európai Ügyészséghez való csatlakozást is szorgalmazta, amivel Dobrev is teljesen egyetértett.

Ismételten olyan vádaskodást hallunk Oszkó Péterrel kapcsolatban, amit már a sajtóban is cáfoltak – reagál Dobrev Márki-Zay kijelentésére.

„Nem lehet folyamatosan vádaskodni, miközben pontosan tudod, hogy amit állítasz, nem tudod alátámasztani”

– szúr oda ismét ellenfelének a DK miniszterelnök-jelöltje.

Olyan garanciákat kell szerinte a következő kormánynak hoznia, hogy ne lehessen közpénzt lopni. Összeférhetetlenségi törvényre lenne szükség, mondja Dobrev, hogy a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és a családtagjaik se nyerhessenek állami közbeszerzéseken. Megemlíti a pereputtytörvényt, amiről épp szerdán tartott sajtótájékoztatót.

Az MMM jelöltje üdvözölte Dobrev Klára kemény, szigorú elszámoltatást ígérő szavait, és reményét fejezte ki, hogy a DK is belemegy javaslatukba, hogy Hadházy Ákos lenne a legalkalmasabb a korrupció ellenes kormányzati harc élére, és ezzel garantálnák, hogy a 2010 előtti korrupció sem maradna következmények nélkül, éppen úgy a Dobrevet támogató zuglói, vagy kispesti politikusok, mint a szerinte a Fidesszel üzletelő Oszkó Péter esetében.

Minden egyes bűncselekményt meg kell büntetni. Aki lopott, azt meg kell büntetni – mondja Dobrev az elszámoltatásról.

Ha nem volt következménye az elmúlt tíz évnek, kérjék tőlem számon – mondja, felsorolva az elmúlt évek korrupciós ügyeit.

Egyetért Dobrev Klárával abban, hogy fontos a fékek és ellensúlyok helyreállítása, de a hatalom korlátozása is, mert azt már látjuk:

aki mindent megtehet, az mindent meg is tesz.

Olyan kormányt és új jogrendet szeretnénk, amely a mindenkori kormányt korlátozza. Civil kontrollt építene fel a DK-miniszterelnök-jelöltje, hogy meglegyen a fékek és egyensúlyok rendszere. A TASZ kérdésére válaszolja ezt

A Fidesz, ahogyan az Polt Péter ügyében látszik, nagyon fél attól, hogy egy jobbközépről érkező, független jelölt mögött e tiszták koalíciója megjelenik, és leváltja Orbánt és az őt kiszolgáló rendszert.

Én azt látom, hogy a Fidesz nagyon fél – mondja Dobrev. Ha azonban kitart az ellenzék, megmarad az egység, semmi nem állíthatja meg őket jövő áprilisban.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Az alkotmányozás Dobrev szerint minden magyar embernek a legfontosabb nevező kell, hogy legyen. Ezért nem egy pártnak vagy oldalnak kell róla döntenie, hanem népszavazással.

Ki kell mondani nyugodtan, ahogyan Klára is mondta, hogy ez elfogadhatatlan – egyetért tehát Dobrevvel az MMM jelöltje az alaptörvényt érintő elképzelésében, noha szerinte csak a kizárólagos hatalomra vonatkozó részek alkotmányellenességét kell kimondani, és törekedni arra, hogy jogállami megoldást találjanak.

Márki-Zay szerint ki kell mondani, hogy Magyarországnak egypárti alkotmánya van, és szerinte az ellenzéki koalíciónak még idén el kell kezdeni – ahogyan ő és Karácsony Gergely kezdeményezték – egy új alkotmány kidolgozását, amelyre a választópolgárok jóváhagyását kell kérni.

Az Alaptörvény nem alkotmány – jelentette ki Dobrev. Így az alaptörvénybe foglaltakat egyszerű többséggel is meg lehet szerinte majd változtatni a választás után. Azt is mondta, a választáson széles körű felhatalmazást kérnek a szavazóktól, amely lehetővé teszi ezt nekik.

Meg kell értetni Európával és a világgal, hogy illiberális államot miként kell leépíteni, és demokratikus államot felépíteni – erről már egyeztet is Dobrev többekkel.

Márki-Zay kicsit „udvarolva a DK-nak” azt mondta, az ő szakértői kormányában Komáromi Zoltán DK-s képviselőjelöltnek egészségügyi árnyék-miniszterként lenne helye, de várja környezetvédelmi területen Jávor Benedek részvételét, valamint Bod-Péter Ákos és Róna Péter szakértelmére is számítana – ezzel is bizonyítva, hogy a szakértői kormányzás nem zárja ki, hogy minden résztvevő ellenzéki párt képviselve és képviseltetve érezze magát. Márki-Zay árnyékkormányról, nem pedig arról beszélt, hogy kormányalakítás esetén milyen pozíciókat osztana.

Idő előttinek tartja Dobrev Klára a pozíciók osztogatását az előválasztás vége előtt.

A DK jelöltje szerint rendkívül színvonalas árnyékkormányt tudnak létrehozni az előválasztás után. Az év végéig szeretné ezt összerakni. Szerinte a demokratikus oldalon százszor jobb szakértők vannak, mint a Fideszben, ezzel nem lesz szerinte probléma.

Szakértelem kell az új kormányban és kemény politikusok. Dobrev szerint nem szakértői kormányra lesz szükség, mint Márki-Zay szeretné, mert a Fidesz nem szakmai kihívásokat fog az ellenzékkel szemben állítani. Kőkemény politikai támadásokat fog ellenünk állítani, ezért minden politikusra, aki keményen fel tud állni a demokratikus, európai Magyarországért – mondta Dobrev.

És bízik benne, hogy a mögötte álló széles társadalmi koalícióba a DK és Dobrev Klára is tud integrálódni majd, mert az ő személye garancia arra, hogy a kormányzást ne tudja semmiféle pártérdek leuralni, csakis a választók képviselete domináljon. Szerinte minden résztvevő párt érdeke is ez, így a DK-é is.

Az MMM jelöltje szerint nem mondott ellent ígéretének, és nem árulta el Karácsony Gergelyt, hiszen a cél az volt, hogy egy jelölt álljon szemben Dobrev Klárával.

Márki-Zay úgy látja, az ő és Karácsony között történtek összébb hozták az ellenzéket, és éppen hogy elősegítik a közös kormányzást, úgyhogy ezt a munkát folytatni kell.

Ahogyan Gyurcsány Ferenc együttműködik Karácsony Gergellyel Budapesten, fogalmazott.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Nem lát a jövőbe Dobrev, nem tudja megmondani, lesz-e a DK elnöke. A moderátor kérdésére azt mondja, férje, Gyurcsány Ferenc többször is nyilatkozott arról, hogy nem vállal szerepet az új kormányban.

Erre mindkét jelölt a szavát adta a vita során.

Abban az esetben lesz közös nyilatkozat Dobrev Klára szerint, ha Márki-Zay Péter hajlandó beletenni, hogy nem mocskolódnak egymással. Kezet fogtak erre egymással.

Márki-Zay Péter szerint nincsen köztük feszültség Dobrevvel, mert ez csak a vitahelyzet heve, ám abban egyetértenek, hogy csak együtt fog sikerülni az, ami a valódi céljuk, azaz Orbán Viktor leváltása.

Márki-Zay azt is mondta, hogy ő csupán annyit kér, hogy Dobrev vezényelje vissza a DK trollhadseregét az internetes oldalairól, valamint ne mocskolják a DK-s rendezvényeken.

Dobrev és Márki-Zay vitája lényegében nem nézeteltérésekről, hanem egymásnak címzett, csípős megjegyzések, valamint a sérelmek felsorolásáról szól eddig.

„Ez az egy mondat, amit ismételsz, hogy Stop Dobrev” – mondja a DK miniszterelnök-jelöltje. Felidézi, hogy tavasszal a Partizánban ellenfele még arról beszélt, nem kell foglalkozni a közvélemény-kutatásokkal. Butaság szerinte, hogy kivesz egy-egy mondatot a kutatásokból.

Orbán és a Fidesz nem tőled fél – mondja Dobrev. Szerinte az ellenzéki összefogástól tart a kormánypárt.

Csak éppen a civil miniszterelnök-jelölt szerint erre minden közvélemény-kutatás alapján sokkal kevesebb az esély, mintha az ő jelöltségével indulnának.

Dobrev Klára mögött nemcsak a legerősebb ellenzéki párt áll, hanem az a tudás, amit a hat párt nyújt – mondja a DK-s jelölt.

„Ha még egyszer azt mondod, zsarolás történt, holnap reggel tegyél feljelentést a rendőrségen” – kérte Márki-Zayt, ismét arra utalva, hogy ellenfele zsarolással vádolja a DK-t.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Az MMM jelöltje úgy érzi, őt sokkal többen támogatják az ellenzéki oldalról, fel is sorolta, milyen szervezetek és közéleti szereplők, illetve politikusok állnak mellette.

A két jelölt abban egyetértett, hogy nem egymással, hanem például Polt Péter legfőbb ügyész leválthatatlanná tételével kellene foglalkozniuk, ám a vita tovább fajult a stúdióban.

Márki-Zay Péter szerint nm igaz, hogy ő, vagy az MMM valaha szidalmazta volna, és hazugságokkal vádolta volna Dobrevet, szerinte ez éppen őt sérte, a DK rendezvényein történik meg.

Dobrev szerint az ellenzéki előválasztásnak nem a személyeskedésről kell szólnia. Állítása szerint ellenfele kampánya egyedül arról szól, hogy Stop Dobrev!

Egészen veszélyes a DK-s jelölt szerint az a politika, amit Márki-Zay folytat. Ezzel a mentalitással szét fogja szerinte forgácsolni az ellenzéki egységet.

Márki-Zay a vita hevében elmondta, nem tartja – Dobrevvel szemben – alkalmatlannak versenytársát, „egy valamire viszont biztosan nem a legalkalmasabb: nem tudja leváltani Orbán Viktort”.

Azt is felidézte, arra kérte Dobrevet néhány napja, hogy adjanak ki egy közös nyilatkozatot, amiben békességre szólítják fel az ellenzéki szavazókat. Ebből végül nem lett semmi, Dobrev szerette volna, ha bekerül a nyilatkozatba az a mondat, miszerint azonos esélyük van Orbán ellen. Márki-Zay ebben nem ment bele, mert a vallása tiltja a hazugságot.

Erre a vitára Dobrev úgy készült, hogy egészségügyről és oktatásról beszél majd, és nem örül annak, hogy személyeskedő lett a kampány az elmúlt hetekben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!