Tordai kétszer több szavazattal, Czeglédy alig néhánnyal nyerte a körzetét, és az offshore-botrányos jelölt is kiesett

Legfontosabb

2021. szeptember 30. – 03:03

frissítve

Tordai kétszer több szavazattal, Czeglédy alig néhánnyal nyerte a körzetét, és az offshore-botrányos jelölt is kiesett
Fotó: Országos Előválasztási Iroda

Másolás

Vágólapra másolva

Véget ért az országos előválasztás első szavazatszámlálási köre, a 106 választókerületből 50-nek az eredménye már befutott. Ebben a cikkben összeszedtük, hogy eddig milyen eredmények születtek a rázósabb, botrányosabb választókerületekben, vagy épp azokban, ahol igencsak feszültté vált a kampány.

A legizgalmasabb körzetet pár szavazat döntötte el

Megvan az ellenzéki előválasztás szombathelyi eredménye: a verseny a DK-s Czeglédy Csaba javára dőlt el, maga mögé utasította az LMP-s Ungár Pétert, 176 szavazattal.

Szombathely és környéke, Vas megye 1-es választókerülete az előválasztás egyik legizgalmasabb körzete volt, de nem azért, mintha annyira egymásnak feszültek volna a jelöltek, hanem a személyük, illetve a szorosnak ígérkező küzdelem miatt. A két esélyes induló, Czeglédy Csaba, a DK jelöltje és az LMP-s Ungár Péter videónkban kölcsönös elismeréssel beszélt egymásról.

Ungár Péter az egyik legvagyonosabb országgyűlési képviselő, két lap tulajdonosa. Az édesanyja Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Orbán Viktor egyik ideológusa. Mikor a fideszes Hende Csaba azt jósolta, hogy ha Ungár bekerülne a parlamentbe, átülne a Fideszhez, Ungár úgy reagált: fideszesként saját magát kéne ma buziznia.

Ő nem tősgyökeres szombathelyi, szemben Czeglédy Csabával, akinek a neve az utóbbi időben azért szerepelt sokat a sajtóban, mert a Borkai-ügy kapcsán meggyanúsították, hogy ő volt az ördög ügyvédje, amit tagad.

Az előző három országgyűlési választáson ebben a körzetben a fideszes Hende Csaba győzött, várhatóan ő lesz az ellenfele ezúttal is az ellenzéki előválasztás győztesének. Az ellenzék nem áll már olyan rosszul Szombathelyen, mint Hende legutóbbi győzelme idején: a 2019-es önkormányzati választáson képesek voltak fordítani.

Ahol a legutolsó pillanatig megjósolhatatlan volt az eredmény, végül dupla annyi szavazat döntött

Az eredményekig a II. és III. kerületben (Budapest 4.) a DK-s Kálmán Olga és a párbeszédes Tordai Bence csatája megjósolhatatlannak tűnt. Itt végül nagy fölénnyel, kétszer több szavazattal Tordai Bence nyert.

A választókerületben eredetileg négyen indultak, de miután a Momentum az MSZP–Párbeszéddel kötött széles körű megállapodás részeként visszaléptette Berg Dánielt, beállt Tordai mögé. Sokáig úgy nézett ki, Szalai Krisztina színművész is elindul független jelöltként, össze is gyűjtötte az a jelöltséghez szükséges 400 aláírást, de aztán kilépett a versenyből.

A Republikon szeptemberi felmérése szerint Tordai 41 százalékos támogatottsággal bírt a biztos előválasztók körében, így 7 százalékponttal vezetett a DK-s Kálmán Olga előtt, akire 34 százalék szavazott volna az ellenzéki előválasztáson. A két jelölt is elment vitázni a Partizán előválasztási műsorába, de a bő egyórás beszélgetés inkább szólt az egyetértésről, mint az egymásnak feszülésről.

A 4. számú választókerületről és a két sztárellenzékiről készült videónkat itt nézheti meg:

Legyőzték az offshore-botrányos DK-jelöltet

Fejér megye 1. számú választókerületében Márton Roland ügyvéd, önkormányzati képviselő, az MSZP–Párbeszéd jelöltje nyert, akit az LMP és a Momentum is támogatott, megválasztása esetén pedig a szocialista frakciót erősíti. Ő 3057 szavazatot kapott, az offshore-botrányos, DK-s, de a Jobbik által is támogatott Ráczné Földi Judit 2440 szavazattal a második lett.

A választókerületi versengés országos szinten egyértelműen Ráczné Földi Judit offshore-botránya miatt került az érdeklődés középpontjába. Ezt az offshore cégekre jellemzően nem éppen egyszerű ügyet ebben a cikkben foglaltuk összes részletesen. A lényeg a következő: A Válasz Online fedezte fel Ráczné önéletrajzában a kapcsolatot a Székesfehérvárra utaló, de budapesti bejegyzésű Alba Autómosóval, melyről kiderült, hogy a viszonylag komoly, tavaly 2,5 milliárdos forgalmat elérő cég egy delaware-i (vagyis egy ismert amerikai offshore-paradicsomba bejegyzett) társaság, a Minos King Global Business LLC tulajdonában állt. Ez azért is volt kellemetlen, mivel Ráczné is aláírta azt a feddhetetlenségi nyilatkozatot, ami az előválasztáson való indulás egyik feltétele volt. Ebben a jelöltek kijelentették, hogy nincs offshore cég a tulajdonukban.

Ráczné a tények ellenére kategorikusan letagadta az egészet, és pártja is kiállt jelöltje mellett „lejárató kampánynak” minősítve az egészet. Később azután Ráczné módosított az álláspontján, és hirtelen eszébe jutott, hogy 2010 óta valóban képviselő, de nem tulajdonos, csak ezt hibásan jegyezték be.

Ráczné Földi Judit kampányol – Fotó: Ráczné Földi Judit / Facebook
Ráczné Földi Judit kampányol – Fotó: Ráczné Földi Judit / Facebook

Az ügyet az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) is tárgyalta, amelyben az ellenzéki pártok képviselői elutasították az etikai panaszt, a DK és a vele szövetséges Jobbik nemmel szavazott, a többiek tartózkodtak, vagy támogatták a indítványt. A Márton Roland mögött álló Párbeszéd a Tóth Csaba mögüli kihátrálás után a többi pártot is felszólította a vállalhatatlan jelöltektől való „megtisztulásra”, beleértve Rácznét.

Ahol a visszalépések miatt lett szorosabb a verseny

Vannak olyan körzetek, amelyekben pont a visszalépések nyomán lett szorosabb a verseny. Ilyen volt például Újbudán (Budapest 2. választókerület) a DK-s Gy. Németh Erzsébet és a momentumos Orosz Anna küzdelme. Az ellenzéki előválasztást itt Orosz Anna újbudai momentumos alpolgármester nyerte a DK-s főpolgármester-helyettessel szemben.

A választókerületben eredetileg három országosan ismert jelölt neve merült fel, Orosz Anna és Gy. Németh Erzsébet mellett az MSZP–Párbeszéd Barabás Richárdot, a Párbeszéd szóvivőjét, Újbuda alpolgármesterét nevezte be az előválasztásra. Barabás végül júniusban visszalépett Orosz Anna javára. Azt mondta: szavazókkal, érzelmileg és lelkileg is támogatni akarja Oroszt, akit arra kért, hogy a zöld és lokális témákat is építse bele a kampányába.

+1 körzet, ahonnan még nincsenek pontos adatok, de az eredményt lehet tudni

A legerősebb ellenzéki bástyának számító Zuglóban a kampány végére teljesen felborult az eredeti felállás, de mivel a Momentum jelöltje, Hadházy Ákos a kampány végére egyedül maradt, így ő nyerte az ellenzéki előválasztást. Az első nap végén egyelőre ennyit tudni: az nem derült ki, hány szavazatot kapott Hadházy, és hányat a visszalépését bejelentő ellenfele, a szocialista Tóth Csaba.

A Momentum jelöltje, Hadházy Ákos, akinek a neve egybeforrt a korrupcióellenes küzdelemmel, eredetileg azzal az MSZP-s Tóth Csabával állt szemben, akit az ellenzék köreiben is sokan korruptnak tartanak, viszont kétszer is megválasztották a kerületben. A Tóth Csaba-jelenségről gyorstalpalónkban olvashat bővebben.

Karácsony Gergely volt az első, aki a miniszterelnök-jelöltek vitáján kifarolt Tóth mögül, utána jöttek sorban a többiek: a Párbeszéd, a DK és a Jobbik is jelezte, hogy visszavonják helyben a szocialista jelölt támogatását. Egyedül az MSZP tartott ki mellette. A vége az lett, hogy Tóth sajtótájékoztatót hívott össze hétfő délutánra, és ott bejelentette a visszalépését, mondván, nem volt módja védekezni az őt ért támadások ellen, és sérelmezte, hogy nem álltak ki mellette az övéi. A független országgyűlési képviselő Hadházy egyébként Szekszárdon él, Zuglóhoz csak az köti, hogy egyetemistaként ott lakott öt évet.

A kemény előválasztási háborút ebben a videóban mutattuk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!