Visszalépett az MSZP-Párbeszéd jelöltje a momentumos Orosz Anna javára Újbudán

2021. június 18. – 13:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Visszalépett a momentumos Orosz javára az MSZP-Párbeszéd jelöltje, Barabás Richárd Budapest 2. választókerületében, Újbudán. Barabás 2014 óta képviselő Újbudán, másfél éve a kerület kultúráért és nemzetközi kapcsolatokért felelős alpolgármestere, és a Párbeszéd szóvivője. A pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, szavazókkal, érzelmileg és lelkileg is támogatni akarja Orosz Annát. Arra is kérte Oroszt, a zöld- és lokális témákat is építse bele a kampányába.

A II. kerülethez hasonlóan Újbudán is komoly küzdelem várható az ellenzéki előválasztáson. A Momentum Orosz Annát, a párt alelnökét, Újbuda alpolgármesterét indítja, míg a DK Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettest jelöli, aki mögé a Jobbik is beállt. A Medián április végén készített egy felmérést a választókerületben, amely szerint

Orosz Anna a legesélyesebb jelölt.

A felmérésben részt vevők 45 százaléka szavazott volna akkor rá, 21 százalékuk Gy. Németh Erzsébetre, és 15 százalékuk pedig – az akkor még a jelöltek között levő – Barabás Richárdra voksolt volna. A biztos előválasztási résztvevőknél a DK-s főpolgármester-helyettes jobban áll valamivel, 25 százalékon, Orosz Anna pedig 47 százalékon.

A Závecz Research a magát a liberális demokrácia támogatójának valló IDEA Intézettel szintén csinált egy felmérést áprilisban a választókerületről. Az eredmény szerint az előválasztáson biztosan vagy valószínűleg résztvevő ellenzéki szavazók 31 százaléka Gy. Németh Erzsébetet, 29 százaléka Orosz Annát támogatná. (Az akkor még versenyben lévő Barabás Richárd 22 százalékot kapott). Az aktív ellenzéki szavazók 15 százaléka vagy nem tudta megmondani, hogy melyik jelöltre szavazna az előválasztáson, vagy nem árulta el, hogy kire szavazna.

Budapest 2. választókerületében 2018-ban Simicskó István, KDNP-s politikus nyert, de Gy. Németh Erzsébet kevesebb mint ezer szavazattal maradt el tőle. Akkor azonban még itt se állt össze a hat ellenzéki párt, az LMP, a Jobbik és a Momentum is saját jelöltet indított.

Az ellenzéki térfél legmeglepőbb szövetsége az előválasztáson a DK-Jobbik-szövetség, akik egymás jelöltjeit is támogatják. Mivel a legutóbbi mérések alapján a két legerősebb ellenzéki pártról van szó, a megállapodásokkal alaposan feladták a leckét a Momentumnak és az MSZP–Párbeszéd-szövetségnek. Talán már erre lehetett az a válasz, hogy az elmúlt hetekben több körzetben is kirajzolódott egy másik összefogás. A II.-III. kerületben a Momentum visszavonta Berg Dánielt, és beállt a párbeszédes Tordai Bence mögé, míg Szegeden is megállapodást kötött a két párt. Az egyik körzetben az MSZP-s Szabó Sándort támogatja a Momentum, a másik körzetben pedig a momentumos Mihálik Edvin mögé állt be az MSZP–P. A Telex információja szerint az MSZP–Párbeszédben és a Momentumban is észlelték ugyanis a DK–Jobbik-megállapodást, és szeretnének rá választ adni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!