Komoly ellenzéki verseny várható a II. kerületi előválasztáson

2021. január 14. – 11:04

frissítve

Komoly ellenzéki verseny várható a II. kerületi előválasztáson
Fekete-Győr András beszél a Momentum sajtótájékoztatóján 2021. január 14-én – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Három ismert ellenzéki politikus is versenybe szállhat a II. kerületi ellenzéki előválasztáson. 2018-ban Varga Mihály nyert ebben a körzetben, de nem sokkal előzte meg a DK-s Niedermüller Pétert. Jövőre egyikük se indul, az ellenzéki pártok pedig egyetlen közös jelölt mögé állnának be, akiről előválasztáson döntenének. Öt másik budai körzetben is elindul a Momentum az előválasztáson, csütörtökön bejelentették a neveket.

Berg Dániel II. kerületi alpolgármestert indítja a Momentum az előválasztáson Budapest 4. választókerületében – jelentette be Orosz Anna, a párt elnökségi tagja a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón.

Berg azt ígéri, kiemelt figyelmet fordít az oktatás fejlesztésére, a vállalatok támogatására és a műemlékvédelemre. Arról is beszélt egy szerdai háttérbeszélgetésen, hogy kampányában elsősorban helyi ügyekkel foglalkozna. 2019 óta képviselő a II. kerületben.

Bár hivatalosan még nem jelentették be, Tordai Bence szerdán megerősítette a Telexnek, hogy a Párbeszéd jelöltjeként ő is elindul ebben a körzetben az előválasztáson. A kampányt szemmel láthatóan már el is kezdte, múlt héten teleragasztotta plakátokkal Varga Mihály irodáját, miután kiderült, hogy a kormány 6 milliárd forinttal csökkentette a II. kerületi Frankel Leó úti orvosi rendelő megépítésére megítélt támogatást. Tordai szerint az elvonásért Varga Mihály, a kerület országgyűlési képviselője a felelős.

Több forrásból is úgy értesültünk, hogy a DK jelöltje Kálmán Olga lesz ebben a körzetben, aki korábban a főpolgármester-jelölti előválasztáson is elindult. Szerdán a DK elnökségi tagját is elértük telefonon, de kérdésünkre csak annyit mondott, hogy „még nincs itt a megerősítés időpontja”, ugyanakkor nem cáfolta az értesülésünket.

Hozzátette, a hat ellenzéki párt folyamatosan egyeztetett, és az együttműködés szempontjából fontos lépések már megtörténtek, de még vannak olyan részletkérdések, amelyekről nem született megállapodás. Ilyennek említette azt is, hogy melyik körzetben kell egyáltalán előválasztást tartani, és melyik körzetekben nincs rá szükség. Amíg nem zárulnak le erről az egyeztetések, addig a DK nem jelenti be, hogy melyik körzetekben indul az előválasztáson – mondta Kálmán.

A kerületekben már átvette a vezetést az ellenzék

Budapest 4. választókerületének nagy része a II. kerülethez tartozik, de egy kis része átnyúlik a III. kerületbe.

Mindkét kerületben az ellenzék jelöltje nyert 2019-ben az önkormányzati választáson.

A II. kerületben a szocialista Őrsi Gergely lett a polgármester, míg Óbudán Kiss László nyert – akkor még MSZP-s színekben, de azóta átlépett a DK-ba.

Azért is várható itt nagy küzdelem az előválasztáson, mert ezt a körzetet nagy eséllyel hozhatja az ellenzék jövőre, ha csak egy jelöltet indítanak a Fidesszel szemben. 2018-ban a fideszes Varga Mihály a szavazatok 41,82 százalékával nyert, de akkor hat másik név is szerepelt a szavazólapon. Niedermüller Péter (DK) a szavazatok 37,14 százalékát, Ungár Péter (LMP) 10,1 százalékát, míg Kovács Tamás (Jobbik) 6,19 százalékát szerezte meg.

Október közepén derült ki, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter nem indul egyéni képviselőjelöltként. Helyette Gór Csaba lesz a Fidesz–KDNP jelöltje, aki 2010 óta önkormányzati képviselő a II. kerületben.

Hat budai körzetben indulna a Momentum

Orosz Anna csütörtök Berg mellett öt másik budai jelöltet is bemutatott az idei előválasztásokra.

  • Hajnal Miklós a XII. kerületben (Budapest 3. oevk.) indul, ahol három éve Gulyás Gergely nyert. Itt már azt is lehet tudni, hogy 2022-ben Fürjes Balázs államtitkár lesz a Fidesz jelöltje.
  • Orosz Anna újbudai alpolgármestert a XI. kerületben (Budapest 2. oevk.) jelöli a párt, ahol Simicskó István 2018-ban kevesebb mint ezer szavazattal kapott többet, mint a DK-s Gy. Németh Erzsébet.
  • Turgonyi Dániel Óbuda alpolgármestere indul a III. kerületben (Budapest 10. oevk.), ahol legutóbb Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke nyert.
  • Tóth Endre budafoki képviselő lesz a Momentum XXII. kerületi (Budapest 18. oevk.) jelöltje. Ebben a körzetben három éve szintén ellenzéki győzelem született: az MSZP-s Molnár Gyula lett a képviselő.
  • Gelencsér Ferenc budavári alpolgármester indul a belvárosi körzetben (Budapest 1. oevk.), ahol 2018-ban Csárdi Antal legyőzte Hollik Istvánt, miután Fekete-Győr András, Juhász Péter és V. Naszályi Márta is visszalépett a javára.

A Momentum szerdán kezdte el bejelenteni, hogy kiket indít az előválasztáson. Szegeden (Csongrád-Csanád 2. oevk) Mihálik Edvin, Orosházán (Békés 4. evk) Sebők Éva lesz a jelöltjük.

Közös lista, közös jelöltek

Augusztus elején kezdték meg az ellenzéki pártok (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) a tárgyalásokat a 2022-es országgyűlési választásokra. Már a pártelnökök első találkozóján megegyeztek abban, hogy mind a 106 egyéni választókerületben közös jelöltet állítanak a kormánypártokkal szemben, győzelem esetén pedig a közösen elfogadott program és elvek alapján kívánnak együtt kormányozni.

Október elsején megerősítették, hogy közös programot kell az ellenzéknek adnia Magyarországnak, és az akkor kiadott közleményükben azt írták, hogy megkezdték a program összeállítását. A pártelnökök megalapították a programíró bizottságot, amelyben a pártok szakpolitikai stábjai dolgoznak együtt.

Novemberben már abban is megállapodtak, hogy közös miniszterelnök-jelöltet indítanak, akiről előválasztáson döntenek. Azt ígérték, hogy

legkésőbb 2021. október 23-án már közös miniszterelnök-jelölttel és 106 közös jelölttel állnak a választók elé.

Ez azt jelenti, hogy legkésőbb nyáron meg kell kezdeni az előválasztásokat. Hogy milyen formában fogják lebonyolítani, arról még nincs döntés.

A választási törvény módosítása után viszont az is eldőlt, hogy közös listát állítanak a pártok, és decemberi találkozójukon elfogadták a Korszakváltás Garanciái című dokumentumot is. Múlt héten pedig lefektették a közös kormányzás hat alapelvét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!