Gy. Németh Erzsébetet támogatja a Jobbik az újbudai előválasztáson

2021. június 01. – 11:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gy. Németh Erzsébetet támogatja a Jobbik Budapest 2. választókerületében, Újbudán – jelentette be Jakab Péter a Facebookon.

Azt írja, a Fidesz bosszúhadjáratot indított Budapest ellen a 2019-es önkormányzati választások után, és az elmúlt másfél évben világossá vált: „Gy. Németh Erzsébethez hasonló, harcedzett politikusokra van szükség az Országgyűlésben is.” Jakab szerint a DK politikusa főpolgármester-helyettesként is helyt állt, és nem lenne ez másként akkor sem, ha 2022-től az újbudaiakat képviselné a parlamentben. „Gy. Németh Erzsébet elnyerte a bizalmamat, és a Jobbik is őt támogatja az előválasztáson! Hajrá Zsóka!”

Gy. Németh Erzsébet nem sokkal később a Facebookon köszönte meg a Jobbik támogatását.

A II. kerülethez hasonlóan Újbudán is komoly küzdelem várható az ellenzéki előválasztáson. Három országosan ismert jelölt neve ismert eddig:

  • A Momentum Orosz Annát, a párt alelnökét, Újbuda alpolgármesterét indítja,
  • a DK Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettest jelöli, és mögé állt be most a Jobbik.
  • Az MSZP–Párbeszéd pedig Barabás Richárdot, a Párbeszéd szóvivőjét, Újbuda alpolgármesterét nevezi be az előválasztásra.

A Medián április végén készített egy felmérést a választókerületben, amely szerint hármuk közül Orosz Anna a legesélyesebb jelölt. A felmérésben részt vevők 45 százaléka szavazna rá. 21 százalékuk Gy. Németh Erzsébet, 15 százalékuk pedig Barabás Richárd mellett voksolna. A válaszolók mintegy 18 százaléka nem tudott vagy nem akart választani közülük.

A biztos előválasztási résztvevőknél a DK-s főpolgármester-helyettes jobban áll valamivel (25 százalék), de Orosz Anna (47 százalék) még így is nagyobb támogatottságot tudhat maga mögött, mint két riválisa együttvéve (40 százalék).

Budapest 2. választókerületében 2018-ban Simicskó István, KDNP-s politikus nyert, de Gy. Németh Erzsébet kevesebb mint ezer szavazattal maradt el tőle. Akkor azonban még itt se állt össze a hat ellenzéki párt, az LMP, a Jobbik és a Momentum is saját jelöltet indított.

A Jobbik több körzetben is DK-s jelölt mögé sorakozott fel. A II. kerületben Kálmán Olgát támogatják, míg Újpesten Varju Lászlót, aki 2018-ban megverte a Fidesz jelöltjét Budapest 11. számú választókörzetében. Székesfehérváron Ráczné Földi Judit mögé állnak be.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom