Gulyás Gergely: A marihuánát lehet legalizálni, a melegházasságot nem

2021. szeptember 15. – 11:04

frissítve

Gulyás Gergely: A marihuánát lehet legalizálni, a melegházasságot nem
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus vége óta nem volt kormányinfó, szerdán azonban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra ismét kamerák, illetve újságírók elé állt, hogy beszámoljon a keddi kormányülés legfontosabb döntéseiről, a magyar sajtó pedig feltehesse a kormánynak szánt kérdéseit.

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra megtartotta az őszi politikai évad első kormányinfóját, amelyen a többi között elhangzott:

  • Nem kizárt, hogy a védettségi igazolvány szerepe tovább nőhet, de egyelőre úgy látják, hogy elegendőek a jelenlegi intézkedések – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki később azt is kifejtette, bőven van elegendő oltóanyag az országban, de még folyamatosan érkeznek szállítmányok, a minimálbérre vonatkozó tárgyalásokon pedig napirendre kerül majd, hogy az oltás foglalkoztatottak esetében történő kötelezővé tételéről is születtek felvetések.
  • Gulyás ismertette a hitelmoratórium fenntartását, illetve meghosszabbítását érintő kormányzati döntés részleteit is.
  • Az Európai Parlamentben megszületett határozatoknak, papíroknak nincs nagy jelentősége – fogalmazott az EP kedden közzétett állásfoglalásáról az LMBTQI-emberek jogairól, amelyben rögzítették azt, hogy az Európai Unió egyik tagállamában megkötött házasságot vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot minden más tagállamban egységes módon kellene elismerni.
  • A magyar állam finanszírozási biztonságát meg kell teremteni, ezzel indokolta a kedden bejelentett 1258 milliárd forintos állami kötvénykibocsátást a miniszter, aki szerint ugyanakkor legalább 50 százalékos esély van arra, hogy sikerül-e megállapodni az Európai Bizottsággal a helyreállítási alapról.
  • A kormány az aktuális helyzetet érintően hoz döntést az online oktatásra való átállást érintően, de jelenleg ennek általános tilalma van érvényben a magyar iskolákban.
  • A jelenlegi fertőzésszámok mellett indokolt volt Gulyás szerint, hogy korlátozások nélkül is el lehessen menni a vadászati kiállításra. A külföldi látogatók miatt se kérnek védettségi igazolványt a belépésnél.
  • A szórakoztatóipar kategóriájába tartozik Gulyás szerint az Európai Parlament működése, és felesleges kiadásnak tartja.
  • Folyik a menekültügyi eljárás – válaszolta Gulyás arra a kérdésre, kapnak-e menedékjogot Magyarországon az Afganisztánból kimenekített emberek.
  • Ha a Pfizernek lesz 12 éven aluliaknak kifejlesztett oltása, abból fog a magyar kormány is vásárolni – mondta Gulyás az oltóanyag-beszerzésekről.
  • Gulyás Gergely szerint már az eggyel előbbi kormányülésen döntött a kormány arról, hogy az egyetemek finanszírozását, valamint az azzal kapcsolatban felmerült sportösztönző támogatásokat törvényben szabályozzák. Az idevonatkozó javaslatot még a mai napon benyújtják az Országgyűlésnek.
  • 3000 rendőr és katona jelenlétére van szükség a déli határ biztosításához, miután jelentősen növekszik a migrációs nyomás. Többen érkeznek, mint 2016 óta bármikor, ezért lehet, hogy további erőforrásokat is kell oda csoportosítani – jelentette be Gulyás.
  • Elképzelhetetlennek tartja Gulyás Gergely, hogy legalizálják a melegházasságot Magyarországon, miután az Európai Parlament keddi állásfoglalása szerint az azonos neműek házasságát minden uniós tagállamnak el kell ismerni. Legalizálni szerinte a marihuánát lehet, az azonosneműek házassága viszont tényszerűen nem létezik.
  • Ha az Európai Gyógyszerügynökség engedélyeztetési eljárása lassú lesz, akkor a magyar hatóság külön is engedélyezheti majd a 12 éven aluliak védelmére szolgáló vakcinát.
  • Gulyás Gergely szerint Magyarországon nem történtek illegális lehallgatások, ellenzéki politikusokat és újságírókat ebbéli minőségükben ugyanis nem figyelhetnek meg a szolgálatok, de ők sem követhetnek el bűncselekményeket. Ha mégis ennek gyanúja áll fenn, akkor viszont le lehet őket hallgatni, mondta.
  • Vannak jogszabályok, amik mindenkire vonatkoznak – válaszolta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Telex kérdésére, kommunikációs szempontból nem tartja-e aggályosnak, hogy a férje az egyik kedvezményezettje a nemrégiben 35 évre kiadott állami kaszinókoncessziónak.

A Magyar Nemzet megkérdezte, nyilvánosságra hozza-e az Oktatási Hivatal azt a jelentését, amely szerint szabálytalannak találták Karácsony Gergely főpolgármester oktatói tevékenységét a Corvinuson. Gulyás nem tudja, mi a terv ezzel, de mint mondta, ő mindenben a nyilvánosság pártján áll.

Lesz határozatképes nemzetbizottsági ülés, amely meghallgatja a belügyminisztert, a Fidesz-KDNP pedig biztosítani is fogja az Országgyűlés illetékes szakbizottságának határozatképességét – mondta Gulyás az idevágó kérdésre.

Azt, hogy ha bárkinél orvosilag esélytelennek is tűnne a helyzet, az állam nem határozhatja meg, hogy magának hány és milyen további kezeléseket finanszíroz – mondta a HVG idevágó kérdésére Gulyás.

Tervezi-e az állam, hogy eladja az Erste Bankban meglévő 15 százalékos részesedését? – kérdezte a Privátbankár-Mfor újságírója. Gulyás nem cáfolta egyértelműen ezt, de azt mondta, egyelőre ilyen döntés nem született, ha lesz ilyen, arról tájékoztatni fogják a közvéleményt.

Arra is rákérdezett, hogy a belföldi szállásadók sokat kritizálják azt az új rendszert, amelyben bonyolult módon kell lejelenteni a legkisebb apartmanosoknak is a vendégeket az állami nyilvántartásban. Gulyás szerint ha tényleg vannak ilyen panaszok, akkor ezt mindenképp vizsgálni kell, mert hülyeségnek hangzik, hogy 1-2 éves gyereket be kelljen jelenteni.

A kaszinókoncessziók 35 éves időtartama kapcsán a miniszter a koncessziós törvényre hivatkozott, amelybe még Horn Gyula idejében került bele a maximálisan adható időtartam, ehhez a Fidesz-kormány nem nyúlt hozzá.

Vannak jogszabályok, amik mindenkire vonatkoznak – válaszolta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Telex kérdésére: kommunikációs szempontból nem tartja-e aggályosnak, hogy a férje az egyik kedvezményezettje a nemrégiben 35 évre kiadott állami kaszinókoncesszióknak. Szentkirályi szerint azt senki sem vitathatja, hogy a magyar államnak hasznosabb és megtérülőbb lesz az eljövendő rendszer, mint amilyen eddig volt.

A kormányszóvivő a Telex visszakérdésére, miszerint erkölcsileg elfogadhatónak tartja-e, hogy a férje 2056-ig kedvezményezettje lett a kormányzati döntés nyomán egy ilyen, hatalmas bevétellel kecsegtető aktusnak, azt mondta, a fogalmakat teljesen felesleges keverni.

Szentkirályi szerint a jobboldali kormányzásban nincsen annak hagyománya, hogy üzletemberek kerülnek a kormányzat közelébe.

Szerinte az, hogy a kormányzati szereplők családjára éppen ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint más állampolgárokra, és ha ezeket valaki betartja, akkor ebben a kormánynak nincsenek tovább semmiféle keresnivalója.

A kormányszóvivő asszony férje nem az elmúlt öt évben, vagy tízben, vagy a Fidesz kormányzása alatt lett üzletember, ő akkor is az volt, amikor a Fidesz ellenzékben volt

– szólt közbe Gulyás Gergely, Szentkirályi védelmében, aki szerint az a kérdés, hogy az állam jobban jár-e az új rendszerrel, mint a korábbival. Kollégánk felvetésével, hogy ezek szerint az eddigi rendszer kárt okozott-e az államnak, Gulyás azt mondta, „az, hogy a jövőbeni rendszer valamivel jobb az államnak, mint az eddigi, nem jelenti azt, hogy eddig az államot kár érte volna”.

Minden további, idevágó kérdésünkre Gulyás hárított, az érdemi információkért más kormányzati hatóságokhoz irányított, hozzátéve, szerinte eddig kielégítő volt a tájékoztatás ebben a kérdésben.

Lehet-e tudni, hogy a már meglévő államadósság kiváltására használjuk-e majd fel a mostani hatalmas devizakötvény-kibocsátásból befolyó összeget? Gulyás szerint részben biztosan erre fogjuk, rendkívül kedvező konstrukcióról van szó. Munkatársunk azt kérdezte, kedvezőbb-e, mint az RRF lett volna. Gulyás szerint az RRF-tervünket nem utasították el, tárgyalások zajlanak, és bármikor igényelhetjük még a helyreállítási alap hitel részét is, aminek az az előnytelen része, hogy csak olyanokra lehet felhasználni, amibe a Bizottság is belemegy. Ilyen kölcsön felvétele Gulyás szerint a magyar szuverenitás ellen megy, ennél jobb egy 1-2 százalékos kamatú szabad felhasználású piaci hitel.

Azt minden esetben vizsgálni fogjuk, hogy a bankok gyakorlata tisztességes volt-e – mondta a Telex hitelmoratórium részletszabályozását érintő kérdésére Gulyás. A miniszter szerint egyelőre semmi másról nincs döntés, mint arról, hogy meghosszabbították ennek lehetőségét, de konkrét, elkészült tervezet az idevágó részletszabályokról még nincs. Viszont minden vonatkozó gyakorlatot vizsgálni fognak.

A meddőségi centrumok államosítása kapcsán arról érdeklődött munkatársunk, hogy mi szükség volt erre a lépésre. Gulyás szerint továbbra is ingyenes, hatékony és gyors segítséget szeretnének nyújtani a családoknak, és hogy csak két esetben volt kisajátítás, a többi esetben adásvétel történt. Azt is megkérdeztük, indultak-e vizsgálatok, eljárások pl. költségvetési csalás miatt, Gulyás ugyanis arra utalt korábban, hogy „valamiért nagyon sokszor a legnagyobb finanszírozási igényű 5. alkalommal volt sikeres a beültetés”, erre azonban a miniszter nem válaszolt. A miniszter szerint a járványos egészségügyi működés miatt nincs lehetőség egyelőre annak kielemzésére, hogy hatékonyabb lett-e az állami rendszer, mint a korábbi volt.

A miniszter szerint nehéz azt megítélni, hogyan kellett volna dönteni 20 évvel ezelőtt, és hogy milyen haszna van az afganisztáni háborúnak, de az a képlet, amit most látunk, azt mutatja, jobb lett volna oda sem menni – mondta szintén a Telex kérdésére Gulyás. Arra nem tudott érdemben felelni, hogyan kellett volna jobban eljárni, ez egy hosszabb távú értékelés tárgya lehet.

A menekültügyi eljárások esetleges eredményéről egyelőre nem tudott tájékoztatást adni egyetlen konkrét esetben sem, de azt kijelentette, hogy igenis fennáll ezeknél az embereknél a politikai, háborús üldöztetés fenyegetettsége, így akár lehetnek tényleges menekültstátuszok a vizsgálatok eredményei.

Gulyás Gergely nem tudott arról tájékoztatást adni, hogy van-e még olyan magyar, vagy más nemzetiségű állampolgár, amelynek kimenekítését a magyar állam indokoltnak látná, illetve adott esetben részt venne egy ilyen akcióban. Gulyás a helyszínről tudósító kollégánknak azt mondta, négyszemközt, titoktartási kötelezettség vállalásával szívesen mond többet, de nyilvánosan nem tenne ezzel kapcsolatos kijelentéseket.

Kollégánk rákérdezett, jobb lenne-e a kormány szerint, ha a megválasztott parlamentek delegálnának az Európai Parlamentbe képviselőket, nem lenne külön EP-választás, korábban ugyanis arról beszélt Gulyás, hogy nagy összeget lehetne spórolni uniós szinten, ha nem lenne közvetlen választás.

Gulyás Gergely azt mondta, támogatná a spórolást annak árán is, hogy ez látszólag demokráciadeficitet jelent, mivel szerinte ez csak illúzió: az EP-választáson ugyanis így is, úgy is a belföldi erőviszonyok alapján, nem európai politikai témák alapján szavaznak a választók, és így csak formálisan tűnik úgy, hogy az EP-ben közvetlen képviselet van. Ami az Európai Parlamentben zajlik, annak ráadásul szerinte nincsen haszna, csak kára van, az ott ülők olyan ügyekben hoznak határozatokat, amelyekben nincs hatáskörük, mint például a melegházasság elismerésének kérdése.

Konkrét sarokszámok nincsenek, mindig konzultálunk szakemberekkel, és amennyiben az előrejelzések azt mutatják, hogy szigorúbb intézkedések szükségesek, akkor ezekről döntünk – mondta a Telex veszélyhelyzeti meghosszabbítást érintő kérdésére Gulyás Gergely.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A Telex azt is megkérdezte, nem volt-e kockázatos kimaradni a jelenlegi járványügyi adatok fényében az uniós oltóanyag-beszerzésből. Gulyás szerint nem volt kockázatos, hiszen a magyarországi gyártási kapacitások valamennyi igényt kielégítenek, így a Moderna vagy a Pfizer gyártására is alkalmasak lesznek. Sokkal nagyobb kockázatnak látja azt, hogy nem kérik elegen a vakcinát, holott jelenleg is folyamatosan érkezik oltóanyag, és a gyártási kapacitás is alkalmassá teszi a magyar államot arra, hogy legyen elég oltóanyag.

Az Azonnali rákérdezett a Pegasussal történő megfigyelések ügyére, Gulyás Gergely megint elmondta, hogy Magyarországon nem történtek illegális lehallgatások, de az nem nyilvános, hogy milyen eszközöket használnak adatszerzéshez indokolt esetekben. Jelezte azt is, hogy ellenzéki politikusokat és újságírókat ebbéli minőségükben nem figyelhetnek meg a szolgálatok, de ők sem követhetnek el bűncselekményeket, ha mégis ennek gyanúja áll fenn, akkor viszont le lehet őket hallgatni.

Az Azonnali arról kérdezett, hogy mire vár a kormány azzal kapcsolatban, hogy rendeljünk a 12 éven aluliaknak készült Pfizer-vakcinából? Gulyás szerint csak arra, hogy legyen ilyen vakcina, és ha az Európai Gyógyszerügynökség engedélyeztetési eljárása lassú lesz, akkor a magyar hatóság is engedélyezheti majd ezt a vakcinát külön.

Arról, hogy gondolkodik-e az kormány azon, hogy visszaszálljon az ország az uniós vakcinabeszerzésbe, azt mondta a miniszter, hogy szerencsére saját hatáskörben is lehetőség van beszerezni.

Gulyás Gergely megismételte, hogyan használhatják a kormány tagjai és családtagjaik a kormányzati repülőgépeket, szerinte ez az utazás mindenben megfelelt a vonatkozó szabályoknak. A feleségre nem vonatkozik fizetési kötelezettség, de más családtagokra igen.

A miniszter szerint ő csupán azért nem mondja el, hol szállt fel Orbán a gépre, mert ő maga nem tudja, de szerinte ennek nincs is jelentősége.

A kérdésre, mennyit fizetett Orbán Viktor családtagjai szállításáért, Gulyás nem tudott felelni, ugyanakkor úgy tudja, első osztályú repülőjegyárról volt szó.

Már ha nincs arra nyomós adatvédelmi ok, hogy ez ne történjen meg. A 444 idevágó kérdésére egyébként a miniszter azt mondta, ő nem, de az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, illetve a kórházak biztosan rendelkeznek idevágó információval. Gulyás szerint az egészségügyi, hiperszenzitív adatok közlése sok szempont figyelembevételét teszi szükségessé.

Gulyás szerint legalábbis nincs ezzel a véleményével egyedül Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. A miniszter arról beszélt, továbbra is arra biztatnak mindenkit, hogy oltassa be magát, mert az a leghatékonyabb eszköz a fertőzéssel szemben.

Lengyelországokban a közintézményekben kötelező maszkot viselni, ott vette fel a hétvégén utoljára Gulyás Gergely. Magyarországon csak az egészségügyi intézményekben kell maszkot viselni, ott pedig nem járt mostanság – válaszolta a maszkviselésre vonatkozó kérdésre.

Mivel két oltást kapott, nem tartja indokoltnak, hogy maszkot viseljen. Azt is hozzátette, ha mindenki beoltatta volna magát, minimális számban lennének most fertőzések Magyarországon. Azt is mondta, kár lenne azt a látszatot kelteni, hogy a maszk is hasonló védelmet ad, mint az oltás. Mint fogalmazott, Magyarország liberális vagy inkább szabadságpárti olyan szempontból, hogy nem akarja államilag kötelezővé tenni a maszkviselést.

Elképzelhetetlennek tartja Gulyás Gergely, hogy legalizálják a melegházasságot Magyarországon, miután az Európai Parlament keddi állásfoglalása szerint az azonos neműek házasságát minden uniós tagállamnak el kell ismerni. Legalizálni szerinte a marihuánát lehet, az azonosneműek házassága pedig nem létezik. Bejegyzett élettársi kapcsolatra évek óta van lehetőségük – tette hozzá a miniszter.

Gulyás Gergely szerint terveznek intézkedéseket, lesznek ezzel kapcsolatos kormányjavaslatok a megnövekedett öngyilkossági adatok kezelésére, de szerinte a 2020-as rossz adatok oka alapvetően a koronavírus okozta bezártság lehetett, amin a legjobban azzal tud segíteni a kormány, hogy ha a nyitás politikáját képviseli.

Két Sinopharmot kapott, és még nem igényelte a harmadik oltást – mondta a kormányfő harmadik vakcináját érintő kérdésre Gulyás, egyúttal megígérte, hogy a következő kormányinfón tájékoztatást ad arról, Orbán Viktor tervezi-e a harmadik vakcina beadatását.

400 ezer olyan 60 év feletti van, aki még nem oltatta be magát, de nem tartja kudarcnak Gulyás a kormány oltási kampányát. Kevés olyan ember lehet szerinte Magyarországon, aki nem hallott az oltásról, a kormány pedig a tájékoztatáson túl nem sok mindent tud tenni.

Azt is mondta, hogy tárgyalnak a munkáltatókkal arról, hogy a munkáltatók kötelezővé tehessék az oltást a munkavállalóiknak, de még nem született döntés erről.

Gulyás az idevágó kérdésre azt mondta, ma éjfélkor jár le ennek a határideje, eddig csak részeredményeket látott, és „azok alapján jól állunk”, de nem akart pontatlan adatot mondani, viszont kijelentette: „nem látom annak okát, hogy a végeredményt eltitkoljuk”. Magyarán Gulyás erről későbbre ígért tájékoztatást.

Ha a járványhelyzet ezt szükségessé teszi, tovább lehetne bővíteni a védettségi igazolvány által adott jogosultságok körét – válaszolta Gulyás az idevágó kérdésre.

A magyar–angol foci-vb-selejtező szurkolói magatartásáról kérdezték a minisztert. A magyar kormány álláspontja minden rasszista megnyilvánulással szemben ugyanaz: mindenki emberi méltóságát tiszteletben kell tartani – válaszolta Gulyás, de rögtön hozzátette, nem lehet szerinte kollektíven megbélyegezni egy országot vagy szurkolótábort pár ember magatartása miatt.

Gulyásnak még tetszik is, hogy a magyar szurkolók kifütyülték a térdre ereszkedő angol focistákat a vb-selejtezőn.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az nem kérdés, hogy az európai kormányok többsége nem örülne annak, ha a jelenlegi magyar kormány folytatná 2022-ben, de az Európai Bizottság felzárkóztatási alapot érintő döntésén azért sok múlik, mert azzal eldől, hogy jelentősebb politikai befolyást akar-e az EU gyakorolni a magyar választásokra. Gulyás szerint minden egyéb befolyásolási kísérlet ellen megtették a szükséges védekezési intézkedéseket.

A miniszter az idevágó kérdésre azt mondta, szerinte nagyobb kérdés, mely lesz az a nagy párt, amely a kancellárt adja majd. Erről egyébként kedden Novák Katalinnal fogadást is kötöttek.

Gulyás Gergely szerint közel vannak a megállapodáshoz a Budapestnek jutó uniós források, illetve pályázati támogatások ügyében, aminek a mértéke azért alacsonyabb a vidéki lehetőségekhez mérten, mert az EU szabályai a 7 éves uniós költséget illetően ezt írják elő. Ezzel kapcsolatban Gulyás inkorrektnek nevezte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes nyilatkozatát, és azt Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti kampányának tudta be.

Minden oltást feltüntet az EESZT, a Sinopharm és a Pfizer is szerepel azok nyilvántartásában, akik ezekből az oltóanyagokból kapnak.

Világos szabályok vonatkoznak arra, hogy a kormány tagjai, illetve a miniszterelnök és hozzátartozói milyen feltételekkel, és milyen fizetési kötelezettséggel használhatnak állami flottába tartozó repülőgépet – válaszolta Gulyás az Orbán Viktor római útját érintő kérdésre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!