Soha nem vett ekkora adósságot a nyakába egy nap alatt a magyar állam

2021. szeptember 14. – 20:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Minden idők legnagyobb egynapi új adósságkibocsátását végezte kedden az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a Portfolio adatai szerint. Keddi árfolyamon számolva 1258 milliárd forintnyi kötvényt bocsátottak ki.

A tízéves dollárkötvényből 2,25 milliárd dollárnyi ajánlatot, a harmincévesből pedig 2 milliárd dollárnyit fogadott el a nemzetközi kötvénykibocsátás keretében az ÁKK.

A lap azt írta, a tízéves amerikai államkötvény hozama jelenleg 1,29 százalék, így 100 bázispontos felárral ebből a papírból 2,29 százalékos hozam mellett vont be tíz évre forrást a magyar állam. A harmincéves amerikai kötvény hozama jelenleg 1,855 százalékos, ennél 150 bázispontos felárral 3,355 százalékos hozam mellett tudott harminc évre forrást bevonni.

Elemzők szerint a gigantikus összegnek csak egy részét kellett az elmaradó EU-s helyreállítási források miatt bevonni, a többi pénz adósság-előfinanszírozásra, illetve infrastruktúra-fejlesztésre, nyugdíjakra és oktatásra megy.

Itt írtunk arról, hogy a helyreállítási alap csúszása miatt jókora devizakötvény-kibocsátást tett lehetővé az ÁKK, amire azért volt szükség, mert lehetséges, hogy az Európai Uniótól várható RRF (Recovery and Resilience Facility, vagy ahogy emlegetni szokták, helyreállítási alap) előleg kifizetése megcsúszik az Európai Bizottság és a kormány vitája miatt.

Amikor kiderült, hogy az Európai Bizottság nem fogadja el a magyar helyreállítási tervet, így jó eséllyel csúszni fog a kifizetés,

a kormány is arról beszélt: a pályázatok ettől még a tervezett időben ki lesznek írva, az ország saját költségvetési forrásokból és piaci finanszírozással teremti elő a kellő összeget, ameddig nem kerül pont az ügy végére az EU-val.

A könnyed hitelfelvétel abból a szempontból pikáns, hogy a kormány előzőleg arra hivatkozva nem kérte ez RRF hitelrészét (3300 milliárd forintnak megfelelő összeget), hogy nem akar még jobban eladósodni. Az alapból kapható vissza nem térítendő támogatás első adagja már szeptember folyamán megérkezett volna, ha átmegy a magyar terv a Bizottságon. Az ezzel kapcsolatos vita hátteréről itt írtunk.

Az ÁKK szerint a további nemzetközi devizakötvény-kibocsátással nem változik azon stratégiai céljuk, hogy a devizaadósság részarányát továbbra is a teljes adósság 10-20 százaléka közötti referenciatartományon belül tartsák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!