A helyreállítási alap csúszása miatt jókora devizakötvény-kibocsátást tett lehetővé az ÁKK

2021. szeptember 13. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK Zrt.) szeptemberben módosította idei finanszírozási tervét, hogy lehetőséget teremtsen legfeljebb 4,5 milliárd euró összegben devizakötvény kibocsátására – írja az MTI az ÁKK bejelentése nyomán.

Erre azért volt szükség, mert lehetséges, hogy az Európai Uniótól várható RRF (Recovery and Resilience Facility, vagy ahogy emlegetni szokták, helyreállítási alap) előleg kifizetése megcsúszik az Európai Bizottság és a kormány vitája miatt.

Így aztán áthidaló forrásbevonásra lehet szükség ahhoz, hogy a kormány fedezni tudjon egyes 2021-es évi kiadásokat és hogy képes legyen előfinanszírozni a 2022-es költségvetési hiányt.

Az ÁKK közleménye megerősíti, hogy a kormány 2021-es ESA eredményszemléletű hiánycélja változatlanul a GDP 7,5 százaléka. Az ÁKK Zrt. növelte a legutóbbi, május 10-én közzétett finanszírozási tervében rögzített, 644 milliárd forinttal egyenértékű nemzetközi devizakötvény-kibocsátási keretét, amivel lehetővé teszi további, benchmark méretű devizakötvény kibocsátás(oka)t – jelezte az adósságkezelő.

A közlemény kitér arra is, hogy a gazdaság vártnál jobb teljesítménye mozgásteret biztosít a további kötvénykibocsátás(ok)ra, amelynek célja a likviditási tartalék növelése egyes stratégiai kormányzati költések (például beruházások és eszközvásárlások) finanszírozása és a 2022-es költségvetési hiány előfinanszírozása. Az ÁKK megítélése szerint a jelenlegi kedvező nemzetközi tőkepiaci környezet és hozamszintek lehetővé teszik a forrásbevonás megvalósítását, még a jegybanki állampapír-vásárlási programok mértékének csökkentése előtt. Amikor kiderült, hogy az Európai Bizottság nem fogadja el a magyar helyreállítási tervet, így jó eséllyel csúszni fog a kifizetés,

a kormány is arról beszélt: a pályázatok ettől még a tervezett időben ki lesznek írva, az ország saját költségvetési forrásokból és piaci finanszírozással teremti elő a kellő összeget, ameddig nem kerül pont az ügy végére az EU-val.

A könnyed hitelfelvétel abból a szempontból pikáns, hogy a kormány előzőleg arra hivatkozva nem kérte ez RRF hitelrészét (3300 milliárd forintnak megfelelő összeget), hogy nem akar még jobban eladósodni. Az alapból kapható vissza nem térítendő támogatás első adagja már szeptember folyamán megérkezett volna, ha átmegy a magyar terv a Bizottságon. Az ezzel kapcsolatos vita hátteréről itt írtunk.

A jóváhagyott módosított finanszírozási terv lehetőséget biztosít arra, hogy az ÁKK Zrt. nemzetközi devizakötvény kibocsátáson keresztül legfeljebb 4,5 milliárd euró egyenértékű nettó forrásbevonást hajtson végre. Az ÁKK Zrt. korábbi gyakorlatának megfelelően továbbra is fenntartja a lehetőséget a devizaadósság aktív kezelését célzó másodpiaci műveletek lebonyolítására megfelelő piaci feltételek mellett.

Az ÁKK szerint a további nemzetközi devizakötvény-kibocsátással nem változik azon stratégiai céljuk, hogy a devizaadósság részarányát továbbra is a teljes adósság 10-20 százaléka közötti referenciatartományon belül tartsák.

Az eredetileg tervezett intézményi piaci forint kötvény kibocsátási terve várhatóan 2021 év vége előtt teljesül, ennek ellenére az ÁKK Zrt. a szokásos módon folytatja a kötvényaukciókat a likviditási tartalékok további növelése érdekében. Ezért az újonnan jóváhagyott finanszírozási terv lehetőséget nyújt arra, hogy a május 10-én közzétett finanszírozási tervhez képest 230 milliárd forinttal növelje az intézményi piac forint kötvény kibocsátását. A májusban módosított finanszírozási tervhez képest a tervezett lakossági kibocsátási cél 15 milliárd forinttal csökken.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!