Gulyás Gergely: A marihuánát lehet legalizálni, a melegházasságot nem

2021. szeptember 15. – 11:04

frissítve

Gulyás Gergely: A marihuánát lehet legalizálni, a melegházasságot nem
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus vége óta nem volt kormányinfó, szerdán azonban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra ismét kamerák, illetve újságírók elé állt, hogy beszámoljon a keddi kormányülés legfontosabb döntéseiről, a magyar sajtó pedig feltehesse a kormánynak szánt kérdéseit.

Honlap már a frakcióvezetők tartanak sajtótájékoztatót, pénteken pedig miniszterelnök úr ad nyilatkozatot a rádióban – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi kormányülés döntéseit ismertetve. Gulyás közölte, a kormány áttekintette a járványügyi helyzetet, 60 év felett kifejezetten ajánlják a harmadik oltás beadatását. A miniszter szerint Magyarország nem kívánja folytatni a lezárások politikáját, fel vannak készülve a járvány negyedik hullámának kezelésére, de ismét figyelmeztetett, az oltás életet menthet.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A kormány döntött arról is, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbítását kezdeményezi az Országgyűlésnél, ez szerinte semmilyen szabadságjogi korlátot nem jelent, ugyanakkor a kormány akcióképessége szempontjából ez elengedhetetlen jövő januárig.

Azt várjuk, hogy a fertőzések számának ugrásszerű növekedését a negyedik hullámban már nem fogja követni párhuzamosan a kórházba kerülők és a halálozások száma

– mondta Gulyás, de hangsúlyozta, ezek előrejelzések, a védőoltás beadatása különösen fontos lesz az elkövetkező hónapokban is.

A gyermekvédelmi törvényt ért brüsszeli támadásokról, a migrációs nyomás növekedéséről és a gazdaság újraindításával és élénkítésével kapcsolatos kérdésekről is szó lesz a kormánypártok szerdán kezdődő, kihelyezett frakcióülésén – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

A kormánypárti frakcióvezető témaprioritásairól itt írtunk bővebben, ugyanakkor Kocsis interjújából annyi mindenképpen fontos lehet, hogy noha egyelőre Orbán Viktor külföldön van, de még ma visszaérkezik az országba, hiszen a fideszes kihelyezett frakcióülés „a szokásoknak megfelelően a miniszterelnök politikai helyzetértékelésével és feladatszabással kezdődik”.

A keddi kormányülést követően az már biztos, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a szlovéniai Celjébe utazott, ahol részt vesz az 53. Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásár megnyitóján, valamint Szlovénia és Magyarország kormányzati delegációinak találkozóján.

A kormányzati csúcstalálkozón a magyar kormány tagjai közül Pintér Sándor és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesek, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere vesz részt, szlovén partnereikkel együtt.

Orbán Viktor magyar és Janez Jansa szlovén miniszterelnök külön is tárgyalnak majd egymással, és az 53. MOS Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásár megnyitóján mindkét kormányfő beszédet mond – tette hozzá a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan az MTI-nek.

A napi adatokról szokás szerint részletesen is beszámoltunk, összefoglalóan annyit:

  • Új fertőzöttek száma: 371 (az előző napi adatokhoz képest: +125)
  • Új halálos áldozatok száma: 12 (az előző napi adatokhoz képest: +8)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 307 (az előző napi adatokhoz képest: +7)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 40 (az előző napi adatokhoz képest: –3)
  • Új mintavételek száma: (az előző napi adatokhoz képest: )
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 847 002 (az előző napi adatokhoz képest: +3500)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 553 346 (az előző napi adatokhoz képest: +3963)

Már kedden megjelent egy határozat a Magyar Közlönyben, ami szerint korlátozások nélkül lehet látogatni az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítást.

„A parlament elé kerülő törvénymódosítás értelmében január 1-jéig ismét meghosszabbodik a koronavírus elleni törvény hatálya. Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, a kormány kezdeményezni fogja a veszélyhelyzetnek a törvény hatályvesztését megelőző megszüntetését”

– olvasható a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében.

Kormányinfó szerdán – a megszokottól eltérően tehát nem csütörtökön – most először lesz szeptemberben, a legutóbbi tájékoztatót augusztus 21-én tartották.

Azt megelőzően Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter jelentette be, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbításával kapcsolatban a keddi kormányülésen döntenek, később pedig az is kiderült, hogy a kabinet 2022. január 1-ig látná indokoltnak a hosszabbítást, amihez a parlament felhatalmazását kéri.

Az elmúlt napokban már bejelentették a hitelmoratórium meghosszabbítását és azt is, hogy június végéig meghosszabbítják a Diákhitel Plusz lehetőségét.

Szerdán közben a Fidesz szokásos évadnyitó frakcióülése is megkezdődik, Orbán Viktor pedig elutazott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!