371 új fertőzött, 12 beteg halt meg

2021. szeptember 15. – 09:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 371 (az előző napi adatokhoz képest: +125)
  • Új halálos áldozatok száma: 12 (az előző napi adatokhoz képest: +8)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 307 (az előző napi adatokhoz képest: +7)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 40 (az előző napi adatokhoz képest: –3)
  • Új mintavételek száma: + 12 892 (az előző napi adatokhoz képest: + 3 929)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 847 002 (az előző napi adatokhoz képest: +3500)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 553 346 (az előző napi adatokhoz képest: +3963)

Egy éve ilyenkor 4 halott volt, 306-an voltak kórházban és 17-en lélegeztetőgépen.

Budapesten, Győrben és Kaposváron emelkedik a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben, közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Csökkenés tapasztalható a budapesti agglomerációs települések (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) közös mintája, továbbá Kecskemét, Pécs és Szombathely esetében. A vizsgált városok többségében (14 helyen) továbbra is alacsony a víruskoncentráció, míg 8 mintavételi helyen a mérsékelt tartományba esik. Ezek a mérések nagyjából egy-két héttel előre jelzik a fertőzésszámok alakulását a településeken.

Új Covid-gyógyszert tesztelnek Magyarországon. Az MSD és a Ridgeback Biotherapeutics megkezdte a 3. fázisú MOVe-AHEAD klinikai vizsgálatot. A kutatásban azt mérik fel, hogy a molnupiravir nevű, szájon át szedhető antivirális gyógyszer alkalmas-e a Covid–19-fertőzés megelőzésére olyan felnőtteknél, akik laboratórium által igazolt koronavírus-fertőzésben (SARS-CoV-2) szenvedő betegekkel élnek egy háztartásban. Más országokhoz hasonlóan Magyarországon is bevonnak önkénteseket a tesztbe, hazánkban összesen 8 centrumban 55 személy részvétele várható.

A színházak nem kérhetnek védettségi igazolványt a nézőiktől. Az adatvédelmi hatóság szerint az Örkény Színháznak és más színháznak sincs joga ahhoz, hogy csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező nézőket engedje be az előadásaira. A NAIH vezetője azt tanácsolta az Örkény Színháznak, forduljon a jogalkotóhoz a szükséges jogszabály-módosítás érdekében, ha a védettségi igazolvány meglétéhez szeretné kötni az előadások látogathatóságát.

A koronavírus-járvány tavaly őszi második hullámától kezdve nagy viták övezik Magyarországon azt a kérdést, hogy mennyire számít súlyosnak a hazai halálozási adat, és milyen mérőszám alapján lehet egyáltalán lefolytatni ezt a vitát. Kézenfekvő a halálesetek számának figyelése, ennek az értelmezését viszont definíciós és módszertani problémák nehezítik. De még ha tökéletesen és ellentmondásoktól mentesen lehetne is meghatározni, hányan haltak meg a járvány miatt, akkor is lenne egy probléma: nem biztos, hogy a halottak száma elég jó mérőszám, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy valaki egészséges fiatalként vagy beteg idősként hal bele a koronavírus-fertőzésbe. Ezért szokás a helyzet árnyalására egy másik mérőszámot használni: az elvesztett életéveket. Komplex cikkünkből kiderül, hogy hány életév veszett el Magyarországon a koronavírus-járvány miatt.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!