Budapesten, Győrben és Kaposváron emelkedik a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben

2021. szeptember 14. – 11:30

Másolás

Vágólapra másolva

A szennyvízminták SARS-CoV-2 koronavírus koncentrációja hosszabb időtávot tekintve lassan emelkedik, míg a heti mérési eredmények jellegzetes ingadozást mutatnak, olvasható az NNK legfrissebb jelentésében.

Az egyes városok szennyvíz mintái közül aktuálisan növekszik Budapest, Győr és Kaposvár, míg csökkenés tapasztalható a budapesti agglomerációs települések (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) közös mintája, továbbá Kecskemét, Pécs és Szombathely esetében.

A vizsgált városok többségében (14 helyen) továbbra is alacsony a vírus-koncentráció, míg 8 mintavételi helyen a mérsékelt tartományba esik. Ezek a mérések nagyjából egy-két héttel előre jelzik a fertőzésszámok alakulását a településeken.

A kedden közölt adatok szerint 300 ember van kórházban, 43 lélegeztetőgépen, miközben hétfőn újabb 246 fertőzöttet regisztráltak, és 4 ember halt meg a járvány következtében. Az aktív esetek számának csökkenése szeptember 3-án állt meg, azóta pedig folyamatosan nő.

Forrás: NNK
Forrás: NNK

Múlt kedden az NNK azt közölte, hogy az előző heti szennyvízadatok több városban is mérséklődést jeleznek a megelőző, emelkedő tendenciához képest – erre utalhat az NNK mostani közleményében az ingadozás. Budapesten, Szegeden csökkenő tendenciát mutattak a mért adatok, míg a városok többségében stagnálást jeleztek. Egyedül Szolnokon emelkedtek az értékek.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!