247 új fertőzött, 149-re nőtt a kórházban ápoltak száma

2021. szeptember 3. – 09:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 247 (az előző napi adatokhoz képest –15)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 1 (az előző napi adatokhoz képest nincs változás)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 149 (az előző napi adatokhoz képest +11)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 19 (az előző napi adatokhoz képest +3)
  • Napi mintavételek száma: 10 882 (az előző napi adatokhoz képest –69)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 799 584 (az előző napi adatokhoz képest +18 463)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 512 118 (az előző napi adatokhoz képest +1440)

Hosszú idő után ismét növekedett az aktív esetek száma, miután augusztus vége óta folyamatosan növekszik a napi új fertőzöttek száma, két napja pedig már meghaladja a kétszázat is. Míg csütörtökön 4824-nél megállt a csökkenés, péntekre 4991-re nőtt az aktív esetek száma. A kórházban lévők és a lélegeztetőgépen ápoltak száma is nő, hétfőről péntekre előbbiek harminccal, utóbbiak száma hattal emelkedett.

Részletes adatok jelentek meg arról, hogy milyen sokat számít a többszöri oltás. Kiderült például, hogy miután eltelt legalább három hét az első oltás után a beoltottak 0,2 százaléka fertőződött meg; 0,05 százaléka került kórházba; 0,012 százaléka hunyt el koronavírusban itthon. A második oltás még erősebb védelmet adott. Itt szintén legalább három héttel a második adag vakcina után 0,086 százalék kapta el a vírust; 0,013 százalék került kórházba; 0,003 százalék hunyt el koronavírusban. Vagyis a két oltással is rendelkezők közül minden egymillió emberből 30 hunyt el. A kétszer oltottaknál 21 nap után a fertőzöttségi arány az egyes típusoknál a következő volt: AstraZeneca 0,008 százalék; Moderna 0,042 százalék; Szputnyik 0,052 százalék; Pfizer 0,086 százalék; Sinopharm 0,182 százalék; a Janssen egyadagos, itt az oltást követő 21. nap után 0,006 százalék.

Több magyar egyetemen csak védettségi igazolvánnyal lehet beköltözni a kollégiumba. A felsőoktatási intézmények maguk dönthetnek arról, hogy a kollégiumokat kik használhatják, de már többen bejelentették: védettségi nélkül nincs szoba. Azok a hallgatók, akik nem rendelkeznek érvényes oltási igazolással, nem költözhetnek be a kollégiumba” – ez olvasható például a Semmelweis Egyetem hallgatói önkormányzatának oldalán. Így döntött Egerben az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem is, de például az Óbudai Egyetem kollégiumaiba nem kell védettségi igazolvány, viszont azok, akik a beköltözés előtt legalább három hónapig külföldön tartózkodtak, csak akkor foglalhatják el a szobájukat, ha van öt napnál nem régebbi, negatív PCR-tesztjük.

Ellenállhat a vakcináknak a Kolumbiában felfedezett új vírusvariáns. A WHO nagy erőkkel vizsgálja az új koronavírus B.1.621 kódnevű variánsát, amit először idén januárban azonosítottak Kolumbiában, és amivel kapcsolatban aggasztó, hogy áttörheti a vakcinák által adott védelmet. Fontos leszögezni, hogy ennek egyelőre csak a gyanúja és a lehetősége merült fel, még sok vizsgálatra van szükség, hogy ezt megerősítsék vagy elvessék. A variáns a görög ábécé betűi közül a mű jelölést kapta, ami a magyarban kissé szerencsétlenül hangzik. Elsősorban Dél-Amerikában terjed, Kolumbiában ez a variáns felel a fertőzések 39 százalékáért, Ecuadorban pedig 13 százalékért. Szórványosan, de felbukkant már Európában is. Jelenleg világszerte a fertőzések mindössze 0,1 százaléka köthető a mű variánshoz.

Augusztus első három hetében több mint 500 ezer Covid-fertőzött gyereket regisztráltak Amerikában – közölte az amerikai gyerekgyógyászati akadémia. Az utolsó vizsgált héten, augusztus 19. és 26. között történt a legtöbb pozitív teszt, 203 ezer. Ez ijesztő ütemű növekedést mutat: júniusban ez a heti adat 8500 körül volt. Ahogyan itthon is, az amerikai járványhelyzetben is az iskolakezdés jelent most neuralgikus pontot. A CNN által megkérdezett szakértők a kötelező iskolai maszkviselést javasolják, míg Anthony Fauci, Amerika első számú járványszakértője és az elnök főtanácsadója a kötelező oltások mellett emelt szót. Fauci azzal érvelt, hogy évtizedek óta kapnak a gyerekek kötelező védőoltásokat, nem lenne semmi új abban, ha a Covid ellen is kapnának.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!