Több egyetemen csak védettségi igazolvánnyal lehet beköltözni a kollégiumba

2021. szeptember 2. – 08:39

frissítve

Több egyetemen csak védettségi igazolvánnyal lehet beköltözni a kollégiumba
Tanévnyitó a Semmelweis Egyetemen – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyanakkor az egyetemek többsége még nem követeli meg kötelezően a beoltottságot.

Csak a védettségi igazolvány bemutatása után lehet beköltözni több egyetemi kollégiumba, az oltásellenesek nem kapnak férőhelyet – írta meg az Eduline. A felsőoktatási intézmények maguk dönthetnek arról, hogy a kollégiumokat kik használhatják, de már többen bejelentették: védettségi nélkül nincs szoba.

„A kollégiumi férőhelyet csak és kizárólag SARS-CoV-2 ellen beoltott hallgatók foglalhatják el. Azok a hallgatók, akik nem rendelkeznek érvényes oltási igazolással, nem költözhetnek be a kollégiumba”

– ez olvasható például a Semmelweis Egyetem hallgatói önkormányzatának oldalán.

Így döntött Egerben az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem is, a kollégiumokba csak azok a hallgatók költözhetnek be, akik védettek a koronavírus ellen. Ugyanez a szabály vonatkozik a külföldi hallgatókra is: be kell mutatniuk a védettségi igazolványukat, viszont ha az országba lépést követően karanténba kell vonulniuk, a kollégiumok „elkülönített elhelyezést” biztosítanak nekik, vagyis erre az időszakra nem kell külön szállást keresniük.

Az Óbudai Egyetem kollégiumaiba a folyamatosan bent lakóknak nem kell védettségi igazolvány, de ajánlott, viszont azok, akik a beköltözés előtt legalább három hónapig külföldön tartózkodtak, csak akkor foglalhatják el a szobájukat, ha van öt napnál nem régebbi, negatív PCR-tesztjük.

A legtöbb egyetemen azonban – egyelőre – nem kérnek a kollégistáktól védettségi igazolványt. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen azok is beköltözhetnek a kollégiumokba, akik nem oltatták be magukat, viszont

„bármilyen légútibetegség-tünet megjelenése esetén az eset tisztázásáig a betegszobát kell igénybe venni”

– olvasható az egyetem járványügyi testületének tájékoztatójában.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői kollégiumainak tájékoztatójában külön felhívják a figyelmet arra, hogy a kollégiumi beköltözésnek nem feltétele a védettségi igazolvány, de ha egy hallgatónak van ilyen kártyája, azt magával kell vinnie beköltözéskor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!