Már 300 ember van kórházban, 4 ember halt meg a járvány következtében egy nap alatt

2021. szeptember 14. – 08:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 246 (a hétvégi adatokhoz képest: -627)
  • Új halálos áldozatok száma: 4 (a hétvégi adatokhoz képest: -8)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 300 (a hétvégi adatokhoz képest: +34)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 43 (a hétvégi adatokhoz képest: +9)
  • Új mintavételek száma: 8 963 (a hétvégi adatokhoz képest: -3 247)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 843 502 (a hétvégi adatokhoz képest: +2 914)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 549 383 (a hétvégi adatokhoz képest: +3 845)

Az elmúlt időszakban már megszokott módon egyben közölte hétfőn a koronavírusról tájékoztató hivatalos oldal a hétvégi járványadatokat, vagyis azt, hogy hogyan alakult a vírus terjedése pénteken, szombaton és vasárnap. Ez a három napra vetítve azt jelenti, hogy átlagosan naponta 291 új esetet regisztráltak, és naponta négy ember vesztette életét a járvány miatt.

A koronavírus-járvány tavaly őszi második hullámától kezdve nagy viták övezik Magyarországon azt a kérdést, hogy mennyire számít súlyosnak a hazai halálozási adat, és milyen mérőszám alapján lehet egyáltalán lefolytatni ezt a vitát. Kézenfekvő a halálesetek számának figyelése, ennek az értelmezését viszont definíciós és módszertani problémák nehezítik. De még ha tökéletesen és ellentmondásoktól mentesen lehetne is meghatározni, hányan haltak meg a járvány miatt, akkor is lenne egy probléma: nem biztos, hogy a halottak száma elég jó mérőszám, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy valaki egészséges fiatalként vagy beteg idősként hal bele a koronavírus-fertőzésbe. Ezért szokás a helyzet árnyalására egy másik mérőszámot használni: az elvesztett életéveket. Komplex cikkünkből kiderül, hogy hány életév veszett el Magyarországon a koronavírus-járvány miatt.

A pécsi egyetemen bevezetik a kötelező maszkviselést. Kötelező maszkhasználatról döntött a Pécsi Tudományegyetem vezetése, hétfőtől zárt térben szájat és orrot eltakaró orvosi maszkot kell hordaniuk a hallgatóknak. A szabályok szeptember 13-tól visszavonásig érvényesek. A kötelező maszkhordás nem terjed ki a közösségi terekre, irodákra, kollégiumokra és zárt térben tartott rendezvényekre, de azért erősen ajánlják.

A romló járványügyi adatok miatt Szerbiában hétfőtől ismét mindenkinek kötelező maszkot hordania az oktatási intézményekben – döntött hétfőn az egészségügyi minisztérium. A tanév kezdetén szüntették meg az iskolákban a beoltott tanárok és diákok számára a kötelező maszkviselést, de alig két hét után újra kötelezővé teszik. A minisztérium döntése értelmében az ország iskoláinak negyedében – főleg a dél- és nyugat-szerbiai településeken, ahol nagyon magas a fertőzöttek száma – hétfőtől ismét kizárólag online, távoktatással zajlik a tanítás.

A világon 225,2 millió ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, míg a halálos áldozatok száma 4,6 millió a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 41,2 millió, és ott a legmagasabb a halálos áldozatok száma is: 661 537. Amerikát India és Brazília követi a legjobban fertőzött országok listáján.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!