Új-Zélandon összesen 27 áldozata van a koronavírusnak, de nem lazítanak a zárlaton

2021. szeptember 13. – 10:39

frissítve

Új-Zélandon összesen 27 áldozata van a koronavírusnak, de nem lazítanak a zárlaton
A magyar származású miniszterelnök, Jacinda Ardern oltásra váró iskolások között Aucklandben – Fotó: Michael Bradley/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember végéig meghosszabbítják az új-zélandi Auckland koronavírus-járvány miatt elrendelt zárlatát – derült ki az ország miniszterelnökének hétfői sajtótájékoztatójából. Az MTI tudósítása szerint Jacinda Ardern elmondta, hogy Új-Zéland legnagyobb városa szeptember 21-ig lesz karantén, illetve négyes fokozatú járványügyi besorolás alatt, majd ezt követően a besorolást hármasra csökkentik. Egyelőre nincs jele annak, hogy a járvány széles körben terjedne.

Az 1,7 milliós városban augusztus közepe óta szigorú korlátozások vannak érvényben, amióta megjelent a városban a delta variáns, hétfőn pedig az egészségügyi hatóságok 33 újabb fertőződést jelentettek. Ez a szám a múlt héten huszonhárom volt.

Az új esetekkel a regisztrált fertőzöttek száma elérte a 955-öt az országban a delta variáns által okozott hullámban, közülük a legtöbbet Aucklandben regisztrálták.

Új-Zélandon hónapok óta először augusztusban regisztráltak új fertőzötteket, delta variáns akkor jelent meg, amely azóta egy halálos áldozatot is szedett. Ekkor a kormány ismét országos karantént rendelt el. Jóllehet a zárlaton az ország nagy részén nemrég enyhítettek, továbbra is szigorú járványügyi intézkedések maradtak érvényben, egyebek között zárva tartanak az iskolák is.

Új-Zélandon eddig a felnőtt lakosság 35 százaléka kapta meg a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát. A járvány kitörése óta mintegy 4000 fertőződést jelentettek, köztük 27-en haltak bele a betegségbe.

Szerbia szigorít

A romló járványügyi adatok miatt Szerbiában hétfőtől ismét mindenkinek kötelező maszkot hordania az oktatási intézményekben – döntött hétfőn az egészségügyi minisztérium. A tanév kezdetén szüntették meg az iskolákban a beoltott tanárok és diákok számára a kötelező maszkviselést, de alig két hét után újra kötelezővé teszik. A minisztérium döntése értelmében az ország iskoláinak negyedében – főleg a dél- és nyugat-szerbiai településeken, ahol nagyon magas a fertőzöttek száma – hétfőtől ismét kizárólag online, távoktatással zajlik a tanítás.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 5003-mal 816 912-re,

Koszovóban 424-gyel 157 002-re, Észak-Macedóniában 464-gyel 183 535-re, Montenegróban 557-tel 121 908-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 436-tal 220 956-ra növekedett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!