A pécsi egyetemen bevezetik a kötelező maszkviselést

2021. szeptember 13. – 09:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kötelező maszkhasználatról döntött a Pécsi Tudományegyetem vezetése, hétfőtől zárt térben szájat és orrot eltakaró orvosi maszkot kell hordaniuk a hallgatóknak – vette észre a Napi.hu.

Az intézmény közleménye szerint bár az egyetemi polgárok jelentős része rendelkezik a szükséges védettséggel, a delta variáns sokszoros fertőzőképességére, a járványügyi adatok mérsékelt emelkedésére, illetve a tanévkezdés tapasztalataira tekintettel ezt a döntést hozták. A rendelkezés értelmében maszkot kell hordani:

  • a Klinikai Központ területén a vonatkozó jogszabályi és belső utasítások szerinti módon;
  • a zárt térben tartott, jelenléti foglalkozások (pl. előadás, szeminárium, gyakorlati óra) során, kivéve az előadást tartó személyt,
  • a személyes jelenléttel megvalósuló ügyintézés során,
  • a személyes jelenlét mellett, zárt térben tartott értekezletek, testületi ülések során, amennyiben nem biztosítható a biztonságos távolságtartás és/vagy a helyiség megfelelő szellőztetése.

A szabályok szeptember 13-tól visszavonásig érvényesek. A kötelező maszkhordás nem terjed ki a közösségi terekre, irodákra, kollégiumokra és zárt térben tartott rendezvényekre, de azért erősen ajánlják. A közlemény hangsúlyozza, hogy a rendelkezése nem vonatkozik az egyetem fenntartásában álló köznevelési intézményekre, ahol az Emmi ágazati iránymutatásainak megfelelően rendezett a kérdés.

Mivel a kormánytól egyelőre nem érkezett központi utasítás az egyetemi maszkszabályokra, illetve a jelenléti oktatásra, a felsőoktatási intézmények saját megítélésük alapján próbálják kialakítani a járványügyi protokolljukat idén szeptemberben. Az ELTE IK-n például névsor szerint kettéosztották a diákságot, és a két csoport hetenként felváltva járhat be személyesen az órákra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!