Új Covid-gyógyszert tesztelnek Magyarországon

2021. szeptember 14. – 14:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az MSD és a Ridgeback Biotherapeutics megkezdte a 3. fázisú MOVe-AHEAD klinikai vizsgálatot. A kutatásban azt mérik fel, hogy a molnupiravir nevű, szájon át szedhető antivirális gyógyszer alkalmas-e a Covic-19-fertőzés megelőzésére olyan felnőtteknél, akik laboratórium által igazolt koronavírus-fertőzésben (SARS-CoV-2) szenvedő betegekkel élnek egy háztartásban, írja a 24.hu.

Más országokhoz hasonlóan Magyarországon is bevonnak önkénteseket a tesztbe, hazánkban összesen 8 centrumban, 55 személy részvétele várható. Dr. Barótfi Szabolcs, az MSD Pharma Hungary Kft. klinikai vizsgálatokért felelős igazgatója kiemelte, a kutatás révén a magyarországi szakemberek egy része első kézből szerezhet tapasztalatot a molnupiravir alkalmazásával kapcsolatban.

„A vizsgálatban részt vevő személyek beválasztása rövidesen megkezdődik, és a kutatás eredményeit legkorábban a jövő év első felében várjuk”

– tette hozzá.

A molnupiravir kapszula – Fotó: AFP
A molnupiravir kapszula – Fotó: AFP

A molnupiravir (MK-4482/EIDD-2801) egy kísérleti szakaszban lévő, szájon át szedhető ribonukleozid analóg, amely gátolja többféle RNS-vírus replikációját, beleértve a SARS-CoV-2-ét. A gyógyszermolekula lényegében beépül a vírus RNS-ébe, ahol mutációs folyamatok során a vírus halálát okozza.

Jelenleg a molnupiravir biztonságosságát és hatásosságát a korábban indult MOVe-OUT vizsgálat második részében is kutatják, amely egy globális 3. fázisú, randomizált, placebo-kontrollos, kettősvak, több helyszínen végzett vizsgálat. A kutatás eredményei 2021 második felében várhatóak.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!