A kormány január 1-ig meg akarja hosszabbítani a veszélyhelyzetet

2021. szeptember 14. – 21:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2022. január 1-ig meghosszabbíthatja a veszélyhelyzetet, ha a parlament elfogadja a kormány erről szóló javaslatát – írja az MTI.

„A járvány elleni további hatékony védekezés és gyors reagálóképesség érdekében a kormány a járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályának meghosszabbítását kezdeményezi az Országgyűlésnél 2022. január 1-jéig”, erről a kormány keddi ülésén született döntés – tartalmazza a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye.

A javaslatot az elsők között fogják tárgyalni az ülésen.

Mint írták:

a törvény hatályának meghosszabbítása azért szükséges, mert a világjárvány továbbra is tart, a delta vírusmutáns terjedése miatt pedig egész Európában és Magyarországon is nő a fertőzöttek száma.

Mindez továbbra is szükségessé teszi a járvány elleni védekezést és a gyors cselekvőképesség fenntartását. Annál is inkább, mert az elmúlt másfél év bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták a járvány elleni védekezést – áll a közleményben.

Az Országgyűlés legutóbb májusban hosszabbította meg a törvény hatályát, ezzel a veszélyhelyzeti rendeletek hatálya az őszi parlamenti ülésszak első napját követő 15. napig tolódott ki. Mivel a parlament először szeptember 20-án ül össze először, a veszélyhelyzet a májusi döntés értelmében október 4-ig tartott volna.

Közben már kedden bejelentették a Magyar Közlönyben, hogy korlátozások nélkül lehet látogatni az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítást.

„A parlament elé kerülő törvénymódosítás értelmében január 1-jéig ismét meghosszabbodik a koronavírus elleni törvény hatálya. Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, a kormány kezdeményezni fogja a veszélyhelyzetnek a törvény hatályvesztését megelőző megszüntetését” – olvasható a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében.

Ebben a Telex Gyorstalpalóban azt szedtük össze, mit kell tudni általánosságban a különleges jogrendről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!