Novák Katalin: Jövő nyárig lehet igényelni az 500 ezer forintos Diákhitel Pluszt

2021. szeptember 14. – 10:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány 2022. június 31-ig meghosszabbítja a tavaly májusban bevezetett Diákhitel Plusz igénybevételének lehetőségét – közölte Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter keddi sajtótájékoztatóján.

Az MTI beszámolója alapján Novák Katalin elmondta: a döntés értelmében október elsejétől ismét elérhető lesz a felsőoktatásban tanuló hallgatóknak az 500 ezer forintos, szabad felhasználású, kamatmentes hitel. A Diákhitel Pluszt a bevezetés óta 40 ezren igényelték – tette hozzá.

Novák Facebook-bejegyzése szerint a diákhitel lehetőségétől az Egyesült Királyságban tanuló diákok sem esnek el. Azok a hallgatók, akik 2021. január 1. előtt kezdték tanulmányaikat valamelyik brit intézményben, továbbra is jogosultak maradnak a diákhitelre.

A miniszter arról is beszámolt, hogy könnyítésekre számíthatnak az otthonteremtési támogatást felvevők. A csok esetében 2022. június 30-ig meghosszabbítják a gyermekvállalási határidőket. Ezen kívül a mezőgazdasági őstermelők, ha családjukkal ugyanazon az ingatlanon laknak és gazdálkodnak, bizonyos esetekben jogosultak lesznek csokra. Ha egy családban meghal az egyik szülő, akkor az özvegy továbbra is jogosult marad az otthonteremtési támogatásra elhunyt házastársa tb-jogviszonya alapján – írja.

A miniszter újságírói kérdésre elmondta, hogy a kormány a mai, vagyis keddi ülésen fog arról dönteni, hogy meghosszabbítják-e a veszélyhelyzetet, vagy sem. Nem a koronavírusos esetszámoktól teszik függővé az esetleges korlátozásokat. Jelenleg nincs arra mutató adat, hogy a gyerekek között az iskolakezdéssel megemelkedett volna a megbetegedések száma – tette hozzá.

Az Országgyűlés május 18-án 128 igen szavazattal, 58 ellenében, tartózkodás nélkül megszavazta a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény módosítását – ennek értelmében a veszélyhelyzet a parlament őszi, első ülésnapját követő 15. napig tart. A parlament szeptember 20-án, hétfőn ül össze először az őszi ülésszakban – írja az Atv.hu.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!