Gulyás Gergely: A marihuánát lehet legalizálni, a melegházasságot nem

2021. szeptember 15. – 11:04

frissítve

Gulyás Gergely: A marihuánát lehet legalizálni, a melegházasságot nem
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus vége óta nem volt kormányinfó, szerdán azonban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra ismét kamerák, illetve újságírók elé állt, hogy beszámoljon a keddi kormányülés legfontosabb döntéseiről, a magyar sajtó pedig feltehesse a kormánynak szánt kérdéseit.

3000 ezer rendőr és katona jelenlétére van szükség a déli határ biztosításához, miután jelentősen növekszik a migrációs nyomás. Többen érkeznek, mint 2016 óta bármikor, ezért lehet, hogy további erőforrásokat is kell oda csoportosítani – mondta Gulyás.

Magyarország álláspontja továbbra is az, hogy nem akar befogadni menekülteket. A kormány azt fájlalja, hogy az Európai Bizottság több ország határkerítésének építéséhez hozzájárul, míg Magyarország máig egy forintot se kapott.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Gulyás Gergely szerint már az eggyel előbbi kormányülésen döntött a kormány arról, hogy az egyetemek finanszírozását, valamint az azzal kapcsolatban felmerült sportösztönző támogatásokat törvényben szabályozzák. Az idevonatkozó javaslatot még a mai napon benyújtják az Országgyűlésnek.

Tizedére csökkent a forgalom az M0-s autópálya Hárosi hídján, mióta három sávot megnyitottak szeptember elején. Alig vannak dugók Gulyás szerint azóta ott.

A Strabag hibásan dolgozott, ezért kellett többször is lezárni az utóbbi hónapokban. Gulyás azt is mondta, az ITM a lehető legszigorúbban jár majd el a külföldi céggel szemben.

Világos szabályok vonatkoznak arra, hogy a kormány tagjai, illetve a miniszterelnök és hozzátartozói milyen feltételekkel, és milyen fizetési kötelezettséggel használhatnak állami flottába tartozó repülőgépet – válaszolta Gulyás az Orbán Viktor római útját érintő kérdésre.

Gulyás szeretné eloszlatni azt az illúziót, hogy valaki azért jelentkezne át valamely keleti választókerületbe Ukrajnából, hogy leadja a szavazatát.

Szerinte ennek más okai vannak, és nem jelentkeznek át annyian, hogy az befolyásolná a választási eredményt.

Gulyás Gergely nem szeretné politikai szintre emelni ezt a témát, mert reménykedik abban, hogy decemberig megegyezés születik a BKK, illetve a fővárosi tömegközlekedés finanszírozását érintő, szerinte alig 1 milliárd forintot érintő vitában.

Az oltási kampányról kérdezték Gulyást. 13 ezer embert oltottak be, akiket a háziorvosok, rezidensek személyesen kerestek meg, de nagy volt az elutasítottság, sok hatvan év feletti nem kérte az oltást.

Ezt válaszolta az RTL kérdésére Gulyás, hozzátéve, ez hónapok óta így van. A csatorna előválasztást érintő kérdésére a miniszter azt mondta, a személyes előválasztási részvétel, avagy szavazás akkor is lehetséges lesz, ha a veszélyhelyzetet a parlament jóváhagyásával fenntarthatja januárig a kormány.

Ha a Pfizernek lesz 12 éven aluliaknak kifejlesztett oltása, abból fog a magyar kormány is vásárolni – mondta Gulyás az oltóanyag-beszerzésekről.

Gulyás Gergely szerint minden pénz, amit a katonai szerepvállalásra, valamint jelenlétre kötlött az elmúlt évtizedekben Afganisztánban, valójában a tálib hatalomátvételre költötte, ami kudarc, emiatt nagyon óvatosnak kell lenni bármiféle uniós, vagy más pénzügyi szerepvállalással a jövőben. Gulyás azt is mondta, hogy a pénzügyi segélyeket sok mindentől függővé lehet tenni, de ideje tudomásul venni, hogy „Afganisztánban mostantól a nyugati erőknek semmiféle befolyása nincs arra, hogy mi történik”.

Felkészült az egészségügyi rendszer, ha növekednének a fertőzésszámok – válaszolta Gulyás a következő kérdésre. Van arra is terv, hol szabadítsanak fel ágyakat, ha erre lesz szükség.

A miniszter úgy vélte, hogy ha valaki a közös Európában hisz, akkor a lojális Európában hisz, akkor a megállapodásra törekszik, és szerinte a megállapodás aláírását csakis amiatt halasztotta el a Bizottság, mert a magyar kormánytöbbség elfogadta a családvédelminek nevezett törvényt.

Ha valaki sima többséggel akar alkotmányozni, nincs jogállam – mondta Gulyás a miniszterelnök-jelölti vitában elhangzott kijelentésről. Ez csak a Gyurcsány-show része szerinte, a DK elnöke dönt arról, hogy ki lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Folyik a menekültügyi eljárás – válaszolta Gulyás arra a kérdésre, kapnak-e menedékjogot Magyarországon az Afganisztánból kimenekített emberek. Gulyás szerint azért menekítették ki az érintetteket, mert feltételezhető volt, hogy politikai menekültek, de az idevágó vizsgálat eredményét nem előlegezte meg.

A szórakoztatóipar kategóriájába tartozik Gulyás szerint az Európai Parlament működése, és felesleges kiadásnak tartja. Vissza kell térni szerinte oda, hogy a nemzeti parlamentek delegáljanak tagokat az EP-be.

Én még ha nem is értenék egyet Novák Katalin miniszter asszonnyal, azt sem merném elmondani, nemhogy arról nyilatkozni, amikor teljesen egyetértek vele – mondta Gulyás a kérdésre, mikor lesz aktuális egy miniszterelnök-jelölti vita, Orbán Viktor részvételével. Gulyás többszöri visszakérdezésére sem foglalt egyértelműen állást a kérdésben, csak annyit mondott, semmiképpen sem aktuális a vita kérdése akkor, amikor még ellenzéki miniszterelnök-jelölt sincs.

Fotó: Huszti István / Tekex
Fotó: Huszti István / Tekex

A jelenlegi fertőzésszámok mellett indokolt volt Gulyás szerint, hogy korlátozások nélkül is el lehessen menni a Vadászkiállításra. A külföldi látogatók miatt se kérnek védettségi igazolványt a belépésnél.

A kormány döntéseit ez alapozza meg Gulyás szerint, ugyanakkor az már kijelenthető, hogy aki oltott, annál a kórházba kerülés, a lélegeztetés szükségessége, valamint a halálozás kockázata érdemben minimálisra csökken.

A kormány az aktuális helyzetet érintően hoz döntést az online oktatásra való átállást érintően – mondta a miniszter az iskolák digitális oktatásra vonatkozó átállását érintő hírekre reagálva. Gulyás szerint megvan arra a jogi lehetőség, hogy a kormány egyes iskolákkal szükség esetén kivételt tegyen, de most általános tilalom van az online tanításra való átállás tekintetében, mert a kormány azt szeretné, ha az iskolák is működnének.

A magyar állam finanszírozási biztonságát meg kell teremteni, ezzel indokolta a kedden bejelentett 1258 milliárd forintos állami kötvénykibocsátást. Az uniós projekteket elő kell finanszírozni, minden magyar érdeke Gulyás szerint az, hogy ne kelljen a támogatásokra várni.

Arról is beszélt, hogy tárgyalnak az Európai Bizottsággal a helyreállítási alapról, Gulyás szerint legalább ötvenszázalékos esély van arra, hogy meg is állapodjanak. Ha a bizottság politikailag nem elfogult, akkor ki fogják fizetni a felzárkóztatási forrásokat – tette hozzá.

Ezt válaszolta legalábbis konkrétumok nélkül Gulyás az állami televízió idevágó kérdésére. Gulyás Gergely szerint a kormány kész a munkáltatók versenyképességének érdekében akár költségvetési áldozatot is hozni akkor, ha ők vállalják a béremelést.

Ennél kisebb vétségért közjogi méltóságokkal szemben távozást követeltek – állította Gulyás Gergely a Karácsony Gergely nyelvvizsgáját, illetve egyetemi alkalmazását érintő kérdésre válaszolva. „Az biztos, hogy Karácsony Gergellyel kivételeztek” – fogalmazott Gulyás, hozzátéve, hogy a főpolgármesternek kellene beszámolnia, illetve levonnia a megfelelő következtetéseket abból, hogy nyelvvizsga, illetve doktori fokozatszerzés nélkül hogyan tölthetett be egyetemi állást.

Az Európai Parlamentben megszületett határozatoknak, papíroknak nincs nagy jelentősége – fogalmazott az EP kedden közzétett állásfoglalásáról az LMBTQI-emberek jogairól, amelyben rögzítették azt, hogy az Európai Unió egyik tagállamában megkötött házasságot vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot minden más tagállamban egységes módon kellene elismerni.

Két kormány között kell jövőre választani Gulyás szerint: a Gyurcsány- és Orbán-kormány között. Logikusnak nevezte, hogy a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! petíció iránt nagyobb az érdeklődés, mint az ellenzéki előválasztás iránt.

A Magyar Nemzet idevágó kérdéseire a miniszter arról beszélt, hogy a baloldalt minősíti, hogy sem Gyurcsány Ferenccel, sem pedig a korábban vállalhatatlannak tartott Jobbikkal nem tudott leszámolni. Gulyás szerint mindennap emlékeznek az őszödi beszédre.

Ugyanennek a lapnak a kérdésére a pápalátogatást érintően Gulyás azt mondta, hazugságok jelentek meg:

a valóság az, hogy a pápa és a magyar kormány tagjai, illetve közjogi méltóságok találkozóján semmilyen vitás kérdés nem merült fel, sőt a pápa a magyar családtámogatásokat méltatta, és világossá tette – noha nem voltam ott, de a beszámolók szerint ez hangzott el –, hogy a család anyából, apából és gyermekből áll. Javaslom a liberális médiumoknak ezt a beszámolót is ismertetni.

Bizakodásra ad okot a gazdasági növekedés – mondta Gulyás. A kormánynak sikerült túlteljesítenie azt az ígéretet, hogy ahány munkahely megszűnik a járvány alatt, annyit létrehoznak. Soha nem volt ennyi munkahely, mint most.

Abban bíznak, hogy az 5,5 százalékos gazdasági növekedést el tudják érni.

Gulyás ismertette a hitelmoratórium fenntartását, illetve meghosszabbítását érintő kormányzati döntés részleteit is. A jelenlegi formájában október 31-ig marad a törlesztési moratórium, utána pedig csak a rászorulók vehetik majd igénybe 2022. június 30-ig a könnyítést. Ugyanakkor fontos, aki a továbbiakban is igénybe szeretné venni a törlesztési moratóriumot, azoknak nyilatkozniuk kell erről a bankjuknál október 31-ig.

A kormány azt szeretné, hogy a minimálbér jelentős emelése már jövő év elején megvalósulna, erről tárgyalnak a munkaadókkal.

Nagy eredmény lenne, ha 200 ezer minimálbért elérnék Gulyás szerint, és ez azt is jelentené, tette hozzá, hogy magasabb lenne a minimálbér, mint Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt az átlagbér. A minimálbéres tárgyalásokon egyébként más is szóba jöhet, hiszen Gulyás beszámolója szerint a kormány egyeztetett a minimálbérről a foglalkoztatottakkal és a munkáltatókkal, és a tárgyalásokon fel fogják vetni, hogy az oltás kötelezővé tételéről is születtek felvetések.

Erről ugyanakkor egyelőre döntés nem született. Annyit mondott: meg kell tárgyalni, hogy ha szigorúbb szabályokat vezetnek be az oltásokra vonatkozóan, akkor legyen-e joga a munkáltatónak elvárni a munkavállaló oltakozását. Azt is mondta:

Látjuk, hogy van olyan ország, ahol ezt a gyakorlatban is már bevezette. AZT VISZONT A KOMÁNY JOGOSNAK TARTJA A MUNKÁLTATÓK RÉSZÉRŐL, HOGY A MUNKAVÁLLALÓK LEHETŐLEG RENDELKEZÉSRE ÁLLJANAK, SZÁMÍTHASSANAK RÁJUK, ÉS AZ EGYIK MUNKAVÁLLALÓ A MÁSIKAT NE VESZÉLYEZTESSE.

A miniszter annak a több ezer rendészeti és egyéb dolgozónak mondott köszönetet, akiknek köszönhetően nagy siker és hatalmas állampolgári érdeklődés mellett zajlott le a keresztény kongresszus, illetve Ferenc pápa magyarországi látogatása.

Nem kizárt, hogy a védettségi igazolvány szerepe tovább nőhet, de egyelőre úgy látják, hogy elegendőek a jelenlegi intézkedések – mondta Gulyás.

Arról is beszélt, hogy bőven van elegendő oltóanyag az országban, de még folyamatosan érkeznek szállítmányok. Van egy új beszerzési kezdeményezése az EU-nak, Magyarország is részt vesz benne: a 12 év alattiaknak szereznek be közösen vakcinát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!