Október 31-ig változatlanul, 2022. június 30-ig csak a rászorulóknak marad a törlesztési moratórium

2021. szeptember 13. – 10:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A jelenlegi formájában október 31-ig marad a törlesztési moratórium, utána pedig csak a rászorulók vehetik majd igénybe 2022. június 30-ig a könnyítést, jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-oldalán.

A hétfői bejelentésből kiderült, hogy a rászorulók közé az alábbi csoportok tartoznak:

  • a nyugdíjasok,
  • a gyermeket várók és nevelők,
  • a közfoglalkoztatottak (vagyis a közmunkások),
  • azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük,
  • illetve azok a vállalkozások, amelyek esetében az árbevétel legalább 25%-kal esett az előző évhez képest.

Fontos változás, hogy november 1. után a fenti csoportok számára nem automatikus a bennmaradás, vagyis aki a továbbiakban is igénybe szeretné venni a törlesztési moratóriumot, azoknak nyilatkozniuk kell erről a bankjuknál október 31-ig.

Varga Mihály a bejelentés során elmondta, hogy a válaszadók 91%-a támogatta a Nemzeti Konzultációban, hogy a rászorulók számára hosszabbítsák meg a moratóriumot.

A Portfolio összesítője szerint Varga bejelentése után is maradt pár kérdés. Nem tudni ugyanis, hogy melyik időszak jövedelmét kell melyikhez viszonyítani a magánszemélyek és vállalkozások esetében, hiszen feltehetőleg a 2020-as év volt a rosszabb év, 2021-ben már érhettek el javulást. Szintén nem világos, hogy ki és hogyan fogja ellenőrizni, hogy a nyilatkozatban foglaltaknak megfelel-e az adó, írja a lap.

A moratóriumnak komoly ára van

A bankok és pénzügyi újságírók előre figyelmeztettek a hitelmoratórium hátulütőire, sokaknak csak az első moratóriumi időszak lejárta után megkapott összesítőből derült ki, ténylegesen mekkora ára van a törlesztések elodázásnak – a 10 hónapra felfüggesztett törlesztés ugyanis a valóságban 13-14, egyes esetekben 25-30 hónappal is meghosszabbíthatta a futamidőt. Erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A napokban a Magyar Nemzeti Bank jelentéséből kiderült, hogy a moratóriumon óriásit kerestek a bankok, 405 milliárd forint volt a szektor első hathavi konszolidált nyeresége, részben pont a moratóriumnak köszönhetően.

A Magyar Nemzeti Bank ugyanakkor már júniusban azt hangoztatta, hogy gőzerővel kell népszerűsíteni a lakosság körében a hiteltörlesztést, mert a moratóriumot kérők súlyos és felesleges terheket vállalnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!