Véget ért a kormányinfó mára, a legfontosabb kijelentéseket összegyűjtöttük

2021. szeptember 15. – 13:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra megtartotta az őszi politikai évad első kormányinfóját, amelyen a többi között elhangzott:

  • Nem kizárt, hogy a védettségi igazolvány szerepe tovább nőhet, de egyelőre úgy látják, hogy elegendőek a jelenlegi intézkedések – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki később azt is kifejtette, bőven van elegendő oltóanyag az országban, de még folyamatosan érkeznek szállítmányok, a minimálbérre vonatkozó tárgyalásokon pedig napirendre kerül majd, hogy az oltás foglalkoztatottak esetében történő kötelezővé tételéről is születtek felvetések.
  • Gulyás ismertette a hitelmoratórium fenntartását, illetve meghosszabbítását érintő kormányzati döntés részleteit is.
  • Az Európai Parlamentben megszületett határozatoknak, papíroknak nincs nagy jelentősége – fogalmazott az EP kedden közzétett állásfoglalásáról az LMBTQI-emberek jogairól, amelyben rögzítették azt, hogy az Európai Unió egyik tagállamában megkötött házasságot vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot minden más tagállamban egységes módon kellene elismerni.
  • A magyar állam finanszírozási biztonságát meg kell teremteni, ezzel indokolta a kedden bejelentett 1258 milliárd forintos állami kötvénykibocsátást a miniszter, aki szerint ugyanakkor legalább 50 százalékos esély van arra, hogy sikerül-e megállapodni az Európai Bizottsággal a helyreállítási alapról.
  • A kormány az aktuális helyzetet érintően hoz döntést az online oktatásra való átállást érintően, de jelenleg ennek általános tilalma van érvényben a magyar iskolákban.
  • A jelenlegi fertőzésszámok mellett indokolt volt Gulyás szerint, hogy korlátozások nélkül is el lehessen menni a vadászati kiállításra. A külföldi látogatók miatt se kérnek védettségi igazolványt a belépésnél.
  • A szórakoztatóipar kategóriájába tartozik Gulyás szerint az Európai Parlament működése, és felesleges kiadásnak tartja.
  • Folyik a menekültügyi eljárás – válaszolta Gulyás arra a kérdésre, kapnak-e menedékjogot Magyarországon az Afganisztánból kimenekített emberek.
  • Ha a Pfizernek lesz 12 éven aluliaknak kifejlesztett oltása, abból fog a magyar kormány is vásárolni – mondta Gulyás az oltóanyag-beszerzésekről.
  • Gulyás Gergely szerint már az eggyel előbbi kormányülésen döntött a kormány arról, hogy az egyetemek finanszírozását, valamint az azzal kapcsolatban felmerült sportösztönző támogatásokat törvényben szabályozzák. Az idevonatkozó javaslatot még a mai napon benyújtják az Országgyűlésnek.
  • 3000 rendőr és katona jelenlétére van szükség a déli határ biztosításához, miután jelentősen növekszik a migrációs nyomás. Többen érkeznek, mint 2016 óta bármikor, ezért lehet, hogy további erőforrásokat is kell oda csoportosítani – jelentette be Gulyás.
  • Elképzelhetetlennek tartja Gulyás Gergely, hogy legalizálják a melegházasságot Magyarországon, miután az Európai Parlament keddi állásfoglalása szerint az azonos neműek házasságát minden uniós tagállamnak el kell ismerni. Legalizálni szerinte a marihuánát lehet, az azonosneműek házassága viszont tényszerűen nem létezik.
  • Ha az Európai Gyógyszerügynökség engedélyeztetési eljárása lassú lesz, akkor a magyar hatóság külön is engedélyezheti majd a 12 éven aluliak védelmére szolgáló vakcinát.
  • Gulyás Gergely szerint Magyarországon nem történtek illegális lehallgatások, ellenzéki politikusokat és újságírókat ebbéli minőségükben ugyanis nem figyelhetnek meg a szolgálatok, de ők sem követhetnek el bűncselekményeket. Ha mégis ennek gyanúja áll fenn, akkor viszont le lehet őket hallgatni, mondta.
  • Vannak jogszabályok, amik mindenkire vonatkoznak – válaszolta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Telex kérdésére, kommunikációs szempontból nem tartja-e aggályosnak, hogy a férje az egyik kedvezményezettje a nemrégiben 35 évre kiadott állami kaszinókoncessziónak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!