Magyar Nemzet: Karácsony Gergely nem oktathatott volna a Corvinuson

2021. szeptember 11. – 09:48

frissítve

Magyar Nemzet: Karácsony Gergely nem oktathatott volna a Corvinuson
Karácsony Gergely Fotó: Kovács Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A lap szerint mind a tanársegédi, mind az adjunktusi alkalmazásnál problémát talált a vizsgálat.

A Magyar Nemzet szerint lezárult az Oktatási Hivatal (OH) vizsgálata, Karácsony Gergely nem oktathatott volna tanársegédként és adjunktusként a Budapesti Corvinus Egyetem. A lap úgy tudja, hogy az eljárásban harminckét oktató foglalkoztatását vizsgálták, de csak Karácsony Gergely esetében találtak szabálytalanságokat, akinek hiányzott a nyelvvizsgája és a doktorjelölti jogviszonya.

A vizsgálat állítólag 2004. január elsejétől ellenőrizte a Budapesti Corvinus Egyetem oktatóinak a jogviszonyát. Az OH megállapította, hogy Karácsony tanársegédi kinevezése nem felelt meg az intézményi szabályzatnak, mert nem volt meg a feltételként előírt legalább egy C típusú nyelvvizsgája vagy ezzel egyenértékű államilag elismert oklevele. Az adjunktusi kinevezése is szabálytalannak bizonyult, mert Karácsony a rendelkezésre álló dokumentumok alapján nem kezdte meg a doktorjelölti jogviszonyt.

Karácsony Gergely a hír megjelenése után FB-posztban reagált.

Mint írta:

„Látom, csatasorba állították a közigazgatást, hogy legyen muníció az ellenem folytatott lejáratáshoz, legyen mire elkölteni azt a napi 1,5 milliót. Egyet sajnálok, hogy a nagy lejárató akciójukkal, aminek én vagyok a célpontja, egyetemet, oktatókat, tanárokat vegzálnak, akiknek semmi közük ahhoz, hogy Orbánék tőlem féltik – helyesen – a hatalmukat. Legyen hát világos: büszke vagyok arra a közel 10 évre, amelyet oktatóként töltöttem a Corvinuson, büszke vagyok a tanítványaimra, büszke vagyok a közösen végzett tudományos munkára. És ezt holmi Fidesz-lakájok soha nem fogják tudni elvenni tőlem.”

Karácsony Gergely képesítése, alkalmazása, illetve angol tudása az elmúlt hónapokban gyakran volt terítéken, Ő maga erről így írt:

„A miniszterelnök beszélt angolja alighanem jobb, mint az enyém, legalább annyi különbség van a nyelvtudásunk között, mint amennyi egy Angliában töltött Soros-ösztöndíj és egy egyetemen megszerzett középfokú nyelvvizsga között feszül.”

A Telexben többször is részletesen foglalkoztunk a kérdéssel. Ebben az interjúban a főpolgármester így fogalmazott:

  • Egyetemi lektorátusi nyelvvizsgát szereztem 2000-ben az ELTE idegen nyelvi lektorátusán, akkor az volt a diploma feltétele.
  • 2004-ben lettem tanársegéd a Corvinuson, Lánczi András keresett meg, akivel jól ismertük egymást. A jelenlegi rektor úr (ez akkor érvényes volt, de ma már Takáts Előd a BCE rektora – a szerk) a módszertani képzést akarta javítani, ami egyébként siralmas az egész magyar politológusképzésben. Engem is meglepett, hogy ha jól emlékszem, 2008-ban kinevezett adjunktusnak, és talán éppen azért tette, mert motiválni akart.
  • Röhejes az egész. Én a diplomámmal TDK-t nyertem, és második lettem OTDK-n, egy másik dolgozatommal pedig előző évben az OTDK-t is megnyertem.
  • A kinevezéshez csak a diplomámat kellett bemutatnom. A lelkiismeretem teljesen nyugodt, ebben az ügyben és minden más ügyben is. Soha egy forintot nem loptam el, nem csaltam meg a feleségemet, semmi egyébbel sem tudnak vádolni. Hazudni bármit lehet, és bele lehet kötni abba, hogy van-e nyelvvizsgám, de ezek végső soron engem erősítenek.

Nyelvtudásáról nekünk akkor ezt mondta

Dolgozom rajta, és már megígértem, be is fogom tartani: miniszterelnökként angol nyelvű sajtótájékoztatón fogom elmondani, hogy nem épül kínai elitegyetem a magyar diákok lakhatását biztosító diákváros helyett. Az én esetem az angollal annyiban speciális, hogy huszonéves koromban az egyetemi angoltanárom állapította meg, hogy valószínűleg diszlexiám lehetett, amit azóta talán kinőttem, vagy – azt hiszem ez a szakszerű kifejezés – kompenzáltam.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!