Karácsony: A gyerekkori diszlexiám nehézséget és előnyt is okozott felnőttként

2021. május 23. – 06:58

frissítve

Karácsony: A gyerekkori diszlexiám nehézséget és előnyt is okozott felnőttként
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A napokban jelent meg a Telex magyarázó legújabb része, amelyben Karácsony Gergelyről forgattunk. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan lett egy olyan politikus az ellenzéki oldal legnagyobb hatalmú szereplője, akinek a pártját nagyítóval kell keresni a közvélemény-kutatásokban, a kritikusai szerint pedig képernyőn sokszor határozatlannak, és teszetoszának tűnik.

Karácsonnyal a videó mellett miniszterelnök-jelölti interjút is készítettünk. Ebben többek között kérdeztük a főpolgármesteri munkájáról, az ellenzéki összefogásról, határon túli magyarokról, potenciális árnyékkormányról, illetve az angoltudása körül kialakult politikai botrányról is.

A politikus azt mondta a Telexnek, hogy a nem megfelelő nyelvoktatás súlyos probléma Magyarországon. „Az én esetem az angollal annyiban speciális, hogy huszonéves koromban az egyetemi angoltanárom mondta, hogy nekem valószínűleg diszlexiám lehetett iskoláskoromban, amit azóta kinőttem, vagy, azt hiszem ez a szakszerű kifejezés, kompenzáltam” – mondta lapunknak a politikus, aki nem emlékszik arra, hogy annak idején Nyírtasson foglalkoztak volna ezzel az iskolában, és attól tart, hogy „egy nyírtassi kisdiák ma is jóval kisebb eséllyel kapja meg a speciális segítséget, mint mondjuk egy budapesti”.

„Ezzel is lesz dolga az új oktatáspolitikának. Nekem ez a gyerekkori diszlexia nehézséget és előnyt is okozott felnőttként. Nehézséget annyiban, hogy nekem máshogy kell idegen nyelvet tanítani – ezt is az angoltanáromtól tudom –, és előnyt pedig azért, mert, alighanem emiatt, én kétféleképpen olvasok. Egyrészt úgy, mint bárki más, de kialakult nálam a képolvasás képessége is”

– mondta Karácsony. Elmondása szerint a képolvasás azt jelenti, hogy gyorsan el tud olvasni hosszabb, bonyolultabb szövegeket is. „Egyetemi oktatóként a diákjaimat, mostanság a politikustársaimat szoktam sokkolni azzal, hogy egy 30 oldalas szövegről nagyon gyorsan megmondom, hol van benne a hiba” – tette hozzá az MSZP-Párbeszéd és az LMP miniszterelnök-jelöltje.

A teljes interjút kedden olvashatják majd, a videónk viszont már megnézhető. Ebben Karácsony politikai karakteréről és a színfalak mögött mutatott arcáról nem csak szövetségesei, hanem olyan politikusok is beszélnek, akiknek korábban komoly konfliktusa volt vele. Iyen szereplő Szél Bernadett, Schiffer András, Mesterházy Attila és Szigetvári Viktor is. Megszólal Karácsony is, aki ismét összehasonlította magát a jelenlegi kormányfővel: „Orbán egy gonosz ember, én pedig igyekszem nem azzá válni” – mondta.

További részleteket itt talál:

A teljes interjút kedden olvashatják majd a Telexen!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!