Orbán: Április 19-én nyithatnak az iskolák

2021. március 26. – 07:37

frissítve

Orbán: Április 19-én nyithatnak az iskolák
Orbán Viktor és mellette Pintér Sándor belügyminiszter az operatív törzs péntek reggeli ülsén Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor péntek reggel szokásos rádiónyilatkozatát adta. Eszerint az iskolák április 19-én nyithatnak – ehhez április 10-ig be kell oltani még 82 ezer pedagógust. A kijárási tilalom kezdete este 8-ról hamarosan kitolódhat este 10-re, a boltok este 9-ig lehetnek nyitva a tervek szerint. Azonnali újranyitásról Orbán szerint nem lehet beszélni, de „szabad nyarunk lesz.”

  • 1,8 millió embert beoltottak, 600 ezren már a második oltást is megkapták.
  • Az új fertőzöttek számáról Orbán nem beszélt, bár elismerte, hogy a számok aggasztóak, viszont szerinte máshol még rosszabbak.
  • Optimistán nyilatkozott a felkészültségről, a tartalék lélegeztetőgépek számáról és a kórházak hősies küzdelméről.
  • Brüsszelt kritizálta, szerinte hiba volt, hogy az országok nem egyenként tárgyaltak inkább a vakcinabeszerzésekről – miközben valójában nyugati vakcinából több van, mint keletiből – oroszból és kínaiból -, azok száma májusra érheti el a nyugatit.

Orbán Viktor optimistán nyilatkozott, Brüsszelt kritizálta, a keleti beszerzést dicsérte. Szerinte Magyarországon aggasztóak a számok most „nem az a kérdés, mikor érjük el a csúcsot, hanem hogy mikor indulunk lefelé”, de másoknál még rosszabbak. Magyarországon szerinte nyárra már kevés korlátozás lehet érvényben.

Orbán Kossuth rádiónak adott interjúinak műfajánál fogva erős kérdések sosem nem várhatók, érdemben nincsen szó az oltási program mindennapi zavarairól, vagy éppen arról, hogy a vakcinaregisztráció ellenőrzésére létrehozott külön kormányzati honlappal sincs minden teljesen rendben.

Ahhoz, hogy nyitás legyen Magyarországon, legalább 2,5 millió embert kell beoltani, így legkorábban április 12-én vagy 19-én lehet kinyitni az iskolákat, óvodákat, mert előtte kell egy hét a felkészüléshez

mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón, de ugyanerről beszélt korábban Orbán Viktor is. Igaz, a miniszterelnök február 19-én még azt is mondta, az addigi összes regisztráltat (akkor volt ez 2,5 millió ember) beoltják húsvétig. A regisztráltak száma azóta természetesen nőtt, március 18-án már 3,3 millióan voltak, de úgy látszik, a kormány továbbra is maradt a 2,5 millió beoltottas mondásánál.

A hivatalos adatok szerint március 25-re 1 747 519 ember kapta meg legalább az első oltását. A Telex azt is kiszámolta, hogy az eddig beadott oltások alapján mikorra lehet meg a 2,5 millió beoltott ember.

Mindeközben ijesztően párhuzamosak lettek a valóságok járványügyben: az orvosi kamara és más egészségügyisek is arról írnak, hogy nincs elég kapacitás ellátni a betegeket, a kormány szerint ez álhír, ahogy ugyanezt mondta csütörtökön Gulyás is. Minderről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!