Orbán: Április 19-én nyithatnak az iskolák

2021. március 26. – 07:37

frissítve

Orbán: Április 19-én nyithatnak az iskolák
Orbán Viktor és mellette Pintér Sándor belügyminiszter az operatív törzs péntek reggeli ülsén Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor péntek reggel szokásos rádiónyilatkozatát adta. Eszerint az iskolák április 19-én nyithatnak – ehhez április 10-ig be kell oltani még 82 ezer pedagógust. A kijárási tilalom kezdete este 8-ról hamarosan kitolódhat este 10-re, a boltok este 9-ig lehetnek nyitva a tervek szerint. Azonnali újranyitásról Orbán szerint nem lehet beszélni, de „szabad nyarunk lesz.”

  • 1,8 millió embert beoltottak, 600 ezren már a második oltást is megkapták.
  • Az új fertőzöttek számáról Orbán nem beszélt, bár elismerte, hogy a számok aggasztóak, viszont szerinte máshol még rosszabbak.
  • Optimistán nyilatkozott a felkészültségről, a tartalék lélegeztetőgépek számáról és a kórházak hősies küzdelméről.
  • Brüsszelt kritizálta, szerinte hiba volt, hogy az országok nem egyenként tárgyaltak inkább a vakcinabeszerzésekről – miközben valójában nyugati vakcinából több van, mint keletiből – oroszból és kínaiból –, azok száma májusra érheti el a nyugatit.

Orbán Viktor optimistán nyilatkozott, Brüsszelt kritizálta, a keleti beszerzést dicsérte. Szerinte Magyarországon aggasztóak a számok most „nem az a kérdés, mikor érjük el a csúcsot, hanem hogy mikor indulunk lefelé”, de másoknál még rosszabbak. Magyarországon szerinte nyárra már kevés korlátozás lehet érvényben.

Orbán Kossuth rádiónak adott interjúinak műfajánál fogva erős kérdések sosem nem várhatók, érdemben nincsen szó az oltási program mindennapi zavarairól, vagy éppen arról, hogy a vakcinaregisztráció ellenőrzésére létrehozott külön kormányzati honlappal sincs minden teljesen rendben.

Ahhoz, hogy nyitás legyen Magyarországon, legalább 2,5 millió embert kell beoltani, így legkorábban április 12-én vagy 19-én lehet kinyitni az iskolákat, óvodákat, mert előtte kell egy hét a felkészüléshez

mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón, de ugyanerről beszélt korábban Orbán Viktor is. Igaz, a miniszterelnök február 19-én még azt is mondta, az addigi összes regisztráltat (akkor volt ez 2,5 millió ember) beoltják húsvétig. A regisztráltak száma azóta természetesen nőtt, március 18-án már 3,3 millióan voltak, de úgy látszik, a kormány továbbra is maradt a 2,5 millió beoltottas mondásánál.

A hivatalos adatok szerint március 25-re 1 747 519 ember kapta meg legalább az első oltását. A Telex azt is kiszámolta, hogy az eddig beadott oltások alapján mikorra lehet meg a 2,5 millió beoltott ember.

Mindeközben ijesztően párhuzamosak lettek a valóságok járványügyben: az orvosi kamara és más egészségügyisek is arról írnak, hogy nincs elég kapacitás ellátni a betegeket, a kormány szerint ez álhír, ahogy ugyanezt mondta csütörtökön Gulyás is. Minderről itt írtunk bővebben.

„Foglalkoztunk a várandósokkal, ma a szakemberek azt közölték, hogy a Pfizerrel és a Modernával be lehet oltani őket”, mondta a miniszterelnök, és arra kérte az érintetteket, regisztráljanak az oltásért.

Lehet, hogy lesznek olyan rendezvények, amelyeket a nyáron is csak oltási igazolvánnyal lehet látogatni, de Orbán szerint addigra a korlátozások java már nem lesz érvényben. „Akár minden EU-s országot megelőzően válik szabaddá az élet Magyarországon, erre komoly esély van.” Addig azonban nehéz egy-két hét van előttünk. „Jóindulatot, jóakaratot, türelmet várunk egymástól” – mondta Orbán, aki szerint az orvosok mindent megtesznek, és a nehéz időszakon a lehető legkisebb veszteséggel eshet át az ország.

Folyamatosan érkeznek vakcina-szállítmányok, de pontos dátumokat és mennyiséget Orbán most nem mondott. Azt viszont kiemelte, hogy mindenki „fáradt”, „frusztrált”, de ő „tartja azt a kormányt”, és minden héten beszámol arról, mi a helyzet.

És nem csak ő, hanem az olyan kiváló szakemberek, mint például Müller Cecília, „kellő időpontokban, folyamatosan és hitelesen tájékoztatnak”.

Nekünk a tájékoztatásról más jellegű tapasztalataink vannak, erről itt írtunk részletesen.

Ha vissza akarjuk engedni a gyerekeket az iskolába, akkor a pedagógusokat be kell oltani. 102 ezer iskolai dolgozóból 20 ezret már be is oltottak. Orbán szerint április 10-ig a fennmaradó 82 ezer pedagógust beoltják, így az iskolák április 19-én újraindulhatnak.

Küzdelem zajlott a fodrászokért és a szépségiparban dolgozókért, de a járványügyi szakemberek „mereven ellenállnak”, az erről szóló tárgyalások azonban most is zajlanak, hangzott el az interjúban.

„Addig, amíg a 65 év feletti regisztrált emberek nincsenek beoltva, nem lehet szó nyitásról. Mégiscsak ők hozták el idáig az országot, nekik köszönhetjük, hogy ma itt vagyunk”, mondta Orbán.

A 65 év felettiek 71 százalékát már beoltották, de van 49 ezer olyan ember, akik még nincsenek beoltva, mert „őket nehezen találjuk meg”.

„Az oltottak száma elérte az 1,8 milliót. 600 ezren már a második adagot is megkapták. 250 ezer feloldásra váró orosz vakcinánk van, 517 ezer raktáron lévő vakcinánk várja a második oltást.” Világos képünk van a raktárhelyzetről. Vagyunk abban a helyzetben, hogy az újraindításról lehet beszélni, de azonnali újraindításról nem lehet szó. A járványügyi szakemberek szerint egyértelmű, hogy ez nem engedhető meg.

Átállunk a négyzetméter alapú ajánlás, így sorok lesznek a boltok előtt. Emiatt a boltok tovább lesznek nyitva – közölte Orbán, aki szerint emiatt hamarosan este 10 vagy akár 11 órára kitolják a kijárási tilalom kezdetét.

A vakcinák beszerzését a nyugati világ gyógyszergyáraiból átengedték Brüsszelnek, ami Orbán szerint egy rossz döntés volt. „Az igazság az, hogy elrontottuk, rosszul döntöttük”.

„Azt kellett volna mondani, hogy mindenki maga intézze a vakcina beszerzéseket, de az volt a közbölcsesség, hogy együtt talán inkább sikerülni fog”

-mondta.

Szerinte Brüsszel a beszerzési árra összpontosított, de „ők nem értik úgy az életet, mint mi, és ezt elrontották”. Hozzátette, szerencsére, Szijjártó Péter külügyminiszter már novemberben szólt, hogy baj lesz, „ne hezitáljunk, és minden vakcinát szerezzünk be”, a kormány pedig ezt megfogadta.

Orbán szerint nem lehetünk elégedettek, de a többi ország számai még elborzasztóbbak. Szerinte az bajban lesz, aki nem gondoskodott más, keleti forrásokból is beszerezhető vakcinákról. „Májusban annyi vakcinánk lesz, mint nyugati.” „Akinek ez hiányzik, annak kétséges, hogy szabad nyara lehet-e.” Magyarországon elég lesz a vakcina Orbán szerint, aki kijelentette: „Tudom, hogy szabad nyarunk lesz.”

Orbán a fiatalokat is arra kérte, hogy figyeljenek az egészségügyi előírásokra, nemcsak maguk, de az idősebbek védelme miatt is. „Ez a brit variáns a fiatalokat is ledönti a lábáról” – mondta Orbán.

A brit vírusról azt érdemes tudni, hogy háromszor annyi embert tud megfertőzni, mint a korábbi. Ráadásul a fiatalokat is ledönti a lábukról, egyre több fiatal kerül kórházba.

„Nem az a kérdés, hogy mikor érjük el a csúcsot, hanem milyen gyorsan indulunk onnan lefele” – mondta Orbán Viktor, aki éppen ezért nem is megy bele jóslásokba.

Tegnap 275 embert „vesztettek el” a koronavírus miatt, 11 823-an igényelnek kórházi ellátást, közülük mintegy 1483-an vannak lélegeztetőgépen. A miniszterelnök szerint az orvosok emberfeletti munkát végeznek, ezért köszöntetet kell mondani az egészségügyben dolgozóknak. Hozzátette:

„Mindenki nagyon fáradt és kimerült”.

1693 tartalék lélegeztetőgép van, és élő erőből is vannak még tartalékaink, 500 szakképzett ember jelentkezett, 1200 hallgató is dolgozik már az egészségügyi ellátásba, mondta a miniszterelnök.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!