Gulyás: Ilyen adatokkal nem lehet nyitni

2021. március 25. – 12:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Világos, hogy az adatok jelenleg nem teszik lehetővé a nyitást, a helyzeten csak a megfelelő átoltottság segíthet, és ha az időseket beoltják, akkor radikálisan csökkenni fognak a járványügyi számok. Ezekről beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A percről percre közvetítésünket itt olvashatja vissza, ebben a cikkben most összeszedtük a fontosabb információkat röviden.

2,5 millió beoltott ember előtt nem lesz nyitás

„Legkorábban április 12-én vagy 19-én tudunk nyitni” – jelentette ki Gulyás a csütörtöki kormányinfón. A miniszter arról beszélt, a mostani számítások előtt legkorábban ekkor kerülhet sor erre, mert legalább 2,5 millió embert kell beoltani ahhoz, hogy nyitni lehessen.

Húsvétra minden regisztrált 65 év felettit beoltanának

Gulyás szerint jó esély van arra, hogy április 4-ig beoltsák a 65 év felettieket, akik regisztráltak az oltásra.

Azt is mondta, van még 600 ezer nyugdíjas, aki nem regisztrált, pedig kellene, ezért Müller Cecília levélben kereste meg az érintetteket, hogy mihamarabb megtörténjen a veszélyeztetett korosztály átoltása.

Május végére pedig mindenki mást is

Az is reálisnak tűnik Gulyás szerint, hogy május végéig mindenkit beoltanak, aki regisztrált.

Az iskolák nyitása előtt kapnak oltást a tanárok

A miniszter azt ígérte, hogy az iskolák és óvodák újranyitása előtt beoltják az óvónőket és a tanárokat is, de ezt igényelniük kell.

Ahol lehet, kitolják a beoltási időt

Az első oltást megkapók számának növelése érdekében ott, ahol ezt a gyógyszer-felhasználási idő lehetővé teszi, kitolják a második dózis beadásának idejét, mondta Gulyás. A miniszter a konkrét vakcinatípusokat is részletezve arról beszélt, kötve vannak a hatósági engedélyekhez, amelyek meghatározzák az egyes vakcinák beadhatósági idejét, és azt is, hogy mikor kell megkapni a második adagot.

Mikor tetőzik a harmadik hullám?

Nem tudni. Ahogy Gulyás mondta, „sajnos még nem tetőzött a harmadik hullám”, ezt a friss járványügyi adatokból is látni. Több szakértői vélemény és spekuláció van a tetőzésről, általában a szennyvízcsatornában található víruskoncentrációból megmondható a vírus állása, de sajnos nagyon nehéz jósolni a miniszter szerint.

Nem lehet megmondani, hogy a harmadik hullám csúcsa ma van-e, vagy jövő héten lesz, kiderül, mondta Gulyás.

Másképp vezetett halálozási lista

A helyzet komoly, „de a legmagasabb halálozásra vonatkozó vádak nem felelnek meg a tényeknek”, mert itthon több olyan halálesetet is koronavírusos halálként rögzítenek, amit más európai országokban nem számítanak ebbe bele: ha Magyarországon valaki súlyos betegségben szenvedett a koronavírus mellett, és egyébként is meghalt volna, akkor azt is koronavírusos halálként tartják számon.

Ezután Gulyás adatokról beszélt: 2020-ban 8,7 százalékkal haltak meg többen, mint 2019-ben. Ha az uniós átlagot nézzük, akkor 2020-ban 10,6 százalékkal haltak meg többen, mint 2019-ben.

A kórházi adatok

1784-en vannak most intenzív osztályon, és 1671 lélegeztetőgépes szabad ágy van még. Ezen kívül 10 441 normál kórházi ágy is szabad még a koronavírusos betegek fogadására.

A miniszter szerint egyébként nem azzal van a gond, hogy álhírterjesztéssel vádolták meg azokat az orvosokat, akik a drámai kórházi körülményekről számoltak be, hanem azzal, hogy keverik a kórházban ápoltak számát azzal, hogy „el lehet-e látni mindenkit”. A miniszter szerint a magyar egészségügyi ellátórendszer kapacitásai ez utóbbit lehetővé teszik.

Az pedig Gulyás szerint nem igaz, hogy személyi kapacitáshiány lenne a kórházakban, és az sem igaz, hogy valaki ellátatlanul maradna.

Mit jelent a védettségi igazolvány?

Az még most sem derült ki, hogy a védettségi igazolvány milyen pluszjogosultságokkal jár majd, erről később tájékoztatnak majd.

Mi van a különféle átvezénylésekkel?

Gulyás csütörtökön azt mondta, elvi lehetősége van annak, hogy a háziorvosokat is átvezényeljék, egyelőre még nem volt erre szükség, és a magánegészségügyben dolgozók is bármikor behívhatók a védekezésbe.

A sportrendezvények nem zavarnak be

Gulyást a sportrendezvényekről is kérdezték, mire azt mondta: minden sportrendezvény zárt kapus, csak versenyengedéllyel rendelkező profik sportolhatnak. Az a néhány sportrendezvény pedig, ami a legszigorúbb szabályok mellett zajlik, nem zavarja a védekezést szerinte.

Egyelőre tehát minden marad a régiben

A továbbra is érvényben lévő járványügyi intézkedések:

  • továbbra is kötelező a maszkviselés lakott területen belül az utcákon és a köztereken;
  • érvényben marad az esti kijárási tilalom;
  • a jelenleg zárva tartó üzletek sem nyithatnak ki a következő héten sem;
  • tilos rendezvényt vagy gyűlést szervezni, illetve ilyen eseményen részt venni;
  • érvényben vannak a határkorlátozási intézkedések.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!